1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Вонтелесно оплодување

Дискусија во 'Бременост' започната од pozitiv, 30 ноември 2009.

?

Кој доктор е ваша препорака за ИВФ постапка?

1. д-р С. Лазаревски (Систина)

242 глас(а)
    15,1%
  2. д-р М. Ивановски (Систина)

186 глас(а)
    11,6%
  3. д-р М. Поповиќ (Систина)

55 глас(а)
    3,4%
  4. д-р С. Адамова (Систина)

34 глас(а)
    2,1%
  5. д-р К. Кузеска (Систина)

18 глас(а)
    1,1%
  6. д-р З. Петановски (Ремедика)

96 глас(а)
    6,0%
  7. д-р М. Хаџи Лега (Ремедика)

75 глас(а)
    4,7%
  8. д-р Г. Димитов (Ремедика)

106 глас(а)
    6,6%
  9. д-р Т. Гуржанова (Њу Борн)

101 глас(а)
    6,3%
  10. д-р В. Трајковски (Њу Борн)

291 глас(а)
    18,2%
  11. д-р С. Сапунов (Санте Плус)

7 глас(а)
    0,4%
  12. д-р Т. Трпчевски (Плодност)

255 глас(а)
    15,9%
  13. д-р В. Органџиски (Органџиски)

29 глас(а)
    1,8%
  14. д-р С. Органџиски (Органџиски)

56 глас(а)
    3,5%
  15. ГАК (Сите доктори)

42 глас(а)
    2,6%
  16. д-р Е. Исјанова (Ултрамедика)

9 глас(а)
    0,6%
  1. Dijana DM

Dijana DM Истакнат член

Се зачлени на:
    5 февруари 2022
    Пораки:
    730
    Допаѓања:
    1.365
    Posle transfer vednas se vrati za gevgelija ili ostana vo bitola nekoj den?

2. Iva_Iv

Iva_Iv Активен член

Се зачлени на:
    14 март 2023
    Пораки:
    29
    Допаѓања:
    34
    Фала на одговорот :l:

3. Iva_Iv

Iva_Iv Активен член

Се зачлени на:
    14 март 2023
    Пораки:
    29
    Допаѓања:
    34
    Од Скопје сум и ова ми е веќе 5то ивф. Веќе сум пред пункција ама сакам да пробам уште еден циклус и во Плодност. Еден тон слободни денови и боледувања имам земено. Освен ивф правев и 3 операции така да гледам колку можам да избегнам 'беспотребно' земање денови. Ама ќе отидам на консултација па ќе видиме.

На praski4e, Lady Miami и Dijana DM им се допаѓа ова.
  4. Elliana

Elliana Истакнат член

Се зачлени на:
    14 мај 2024
    Пораки:
    759
    Допаѓања:
    1.077
    Исто, со години само отсуства еден куп, инсеминации, интервенции, инвитра, прегледи… скроз те разбирам, толку ми беше скиснато. На работа и без да кажам знаеа каде одам, на толку отсуствување…. Некои од колегите ме осудуваа и коментираа, некои не… Најважно ми беше да си го решам проблемот, ама не е сеедно….

На Anyshka, praski4e, Piccola и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  5. Iva_Iv

Iva_Iv Активен член

Се зачлени на:
    14 март 2023
    Пораки:
    29
    Допаѓања:
    34
    За жал тоа е патот, нема друга опција. После втората пункција се вратив на работа истиот ден зошто веќе имав многу денови искористено :(

На Elliana му/ѝ се допаѓа ова.
  6. delvi

delvi Популарен член

Се зачлени на:
    24 декември 2009
    Пораки:
    924
    Допаѓања:
    1.352
    Мене ми закажа за утре трет ден трансфер, само една јакце клетка била оплодена денес се поделила незнам што значи тоа, и утре трансфер...незнам која е разликата од трет ден и од петти ден трансфер, зашто првото ми беше успешно и беше на петти ден трнасферот..

На Mila0000 му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Beba95

Beba95 Истакнат член

Се зачлени на:
    23 мај 2023
    Пораки:
    525
    Допаѓања:
    990
    Со среќа и да вроди со плод! Правила нема. Има неуспешни трансфери со петдневни и успешни со тридневни. Останатото е до дедо Боже,како ќе каже он-така. Стискаме палци! (fingers)

На Martka, pineapple89 и Lady Miami им се допаѓа ова.
  8. Mariza85

Mariza85 Истакнат член

Се зачлени на:
    24 декември 2020
    Пораки:
    277
    Допаѓања:
    284
    Vednas se vrativme

На Dijana DM му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Cat4ever

Cat4ever Активен член

Се зачлени на:
    20 април 2023
    Пораки:
    47
    Допаѓања:
    17
    Женски здраво, дали ви се случило да имате вртоглавици при стимулација со Буселин и Фостимон?
    Се случува да имам крварење од нос, од една иста ноздра.
    Дополнително од терапија примам естер Ц 1000 и имприл.

10. Stela Maris

Stela Maris Истакнат член

Се зачлени на:
    4 мај 2023
    Пораки:
    1.492
    Допаѓања:
    2.000
    Pieš Aspirin, Andol, Cardiopirin? Od nego znae

11. Mawoto-Stefi

Mawoto-Stefi Истакнат член

Се зачлени на:
    9 февруари 2010
    Пораки:
    111
    Допаѓања:
    381
    Да не ве тагнувам сите посебно, ќе си се пронајдете кои сте, фала ви на секој напишан збор како одговор за мојата објава за неуспешното ин витро. Си зедов викендов малку време за себе и со себе, па затоа дури сега одговарам.

На некој начин сите вие сте во право, и ги прифаќам сите ставови. Точно е дека никој не го знае точниот пат до успех инаку немаше овде да има 6000 страници на темава.

Факт е дека не се подготвував ништо специјално за ин витрото, и не пиев никаква посебна терапија, не направив никакви дополнителни испитувања, освен оние кои беа неопходни за добијам ваучер, и иако инсистирав повеќе пати и прашував повеќе доктори што можам јас да направам да допринесам за успех, ми беше кажано не си фрлај пари. Никогаш нема да знам дали ова ин витро ќе беше со поинаков исход доколку тоа го направев, но знам дека пред следната постапка поинаку ќе постапам па ќе видиме што ќе биде.

Околу дијагнозата имам спомнато, имам намалена резерва и ендометриоза (потврдена со лапараскопија, но не ми создава никакви потешкотии и за среќа засега немам некои изразени сипмтоми), а за материјалот на сопругот ми беше кажано и од страна на ембриологот дека бил супер, и најверојатно причината за неуспех е квалитетот на јк.

Терапија не примив премногу, дури не ги ни потрошив инекциите кои се покриени од фондот. Имав 6,7 солидни фоликули на прегледите, од кои извадивме само 3 јк, а 2 се оплодија. Не се лутам на никого, па дури ни на себеси, ова едноставно не беше мојот циклус како што кажа некоја од членките. Знам дека ендометриозата и ниската резерва со секој изминат циклус се само полоши критериуми, ама не можам ништо сосила.

Јадам здраво, но не војнички, знам да каснам и благо и се и сешто, не спортувам, ама тоа ќе се смени откако ќе истерам еден одмор кој го заслужив, а листата на суплементи ќе ја направам во договор со стручно лице, како и со вас, бидејќи на форумов навистина можат да се најдат стручни мислења, искуства и ставови.:*:

Се надевав дека за 33тиот роденден, кој е за месец дена, ќе се радувам, ама еве и оваа година ќе дувам свеќа со истата желба, барем за тоа не морам да се мислам:party:

На TinaMina**, le.soleil, Skyler81 и 24 други им се допаѓа ова.
  12. Vivien Vivien

Vivien Vivien Активен член

Се зачлени на:
    1 декември 2023
    Пораки:
    10
    Допаѓања:
    11
    Девојки, едно прашање. Дали сите што се со ин витро, од трансфер до тест на бременост примаат клексани? Мислам дали е тоа нормална процедура за секој што поминува низ овој пат. Ова го прашувам од причина што пред неколку месеци кога правев лапараскопија од трансфузиолог ми беше кажано дека не треба да примам клексани, а сега после трансфер ми кажаа до тест на бременост да примам клексани. И после тестот за бременост кој треба да ми каже дали треба да продолжам со клексани?

На Лалина, Hope IT и praski4e им се допаѓа ова.
  13. praski4e

praski4e Истакнат член

Се зачлени на:
    29 август 2010
    Пораки:
    849
    Допаѓања:
    885
    Клексани се примаат од трансфер до тест, а доколку е позитивен тестот и после тоа секако со препорака од докторот. Сите примаат клексани при ивф.
    Јас знам дека клексаните се даваат за да не дојде до згрутчување на крвта од хормонската терапија која се прима при подготовката за аспирација на јајните клетки и после тоа како поддршка за бременост.

На Лалина, Anyshka, Hope IT и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  14. Cat4ever

Cat4ever Активен член

Се зачлени на:
    20 април 2023
    Пораки:
    47
    Допаѓања:
    17
    Не, ништо не пијам такви лекови, моментално ја примам само терапија што ја пишав

15. praski4e

praski4e Истакнат член

Се зачлени на:
    29 август 2010
    Пораки:
    849
    Допаѓања:
    885
    И јас пред скоро три месеца истото го доживеав пред се се разочарав нормално, но брзо се кренав и реков мора напред таков е животот ова е само една пречка, верувај не ми се живееше во тие денови, но што ќе постигнеме така мора напред. И мене ми беше првото ивф неуспешно извадивме добри јк и се оплодија едно вративме и уште две замрзнавме. И јас исто како тебе тргнав одма да испитувам па си викав каде згрешивме што не направивме, но верувај нема правила и знам дека е така. Остај си дај му време на организмот да се смири од хормоните и смири ја психата. После третиот циклус ги направив хормоните на трет ден и сега е ок полека се чисти организмот, сакам да посетам и ендокринолог и се што треба ама не си стварам стрес полека сето тоа да биде нормално. Јас сега ќе полнам 37 години и секогаш сум со истата желба и мисла и знам дека еден ден ќе дојде. И јас сум со намалена резерва. Па добро што извадиле и три јк кај тебе можеле и празни да бидат недај боже ама се е тоа за луѓе има тука секакви искуства. Јас знам дека првото ивф тешко испаѓа од прв пат поради преоптеретеноста на организмот од толку хормони.

На Anyshka и Mawoto-Stefi им се допаѓа ова.
  16. praski4e

praski4e Истакнат член

Се зачлени на:
    29 август 2010
    Пораки:
    849
    Допаѓања:
    885
    Така е го прочитав постот и се надоврзав извини што така упаѓам, но истото го доживеав кај стресена од самата постапка уште колегите коментираа е тоа ми беше најлошо па уште они ќе зборат за туѓо тело наместо да дадат поддршка ќе коментираат. Или не мора поддршка да дадат доволно е да не коментираат со негативни коментари зашто кај физички и психички сме оптеретени.
    Така една колешка како многу загрижена ме седнува после неуспешното ин витро и ми кажува ама зашто пробуваш гледаш дека не иде и реков додека сум жива ќе се борам и ќе пробувам и уште ми вика нели гледаш дека цела се издеформира а нема врска крупна сум одсекогаш не дека нешто посебно се здебелив или подув.
    И кога почна да навалува веќе преку глава ми дојде и реков речи само далеку било зашто имаш ќерка и незнаеш што ја чека има и полоши работи....Верувај ми никогаш ама никогаш не посегам по деца ама ова беше врвот многу се безобразни и безосетни. Да видиш како се подвитка збор не кажа. Епа ќути ќути ама кога влечат за јазик ќе си го добијат.

На Skyler81, Аанггелла, La-loca и 9 други им се допаѓа ова.
  17. Elliana

Elliana Истакнат член

Се зачлени на:
    14 мај 2024
    Пораки:
    759
    Допаѓања:
    1.077
    Безобразен народ, одвратен менталитет… Кај треба да минуваме низ вакви процедури па и некоја да ми попува дополнително.
    Јас со претпоставениот немам проблем, а овие околу можат само да тераат работа.
    Нека им служи на чест на сите.
    Со една колешка многу живеевме, сестра и’ 12 години не можеа да имаат деца, она се дрзна да ми коментира. Од тогаш сум ја избришала и само службено.
    Ајде, Господ дава сила, ќе издржиме се’.

На Martka, 5678m, Ma4ence11 и 5 други им се допаѓа ова.
  18. Dijana DM

Dijana DM Истакнат член

Се зачлени на:
    5 февруари 2022
    Пораки:
    730
    Допаѓања:
    1.365
    Devojki , dali Dimitrov e na odmor I do koga ? Kaj Tanja se uklucuva maili na tel.

19. Hope IT

Hope IT Истакнат член

Се зачлени на:
    9 мај 2024
    Пораки:
    165
    Допаѓања:
    230
    Го прочитав ова и за жал и мое мислење е дека луѓето кои не го понинале овој пат често имаат непотребни коментари и "добронамерни" совети(се повеќе од љубопитност).
    Еден моја колешка, која сите знаеја низ што поминува, добиваше несакани препораки за тоа што да пие и каде да оди и тоа од нови колеги, само врз основа на нешто што го прочитале на Инстаграм.
    Од објави на нет, сите се замислуваат дека се доктори (навистина фрустрирачки).
    Исто така имав и колешки, кои за нив само нивниот доктор е доктор... Кога и да ги слушаш инсистираат се обидуваат да ги убедат другите да побараат помош кај нив (а доктори што не ни работат ИВФ)...
    За жал, ретки се оние што знаат дека совет треба да се дава само ако се бара, а не да се наметнува..

На Piccola, Anyshka, Hygge-girl и 4 други им се допаѓа ова.
  20. Hope IT

Hope IT Истакнат член

Се зачлени на:
    9 мај 2024
    Пораки:
    165
    Допаѓања:
    230
    Здраво девојки,

Имате ли инфо дали фондот ќе прегледува документација оваа недела?