Вонтелесно оплодување

Дискусија во 'Бременост' започната од pozitiv, 30 ноември 2009.

?

Кој доктор е ваша препорака за ИВФ постапка?

1. д-р С. Лазаревски (Систина)

259 глас(а)
    15,3%
  2. д-р М. Ивановски (Систина)

196 глас(а)
    11,6%
  3. д-р М. Поповиќ (Систина)

58 глас(а)
    3,4%
  4. д-р С. Адамова (Систина)

35 глас(а)
    2,1%
  5. д-р К. Кузеска (Систина)

19 глас(а)
    1,1%
  6. д-р З. Петановски (Ремедика)

98 глас(а)
    5,8%
  7. д-р М. Хаџи Лега (Ремедика)

77 глас(а)
    4,5%
  8. д-р Г. Димитов (Ремедика)

110 глас(а)
    6,5%
  9. д-р Т. Гуржанова (Њу Борн)

106 глас(а)
    6,3%
  10. д-р В. Трајковски (Њу Борн)

308 глас(а)
    18,2%
  11. д-р С. Сапунов (Санте Плус)

8 глас(а)
    0,5%
  12. д-р Т. Трпчевски (Плодност)

275 глас(а)
    16,2%
  13. д-р В. Органџиски (Органџиски)

32 глас(а)
    1,9%
  14. д-р С. Органџиски (Органџиски)

56 глас(а)
    3,3%
  15. ГАК (Сите доктори)

47 глас(а)
    2,8%
  16. д-р Е. Исјанова (Ултрамедика)

9 глас(а)
    0,5%
  1. praski4e

praski4e Популарен член

Се зачлени на:
    29 август 2010
    Пораки:
    997
    Допаѓања:
    1.136
    Многу злобен народ станавме....
    И јас со претпоставените немам проблем разбрани луѓе се кога им реков дека ќе земам боледување за процедурата имаа разбирање, дека јас земав боледување и додека се боцкав да не ми биде дополнителен стрес на работа трчи ваму там.
    Па на колешката твоја не и било доволно тоа од сестрата што гледала кои маки се па уште се дрзнала да коментира. Забораваат некои работи луѓето, а Господ дава сила затоа оваа борба не ја дава на сите.

На Martka, Vivien Vivien, Anyshka и 2 други им се допаѓа ова.
  2. praski4e

praski4e Популарен член

Се зачлени на:
    29 август 2010
    Пораки:
    997
    Допаѓања:
    1.136
    Да во право си.
    Истото на работа и мене ме упатуваа кај некои жени бајачки, гледачки со чаеви. Им реков ок е прифаќам совети, но не настојувајте со чаеви јас ин витро правев со чаеви ќе се лекувам. Па почнаа немој ин витро вака така уште толку ти зборат неубави работи. А тоа со докторите е башка што ги фаворизираат нивните. Викам во ред е сум го одбрала еден од најдобрите доктори за ин витро во државата и не го менувам.. и ќе кажат ама пробај тука кај мојот а тој општ гинеколог а не специјалист. НЕдоволно едуцирани за ова а делат памет мислиш доктори специјалисти се.

На lia22, Bjanka1992, Anyshka и 2 други им се допаѓа ова.
  3. Lady Miami

Lady Miami Истакнат член

Се зачлени на:
    15 декември 2022
    Пораки:
    1.564
    Допаѓања:
    3.125
    Со оваа убава мисла и убав став, да ти оди се од рака. Се е направено како што треба во момент кога е направено.
    Убав одмор, наполни се позитивна енергија! Твоето јајце е уште во јајниците па нека му е убаво дури дојде на овој свет. :hug:

На Piccola, HappyAsItGets, Bjanka1992 и 3 други им се допаѓа ова.
  4. Elliana

Elliana Истакнат член

Се зачлени на:
    14 мај 2024
    Пораки:
    855
    Допаѓања:
    1.207
    Многу злобен. Ова само да си ќути човек, да не кажува ни арно ни лошо. Оти не остана некој добро да ти посака. Сите само од љубопитност како што кажа @Hope IT
    Ама арно си им рекла, никој не знае во животот што го чека и со што ќе се соочи.

На Martka, Anyshka, Iva_Iv и 2 други им се допаѓа ова.
  5. Iva_Iv

Iva_Iv Истакнат член

Се зачлени на:
    14 март 2023
    Пораки:
    140
    Допаѓања:
    167
    Здраво девојки, знам дека не треба да читам по интернет меѓутоа прв пат се наоѓам во ситуација да имам само 2 фоликули и секаде пишува дека обично докторот ја откажува пункцијата кога се помалку од 3 фоликули или барем да има уште 2 помали па да се изведе. Сега сакам да ги земам малку работите во 'свои раце' односно да имам малку прегледност во резултатите од хормоните. До сега ми се јавувале и ќе ми кажат океј се и продолжуваме, ама сега сакам да знам дали се навистина океј и дали да продолжам. Освен големината на фоликулите >15mm, колку треба да биде естрадиол и прогестерон пред пункција за да одлучам да продолжам со тие 2?

На nikja му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Anyshka

Anyshka Популарен член

Се зачлени на:
    6 август 2022
    Пораки:
    8.495
    Допаѓања:
    37.342
    Мене после пункција ми препишаа трицеф 3-4 дена.

На delvi му/ѝ се допаѓа ова.
  7. nikja

nikja Истакнат член

Се зачлени на:
    14 август 2021
    Пораки:
    2.712
    Допаѓања:
    2.588
    Koj ti kazal deka otkazuvaat punkcija ako ima 2 ili 3 folikuli.Bi trebalo stvarno da necitas sve i svasta po forumi i sekoj sto se pravi pogolem doktor od doktorite.Pred da pocenes so postapka treba damu veruvas na doktorot,a ako nemu veruvas i samo citas iprasuvas po forumi nisto od toa.Opustise i veruvaj i misli pozitivno.Jas so prvo invitro imav 2 folikula so vtoro imav 3folikula ni na kraj pamet doktorot nemi kazal da otkazeme na tolkav broj.Malce pozitivno :inlove:

На Skyler81, Аанггелла, Bjanka1992 и 5 други им се допаѓа ова.
  8. Shkolka@

Shkolka@ Истакнат член

Се зачлени на:
    26 мај 2023
    Пораки:
    107
    Допаѓања:
    269
    Jas sum od Strumica i sekoj pregled go pravam tamu i se vrakjam nazad doma,ushte koga ja zapochnav procedurata pa i posle pozitivniot test,prednost mi e sho ne odam na rabota pa mozham da odam sekogash koga treba.

На Hope IT и Iva_Iv им се допаѓа ова.
  9. Anyshka

Anyshka Популарен член

Се зачлени на:
    6 август 2022
    Пораки:
    8.495
    Допаѓања:
    37.342
    Не откажуваат пункција ако имаш само 2-3 фоликули, ти пишав и претходно, јас со еден фоликул што ми беше добра големина имав две пункции, не ми ги откажаа пункциите, и тоа на десен што немав па од стимулациите од тој еден што ми се појави, ми направија пункција и извадија јк, втората пункција на природен циклус празен фоликул.
    А баш докторот ме зафркаваше со левица ќе сме оделе, дека на лев јајник имам фоликули, на десен немав, ама ете тие на лев не ми пораснаа колку што е потребно, само тој еден на десен.

На Iva_Iv, Elliana, Lady Miami и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  10. Biljana 93

Biljana 93 Истакнат член

Се зачлени на:
    5 декември 2022
    Пораки:
    97
    Допаѓања:
    100
    Здраво храбри мои девојки
    Редовно ве читам и давам поддршка за сите што го одите овој трнлив пат до бебче.
    Не е лесно ама со господ напред еден ден сите ке станеме мајки.
    Сакав да ве прашам ке поднесувам документи за инвитро за ваучер- документите може да се копија или мроа да се оригинал ?

фала ви за одговорт

11. Elliana

Elliana Истакнат член

Се зачлени на:
    14 мај 2024
    Пораки:
    855
    Допаѓања:
    1.207
    Се’ оригинал, со печати и потписи. Со среќа :)

12. Anyshka

Anyshka Популарен член

Се зачлени на:
    6 август 2022
    Пораки:
    8.495
    Допаѓања:
    37.342
    Оригинал со печати, копии направи си за тебе, пред да почнеш процедура ќе ги однесеш кај ивф докторот да ти ги види.

На Elliana и Hope IT им се допаѓа ова.
  13. Biljana 93

Biljana 93 Истакнат член

Се зачлени на:
    5 декември 2022
    Пораки:
    97
    Допаѓања:
    100
    фала ви многу

На Anyshka му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Bjanka1992

Bjanka1992 Истакнат член

Се зачлени на:
    4 март 2021
    Пораки:
    251
    Допаѓања:
    143
    Дали некој ги има пробано на природна база се ?

Прикачени фајлови:

• IMG_5645.jpeg
      IMG_5645.jpeg
      Големина на фајлот:
      250,4 KB
      Прегледи:
      43
  15. Draganasss

Draganasss Истакнат член

Се зачлени на:
    5 август 2021
    Пораки:
    161
    Допаѓања:
    375
    Здраво идни мамички....пишав и претходно но не добив одговор....дали може некој да ми помогне со поимиве...во сабота за прв пат правев трансфер со две ебриони...едниот blastocyst AA другиот early blastocyst....дали има надеж за успешност...многу ви благодарам(fingers):hug::l:

16. Zvezda.

Zvezda. Истакнат член

Се зачлени на:
    21 декември 2022
    Пораки:
    125
    Допаѓања:
    65
    Zdravo, imam edno prasanje posle 6 meseci terapijata Dekapetyl i operativen zafat seuste nemam dobieno. Da napomenam bev hemiska menopauza. Ovoj mi e 2 mesec prviot mi pokaza den dva, a ovoj nisto. Gradi me bolat, imam gadenje, poduen stomak. Veke od koga mi pokaza denes e 33den. Dali se ova znaci za dobivanje. Nekoj iskustvo da spodeli.

17. mom to be

mom to be Истакнат член

Се зачлени на:
    18 август 2023
    Пораки:
    624
    Допаѓања:
    910
    Нормално дека има надеж за успешност шансите се 50:50 :) Има успешни приказни со секави ембриони.Мисли позитивно и верувај дека ќе биде

На Draganasss му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Hygge-girl

Hygge-girl Истакнат член

Се зачлени на:
    8 јули 2023
    Пораки:
    408
    Допаѓања:
    4.573
    Мила се зависи од оваријалните резерви и бројот на антрални фоликули тој циклус. Најбитен е квалитетот, бројката не значи ништо. Има случаеви кај жени со по 20тина фоликули на почеток, па на крај со по 2-3 што ќе се оплодат и развијат. Веќе си тргнала по патот и си во процес ко што сфаќам, пробај да се опуштиш, зошто и стресот знае да влијае негативно на целава работа.

Инаку, пред стимулации идеално е вредноста на eстрадиолот да биде под 50-60pg/mL. Понатака како растат и се развиваат фоликулите оваа вредност соодветно треба да се зголемува и на докторите им дава некоја слика како отприлика се развиваат. Врз база на вредноста докторот може да направи модификации со терапијата за време на стимулациите. Во принцип како некое генерално правило, секако многу зависи и од најразлични фактори како на пример како жената реагира на терапијата, квалитетот на фоликулите и сл, вредноста на е2 по созреан фоликул треба да биде околу 150-300 pg/mL. На пример ако жената има 10 фоликули вредноста се очекува да достигне близу 1500-3000 pg/mL. Секако само оваа бројка не значи ништо, се гледа во комбинација со големината на фоликулите. Доколку е2 е приближно во тој ранг кој индицира дека фоликулите се созреани и поголемиот број на фоликули се со големина над 18-22mm се гледа да се даде инјекција за тригер на овулација (Ovitrelle).

Во врска со вредноста на прогестеронот, пред да се започне со прогестеронска терапија(одма после пункција) треба да биде под 1, во спротивно може да значи дека лутеалната фаза започнала порано и може да ефектира врз респонсот на стимулациите, како и квалитетот на јајце клетките.

Мој најискрен и најдобронамерен совет како паталец, знам дека е многу тешко да прифатиме дека немаме контрола врз оваа работа, ама на крајот на денот ние не сме докторите. Наша работа е да се опуштиме колку можеме максимално, може да повнимаваме на начин на живот од аспект на што јадеме, вежбање, алкохол, цигари и сл, да бидеме дисциплинирани со терапијата и толку. Да оставиме на докторите да проценат дали е добар циклусот или не и да не водат низ процесот.

Ти посакувам многу среќа и успех и наскоро да ги напишеш најубавите вести тука:hug:

На Skyler81, 5678m, Nikol29 и 7 други им се допаѓа ова.
  19. pineapple89

pineapple89 Истакнат член

Се зачлени на:
    2 февруари 2023
    Пораки:
    194
    Допаѓања:
    400
    Golem del od nas primaat, no jas licno pozmavam zeni so uspesni tramsferi I bez kleksani. Dokolku si so mutacii se primaat kleksani Duri I do krajot na bremenosta, ama toa sepak si go odreduva doktorot. Jas sum so 6 transferi i 2 ivf stimulacii. Za vtorite stimulacii pocnav so kleksan od vtoriot den na ciklusot, i 7 dena pred krio transfer.

На Vivien Vivien му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Beba95

Beba95 Истакнат член

Се зачлени на:
    23 мај 2023
    Пораки:
    628
    Допаѓања:
    1.356
    Мислам дека клексаните не се само за мутации. Хормонската терапија го зголемува ризикот за создавање тромби. Ги даваат не дај Боже да не ни се откачи некој тромб.Освен ако проценката на докторот е поинаква,зависно од пациентката.

На Hope IT, zone89 и Elliana им се допаѓа ова.