Мила те прочитав погоре, мислам дека прерано имаш направено домашен тест на 10ти ден, а си имала трансфер на 3 дневни ембриончиња, може да даде лажно негативен резултат. За да бидеш најсигурна јас би ти рекла да направиш преку крв. Во однос на неуспешни трансфери, пред неколку страни имам напишано кои се потенцијални причини, можеш да го најдеш постот ако сакаш. Како прва и најчеста причина е лош квалитет на ембриони. Иако ембрионите може да изгледаат морфолошко добри и да стигнат до форма на бластоциста со добра морфолошка оценка, тоа немора да значи дека немале хромозомски проблеми, а таквите се чести при случај на лош квалитет на сперматозоиди или јајце клетки. За жал тоа може да се провери само со PGT метода. Јас би те советувала доколку случајно се потврди дека е неуспешно и овој пат да зборувате со Таше, да во го каже он неговото мислење кои се потенцијалните причини за неуспех. Разговарајте за кои се следни чекори што он мисли дека се соодветни, како и дали има потреба од дополнителни испитувања. Во странство постојат и пософистицирани методи како PICSI, MACS и сл. за подобро селектирање на најдобрите сперматозоидчиња, кои се препорачуваат кога е машки фактор во прашање. Плодност се најсофистицирани со опрема и методи што ги користат, прашајте може нудат и они некоја таква опција. Секако може да се консултирате и со некој друг ивф доктор од друга клиника, може ќе ви предложи нешто друго што повеќе ќе ви се допадне. Во однос на испитувања, следниве се препорачуваат после неколку неуспешни трансфери: дна фрагментација, со оглед дека сте со машки фактор Генетски тестирања како кариотип и PGT Дијагностичка хистероскопија Биопсија на ендометриум Тест на хормони: тироида, пролактин Инсулинска резистенција Панел ANA за автоимуни заболувања Генетски мутации и панел АFA Natural killer cells - ова уште се истражува, не е дефинитивно докажано дали има улога Освен можните испитувања што може да се направат, многу е битно и да се внимава на начинот на живот: здрава исхрана, многу вода, вежбање, намалување на пороци како алкохол и цигари и што е можно помалце стрес! Знам колку е разочарувачки и поразувачки секој неуспех. Но, кога тогаш нашата најголема желба ќе се исполни. Мора да останеме упорни и истрајни!
Za zamrznuvanje mi rekoa plus 400 evra, dali to no gi razbrav, I jas imam edno zamrznato embrionce tamuvkupno mi kazaa1800 evra
Ne znam kolku e za zamrznuvanje jas si gi zemav od new born 2ta embrioni i tamu mi napravija krio transfer i platv 75000denari a plus plativme 20000denari shto gi zemaa od new born
Како може да се дојде до др Тофоски на клиника? Гледам во амбулантата за стерилитет нема термини воопшто пуштени. Има некоја инфо?
И мене денес ми стигна ваучерот . Исто , поднесен ма 15 мај. Веднаш ќе почнуваш , или можи да се чека? Јас би сакала средина на август да се јавам.
Probaj da ho pobaras na 3 kat na Klinika vo Ivf oddelot nekade nakaj 8 casot nautro, ako ne e toj tamu togas e doktor Kalcovski ili dr Rosa, niv sum gi videla tamu
Zdravo, ni stigna vaucerot podnesen 13.maj se mislime pomegju New born Vladimir Trajkovski i Sistina Gligor Dimitrov sto mislite? Od vasi iskustva? Fala
Слободно да си каснеш ако ти се јаде луто но не претерувај.. Подоцна веќе пречи но на почетокот не. Барем така беше кај мене. На почетокот луто организмов ми трпеше, но веќе ми е тешко од луто. Така да ти како си се осеќаш Среќно
Јас го пропуштив овај месец, изгледа нареден ќе го правам. Мене ми е прво ивф и мислев дека сум спремна психички ама кога ми стигна ваучерот, се дрмнав малце Пишува 6 месеци од прием на ваучерот дека мора да се заврши пистапката, инаку сега треба да одиме кај матичниот за да ни даде упат до болницата каде ќе го правиме ивф.
Zdravo koi ispituvanja se vazni da se napravat za neuspesni ivf doktorite nemat odgovor se vo red a ivf se neuspesno
До сега кога сум добивала ваучер (ова ми е трет) веднаш сум се активирала. Ваљда нема да биде проблем , 1 месец да го пропуштам .
Ова ти е бројче од сестра Мира што работи со главната сестра Весна на одделение. Прашај. Многу се љубезни.
Девојки, ми треба помош. Кусо сум со Дхеа за 5/6дена,ми ги закаснаа тие од Америка а несакам да сум без терапија, дали некоја има пакетче вишак или да не и треба? Ќе си платам се..
Девојки имам извештај од трансфузиолог дека треба да примам клексан 15 денови пред трансфер поради мутации. Извештајот е генерален и не е врзан со датуми или конкретен трансфер. Со овој извештај имам веќе еднаш рефундирано за последниот трансфер. Сега ќе правам нов, па ме интересира дали ми треба нов извештај или овој ми е валиден со оглед дека причината за клексан си е сеуште тука. Дали некој има искуство?
Колку време пиеш дхеа? Јас тука прочитав дека се пиеле 3 месеци па се правело пауза, нека ме поправат ако грешам, јас еве ги прекинав. И откако ги прекинав кожава ми се исчисти, не верував дека само од дхеа на грбот и рамениците бев исфрлана, сега немам една бубуличка, од секогаш сум имала чиста кожа, откако почнав со сумплементи почна и сува да ми станува, а сум имала мрсна кожа, откако не пијам дхеа повторно ми е истата кожата, мека и чиста. Читав и влакненца растеле повеќе, тоа не го приметив кај мене.