Здраво девојки, Вчера од фондот ми побараа надополнување за уште една инсеминација. Иако ние намеме услови за истата... Морфологијата од вториот спермограм е 4%. Во меѓувреме како поднесовме документи во фондот направивме и ДНА фрагментација и тоа покажува висок процент. Ме интересира дали има некоја друга опција(молба, нов спермограм, резучтатот од фрагментација) која сепак би можела да ни овозможи да ни одобрат ваучер без инсеминација? Ви благодарам!
Кога поднесував јас за ваучер, имав 2 спермограми каде морфологијата беше 3% и 4% , извештај од операција на варикочела, и плус јас со полупроодни јајцеводи и лапаро хистеро поминато. Направив една инсеминација и поднесов документи. Мене и покрај тие дијагнози ми бараа да направам уште 2 инсеминации. И јас тогаш се распрашував дали има можност да поднесам приговор, или други резултати но за џабе. Ќе ти одобрат откако ке им однесеш извештај од инсеминација.
Denes mi e 12 den od tridneven embrion, do vcera gradite me bolea na dopir denes ne... Dali ako proveram utre testot bi pokazal tocno??? Edinstven znak mi bea bolni gradi, ovie denobvi dali i od stres imam diarea ama toa ne veruvam da e znak za bremenost ..
Koga imav obilno kravarenje, bockav na 4 dena, po preporaka na Dr Ivanovski. Gledaj da odmaras, kolku sto mozes poveke.
Градите болат од прогестеронот. Не знам како си издржала до сега да не направиш тест . Направи дома, ќе покаже. Ако имаш тест, можеш и сега да го направиш. Ти посакувам две цртки.
Жени, од 10 јк има оплодена само 1. Проблемот е во квалитетот на јк. Еве, денес е 4ти ден како е оплодена, ама секое слушање со ембриологот е исто, бавно се дели и развива. Сега, треба да почекаме до утре да видиме, како што оди целата ситуација мислам дека нема да се врати. За да не чекам за ваучер, ми спомна ембриологот да пробам на спонтан циклус, каква е таа постапка? Што користите за подобрување на јк? Со првото ивф од 6 беа оплодени 2јк, имам 29 год.
Ти го имаш најдоброто оружје, годините За жал кај нас во поодминати години, тоа е најголем проблем, неквалитет на јк Природниот циклус со мали стимулации почнува од втор ден и трае до пункција. Во консултација со др ќе одредите каков протокол. Обично се една врста боцки, цетротиде и стоп. Премногу ми е жал и знам како се чувствуваш но имаш време не се плаши. Подобро да извадите една здрава отколку примај терапии и вака. За подобрување на квалитетот побарај наназад има пишувано, сите пиеме исто. Се надевам и ти посакувам дека ова ембрионче ќе се избори
На 29 години слаб квалитет?!?! Од 10 само 1?!мојот доктор од Солун ми има кажано дека од пунктираните, 70 посто ќе се оплодат а од нив 50 посто ќе стигнат до 5 дневна бластоциста, и ова е генерална статистика која важи во УСА, УК и Грција. Што би значело кај тебе барем три од десет би требало да успеат до бласти. Еве кај мене, од 9, три стигнаа до бласти, и со пгд една беше хромозомски ок, ама јас и мажот ми имавме по 42 години и ништо не пиевме за подобрување на квалитет, во грчка не даваат суплементи и витамини. Зошто не пробаш на друго место? Можеби некој се учи со твојот материјал?! Поздрав голем и среќно
Не знам со каква постапка си,ако немате пробано да пробате ИКСИ метода,мислам дека ќе имате поголем број на оплодени јајце клетки.И нека го сменат протоколот можеби и тој не ти одговара.Немој веднаш да мислиш дека јајце клетките ти се некавалитетни
Колку имаат со 15 јк и 7/8 оплодено но ниедно не е успешно Така да не гледај број можеби кај тебе една но вредна, можеби баш тоа 1 ке е успешнo ❤️
И првото инвитро ли беше стимулирана со истата терапија? Природен циклус нема некои посебни терапии и не е толку штетно за организам. Кај некои таа постапка се покажала подобра. Мислиш МАКСИ метода? Магнетно сортирање? Дека ИКСИ сите применуваат.
Не мислев на ИКСИ,мене првото ми беше обично ИВФ и не ми се оплоди ниту една.Второто беше со ИКСИ.Не знаев дека МК ја применуваат ИКСИ од старт
Da i kaj mene od 7 izvadeni jk, 4 se oplodija dve stignaa do blastocista edna pgd zdrava na 39 godini. Taa e statistikata. Na 29 godini ne veruvam deka e do kvalitetot povekje do iskustvo na embriolozite i tehnologija sto se primenuva.
За првото беше долг протокол, ама точно која технологија беше користена не се секавам. Имав ковид па се одложи трансферот за после два циклуси. Правев кај Ивановски. Сега сум со ICSI технологија и лутеал агонист долг протокол, кај Лазаревски. Терапијата беше иста за двете ивф, микрогинон (сега овој пат искористив 16 табели, зошто беа скрстени од 21 таблета не знам), буселин (од 0.6 па после 0.4), почнав со фостимон ама поради вртоглавици беше заменето со мериоферт (за првото ивф лани немав вртоглавици). Од април пијам имприл по една таблета на ден.
Годините и квалитетот немаат врска едно со друго. Ако е според години, никој не би очекувал ивф кај тебе. Друго, статистиката е најголема лага. Ретко кој е во средните вредности. Дали имаш некоја дијагноза или со машки фактор сте? Дали ти се процесите во различни клиники или кај ист др? Може протоколот не ти одг. Не се разочарувај, една да е, ама вредна.