Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Вонтелесно оплодување

Дискусија во 'Бременост' започната од pozitiv, 30 ноември 2009.

?

Кој доктор е ваша препорака за ИВФ постапка?

1. д-р С. Лазаревски (Систина)

248 глас(а)
    15,1%
  2. д-р М. Ивановски (Систина)

189 глас(а)
    11,5%
  3. д-р М. Поповиќ (Систина)

57 глас(а)
    3,5%
  4. д-р С. Адамова (Систина)

34 глас(а)
    2,1%
  5. д-р К. Кузеска (Систина)

19 глас(а)
    1,2%
  6. д-р З. Петановски (Ремедика)

97 глас(а)
    5,9%
  7. д-р М. Хаџи Лега (Ремедика)

77 глас(а)
    4,7%
  8. д-р Г. Димитов (Ремедика)

109 глас(а)
    6,6%
  9. д-р Т. Гуржанова (Њу Борн)

104 глас(а)
    6,3%
  10. д-р В. Трајковски (Њу Борн)

300 глас(а)
    18,2%
  11. д-р С. Сапунов (Санте Плус)

8 глас(а)
    0,5%
  12. д-р Т. Трпчевски (Плодност)

264 глас(а)
    16,0%
  13. д-р В. Органџиски (Органџиски)

31 глас(а)
    1,9%
  14. д-р С. Органџиски (Органџиски)

56 глас(а)
    3,4%
  15. ГАК (Сите доктори)

45 глас(а)
    2,7%
  16. д-р Е. Исјанова (Ултрамедика)

9 глас(а)
    0,5%
  1. Elliana

Elliana Истакнат член

Се зачлени на:
    14 мај 2024
    Пораки:
    850
    Допаѓања:
    1.207
    Истото сакав да го пишам, годините немаат врска со квалитетот. Некои и на 40 природно остануваат.

На Orhideja7593, Anyshka, Bjanka1992 и 3 други им се допаѓа ова.
  2. Cat4ever

Cat4ever Активен член

Се зачлени на:
    20 април 2023
    Пораки:
    47
    Допаѓања:
    17
    Ок е од машка страна, кај мене се отстранети каналите поради хидросалпингс.

Процесите се правени во Систина кај различни доктори.

3. DANA.M

DANA.M Истакнат член

Се зачлени на:
    20 септември 2022
    Пораки:
    134
    Допаѓања:
    346
    Статистиката е лага овде, пошо не ја прават.а и што ќе прикажат, жени со над 5 неуспешни ин витра?! Во странство ја прават врз база на контроли од надворешни тела на самите ивф лабаратории, и ја презентираат врвни експерти не од Медицински факултет Скопје туку од факултети од Сад, Англија итн. И ретко кој е вон тие вредности.

На Ina6 му/ѝ се допаѓа ова.
  4. DANA.M

DANA.M Истакнат член

Се зачлени на:
    20 септември 2022
    Пораки:
    134
    Допаѓања:
    346
    Имаат голема врска, прочитај малку. На 40 годишна жена, само 10 - 20проценти од јајцата во тек на една година и се добри, што би значело еден или два циклуси се со ок материјал. Е сега што некои се среќлии и ќе останат природно бремени, не ја дава генералната слика, дека над 40ка за прво дете најверојатно ќе треба да бараш помош во болница.

На dead.flower23, Carpe Diem New, Ina6 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  5. Lady Miami

Lady Miami Истакнат член

Се зачлени на:
    15 декември 2022
    Пораки:
    1.241
    Допаѓања:
    2.570
    Консултирај се и на др клиника. И внимавај на јаглехидрати. Не знам дали имаш проверувано инсулинска резистенција, зошто исто влијае на квалитетот на јк. За жал живееме кај што живееме и јадеме што јадеме. Јас би се фокусирала на вежбање и антиоксиданси. Ако не дај Боже оваа една не ја биде.

На Anyshka, Noemi и Hygge-girl им се допаѓа ова.
  6. delvi

delvi Популарен член

Се зачлени на:
    24 декември 2009
    Пораки:
    925
    Допаѓања:
    1.353
    Napraviv test negativen e, mislev ovaa edna j.kletka ke uspee no ne... Sega da prasam za preku fondot kolku vreme se ceka za pak da se pocne

7. Lady Miami

Lady Miami Истакнат член

Се зачлени на:
    15 декември 2022
    Пораки:
    1.241
    Допаѓања:
    2.570
    Статистика е средна вредност, значи од 10 јк, кај две жени, кај едната ако нема ниту една оплодена, а кај друга сите, значи 50 % се оплодени. Затоа реков дека е лага. Не дека мислам дека тука имаме експерти, ама ако е во странство не е идеално.
    За жени над 40 години, пак е тоа статистика, знам за такви што останале природно над 40. Знам и такви што се во климакс на 33 години. Затоа реков квалитет не врзан со год. Исхраната, физичка активност и сл, сето тоа влиаје на квалитет. Исто така за оплодување различна е статистиката за жени под 35 и над 35 год. Над 40 уште помали се шансите и со ивф, ако веќе се фаќаш за статистика.
    Муабетот ми е не е тоа правило за сите.

На Аанггелла, Anyshka, Skyler81 и 5 други им се допаѓа ова.
  8. Lady Miami

Lady Miami Истакнат член

Се зачлени на:
    15 декември 2022
    Пораки:
    1.241
    Допаѓања:
    2.570
    Жал ми е, не очајувај. Бета направи или домашен?
    За преку фонд 6 месеци од трансфер се чека.

9. Elliana

Elliana Истакнат член

Се зачлени на:
    14 мај 2024
    Пораки:
    850
    Допаѓања:
    1.207
    Аа немој така, овде ние сите сме неписмени, не читаме и доктори нема. Не се прават статистики, играчки си играат со ембриони, само странство му е мајката.(facepalm)
    Па некој да ве чита ќе помисли ние во Тунгузија живееме и немаме ни струја, на свеќа не прегледува гинеколог.
    Доста го форсирате странство, имаме и овде ние квалитетни лекари и болници. Колку членки имаат проблеми баш во странство, поради тоа што ништо не им испитуваат, па го бараат Јани на вибер.
    Така да ако некој имал успех некаде не значи дека сите таму ќе имаат, ни Солун, ни Систина.
    А изгледа и многу се само “среќлии”, бидејќи знам многу постари жени без проблем што останале бремени, а многу помлади со намалени резерви и други проблеми што со години мачат мака со неплодност.
    Лејди што се разбираш ти од статистика, ние овде и интернет немаме во МК, немаме од каде да прочитаме. :rofl::rofl:

Последна измена: 21 јули 2024
    На bebe2023, Аанггелла, Marr_ss и 5 други им се допаѓа ова.
  10. delvi

delvi Популарен член

Се зачлени на:
    24 декември 2009
    Пораки:
    925
    Допаѓања:
    1.353
    Domasen sure check ..

11. Lady Miami

Lady Miami Истакнат член

Се зачлени на:
    15 декември 2022
    Пораки:
    1.241
    Допаѓања:
    2.570
    Јас би направила бета утре. Најсигурен рез, пред да прекинувап терапија.

На Noemi му/ѝ се допаѓа ова.
  12. DANA.M

DANA.M Истакнат член

Се зачлени на:
    20 септември 2022
    Пораки:
    134
    Допаѓања:
    346
    Јас само пренесувам " статистика" на некој што е експерт во таа област. Не ја измислив и не се фаќам за неа. Кај мене лично функционираше. А за експертите овде, еве мене не ми помогнаа, не отидов јас одма во странство, маката после 4 години и 5 ин витра ме натера да барам други опции. И не е лесно да се акаш по патиштата, ама барем можам да споредам и одговорно да тврдам дека имаат лабараторија, статистика, контрола, индивидуален пристап и многу повеќе знаење. Се извинувам доколку бев погруба, не ми е намерата да бидам паметњакович, кој ме разбере ќе разбере,затоа што и ин витра да правиш до бесвест не е здраво, хормоните се тригер за многу други работи.

На JanaDarling, Hygge-girl и Mimmi39 им се допаѓа ова.
  13. Hygge-girl

Hygge-girl Истакнат член

Се зачлени на:
    8 јули 2023
    Пораки:
    398
    Допаѓања:
    4.484
    Се согласувам дека квалитетот со годините немора секогаш да има врска. За жал сведоци сме на намалени оваријални резерви кај многу млади девојки. Иако не е директно поврзано и не секогаш е случај, но знаат тие “последните” што останале да не се со најдобар квалитет. Постојат и одредени состојби како ПЦОС и ендометриоза што исто така влијаат врз квалитетот. Иако имаме статистика, секогаш ги има тие иако помалце кои се наоѓаат за жал на лошата страна на статистиката. Еве јас имам 32 години, спаѓам во тие 1% што имаат повторувачки спонтани и ниски резерви за годините. Докторите и тука и докторот што ме водеше во Солун ми кажаа дека се наведува на тоа дека биле неквалитетни ембрионите, најверојатно поради лош квалитет на ј.клетки. Нема правило, но како што кажа Лејди може да повнимаваме на начин на живот и здрава исхрана. Тоа е што можеме ние да придонесеме, останатото треба да оставиме на докторот што сме решиле да не води.

Од друга страна се слагам со Дана. Не дека тука нема успешни приказни, ама има разлика во пристапот и индивидуалноста на докторите тука и конкретно можам да потврдам за истиот доктор од FIVI клиниката во Солун. Тука најчесто докторите почнуваат уште одма со целиот ивф процес, без разлика на некои наоди. Можеби има удел и тоа што ваучерите се со ограничен рок. Скоро и да не се случило кај нас трансферот да биде поместен освен ако не дошло до хиперстимулација. За разлика кај конкретниов доктор, кој што не почнува и те штелува ако треба и со месеци, се дур не се осигура дека се најоптимални условите за успех. Знам за случаеви што имале одложен трансфер по неколку месеци, ако не и пола година зошто докторот не бил задоволен со ендометриумот или сл. Процентот на успешност, не само како бројка негде запишана, туку од вистински случаеви му е многу поголем уште од прв обид. Кај нас ќе те нашибаат со терапија и без разлика дали телото е спремно или не, што биде биде. Не живееме во Тунгузија да, ама далеку сме од користење на современи техники и методи. Сеуште не се изведува кај нас ПГД испитување, испраќаат во странство со што постои ризик за оштетување, а да не збориме за некои посовремени методи како embryo glue, техники за подобро одбирање на сперматозоиди како MFSS, PICSI, MACS и сл. Одредени наши најпопуларни доктори се пребукирани, според мене немаат доволно време да се посветат на своите пациенти како што треба. За жал кај нас ивф како да е станато машинерија за пари, па нема баш време да се почека и штелува доколку има потреба. Можеби и затоа ако гледаме статистика на успешност е поголема во странство, отколку кај нас. Не форсираме странство со лоша намера, само споделуваме наше искуство, може на некој ќе помогне. Треба да научиме да учиме од подобриот, нема тука ништо лошо, баш напротив може само да се напредуваз

Последна измена: 21 јули 2024
    На LenaMedena, t1234, AneSk и 11 други им се допаѓа ова.
  14. DANA.M

DANA.M Истакнат член

Се зачлени на:
    20 септември 2022
    Пораки:
    134
    Допаѓања:
    346
    Тоа е тоа, straight to the point! . :) јас сум од тие со одложен трансфер од 6 месеци додека докторот не беше задоволен од ендометриумот. Мило ми е што те гледам во другата група, ќе се дружиме. Голем поздрав:)

На Ma4ence11, Ina6, Nikol29 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  15. Noemi

Noemi Популарен член

Се зачлени на:
    7 април 2010
    Пораки:
    2.284
    Допаѓања:
    8.591
    Шур чек на 350 бета ми беше негативен. Не значи дека е истото ама купи Би сејф или Лабоквик за уште една шанса или пушти си бета сабајле.

На Lady Miami и delvi им се допаѓа ова.
  16. delvi

delvi Популарен член

Се зачлени на:
    24 декември 2009
    Пораки:
    925
    Допаѓања:
    1.353
    Da vo plan mi e utre. Da napravam za da znam dali da prodolzam so terapijata...mada gradite epten mi splasnaa i bodezi imam kako za doaganje ...

На Noemi му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Elliana

Elliana Истакнат член

Се зачлени на:
    14 мај 2024
    Пораки:
    850
    Допаѓања:
    1.207
    Не се секирај за градите, мене воопшто не ме болеа, па имав позитивен тест. А знаат и од терапијата да болат, па да попуштат. Пуштам среќа (fingers)

18. Lady Miami

Lady Miami Истакнат член

Се зачлени на:
    15 декември 2022
    Пораки:
    1.241
    Допаѓања:
    2.570
    Симптоми не гледај. Со најизразени симптоми на добивање, единствен позитивен тест имам добиено. А само тогаш бев сигурна дека ке добијам. Со лесно утре.

На DreamOn, Nikol29 и Cat4ever им се допаѓа ова.
  19. Anyshka

Anyshka Популарен член

Се зачлени на:
    6 август 2022
    Пораки:
    7.995
    Допаѓања:
    35.200
    Еее колку има на 42-3 што природно забремените, баш пред некој ден сретнав познаничка 43 има, со бебче беше, знам од други дека природно забременила.

На 5678m и Elliana им се допаѓа ова.
  20. Anyshka

Anyshka Популарен член

Се зачлени на:
    6 август 2022
    Пораки:
    7.995
    Допаѓања:
    35.200
    6 месеци.