Па тоа зависи, секој организам е различен и различно реагира на стимулации. Некоја ако добро реагирала со мериоферт, не значи дека и друга ќе реагира. На некои од Кломифен им се правеле цисти. Тоа докторот ќе си види кога ќе одиш на фоликулометрии како реагираш.
Здраво феминки мои. Ве читам и ве пратам долго време. Имаме проблем со машки фактор азоспермија. Ке може ли некој да ми го објасни процесот на инвитро како оди. Инвитрото ке го правам во систина кај димитров. сае видов со докторт ми даде да пијам микрогином до 12 септември. Па на 12 септември на конторла. Што е следно? Малце сум уплашена и све ова ми е ново.
Дали имате искуство со замрзнување на ембриони неколку пати односно се прави пункцијс, се оплодува и замрзнува,па после 2 месеци пак се прави пункција, се оплодувс и се замрзнува. Дали за второто замрзнување наплаќаат повторно за целосно замрзнување како првиот пат?
Ќе ти каже со каков протокол ќе бидеш и со што ќе бидеш стимулирана, потоа ќе те следи на фоликулометрии како ти растат фоликулите и ќе ти одреди кој ден пункција.
Нормално е да си уплашена кога се соочуваш со нешто ново и непознато. Меѓутоа ин витро процесот не е болен, повеќе е стресен и психички исцрпувачки, а сепак стресот е она што најмалку ти треба периодов. Интересно-знам. Штом го одредите протоколот во договор со докторот, ќе почнеш да примаш фолико-стимулирачка терапија, тоа обично е со боцкање. Во текот на примање на терапијата ќе се видите два-три пати со докторот за да види како растат фоликулите, и тој ќе одреди ден на пункција( вадење на фоликулите). Пункцијата се изведува со анестезија и сосема е безболна, целата постапка трае 15тина мин. За тоа време сопругот ќе остави материјал и добиените јајце клетки ќе пробаат да ги оплодат, за што ќе ве известуваат во наредните три до пет дена, до каде се и со каков квалитет се. Доколку ембионите се со добар квалитет, се врши трансфер односно преку катетер се враќаат назад во матката, додека вие сте покриена со терапија, како би бил успешен трансферот. Ви посакувам школски пример на постапка со што помалку стрес и успешен исход. Со среќа и со лесно
Точно, се согласувам. Но проблемот со ниска оваријална резерва е што немаме многу време докторот да го осознава организмот, многу е значајно и важно е да покаже знаење и одлучност како треба со вакви јајници.
Јас сум со низок амх, бев со краток протокол, еднаш на природен циклус. Следно докторот ми предложи повторно на природен. Пиеш ли некои сумплементи?
Ако може да ми кажеш што значи на природен циклус? Суплементи пијам веќе месец и пол, Coq10 200, Omega 600, Vit D 2000, Folna met 400, Ovunorm. За дхеа уште не се осудувам… На еден циклус два пати ме пунктираа, првата пункција само со кломифен еден преубав фоликул ама искочи празен, после со две Бемфола на втора пункција после пет дена од првата беа три фоликули, две пукнаа после овитрел, од едната извадија незрела јк (чекаме до утре ако узрее). Пред да полнам со кломифен, на првиот преглед на втор ден од циклус, виде пет водечки фоликули, ама веројатно не ги следеше доволно често па испукаа во меѓувреме
Природен циклус е без стимулации, примив само стоп инјекција пред пункција. Мене ми препишаа микронизирана дхеа и пиев, сега паузирам. Кај кој доктор беше ако не е тајна?
Па не знам баш да ти кажам, сега ништо немам проверено, ниту хормони, тука што читав влакна им растеле, јас не приметив, ама на грб и на раменици бев нафрлана дали од дхеа или од друго не знам, откако престанав да пијам ми се исчисти. И мислам се пие 3 месеци, па пауза се прави, тука така прочитав.
Mene liceto i vratot mi se isfrla so golemi akni od DHEA. Tri pati ja imam pieno po 3 meseci i sekogas isto
Значи можно да било од дхеа. А лицето чисто ми беше. А влакненца ти растеа? Јас немам забележано. Кога го прашав докторот за влакненца ми кажа "не се секирај, ако има такво нешто ќе ги прекинеме". И дека убаво делувале на либидото.
Zdravo devojki, Sakam da prasam dali imal nekoj vakvo iskustvo.. Site parametri na tiroidna se vo red,anti tela negativni... Tsh 2.7 Se spremam za crio transfer... Doktorot ginekolog mi rece deka nema potreba od terapija no edna prijatelka mi rece deka trebalo da pijam eutiroks iako bilo se vo garnici na normala. Vi blagodaram odnapred
Zdravo devojki, Sakam da prasam dali imal nekoj vakvo iskustvo.. Site parametri na tiroidna se vo red,se e vo granica na referentni vrednosti,anti tela negativni... Tsh 2.7 Se spremam za transfer so zamrznati embrioni... Doktorot ginekolog mi rece deka nema potreba od terapija no edna prijatelka mi rece deka trebalo da pijam eutiroks iako bilo se vo garnici na normala. Vi blagodaram odnapred
Za Ginekolozite ova e vo red vrednost na Tsh, no Endokrinolozite velat deka e visoko i treba da se namali da bide pod 2. I mene taka me ima sovetuvano endokrinologot, ako e nad 2 pred transfer da zemam eutirox od 25mg. No imalo i mnogu uspesni prikazni tuka i so mnogu povisok Tsh. Jas ti preporavuvam da zimas uste od denes po 2 brazilski orevi na den. Ima mnogu selen, a toj e dobar za regulacija na tsh hormonot.
Da napraviv na zalost bthcg mi padna na 3.75 Utre sum na kontrola kaj doktorot, da vidam sto ponataka. Ama mislam deka toa e toa...
Здраво девојки. Почнувам со прво инвитро. Ми дадоа микрогинон да почнам од 2 ден на циклус. Овој циклус ми беше пооскуден но траеше повеќе денови за да денес на 13 ден од циклус да прокрварам. Дали на некој му се случило тоа додека е на микрогинон?