Малце офф топик, Значи во постапка сум за прво ивф, долг протокол. Почнав со супрефакт 0,5 од 16 ден од циклус (читав по форумот дека обично од 21 ден се почнува ама ај наверојатно знае докторот што прави), истовремено терам со микрогинонот (имам уште 4 апчиња) Ве молам ако може некој да сподели искуство за супрефакт, дали сте имале некои нус појави или само јас сум малер или пречуствителна? Значи утепана сум преку ден, навечер несоница, треска, де топло де ладно, нервоза, како да ми тежи нешто на чело, како притисок на очи да имам... не можам да опишам.. а тек втор ден ми беше вчера што се боцкав, не знам дали да и се јавам на сестрата да и кажам или ќе се стабилизира ова и е нормално? Не можев нигде по форумов да најдам нешто слично па би ценела мислење од тие што имале искуство со леков
Se e toa normalno nemas mesto za panika. Hormoni se vo prasanje. Nus pojavi nemoze da ima sepak se toa hormoni koi gi laci tvoeto telo no sega gi primas vestacki receno. Uzivaj opusti se ne citaj ne baraj simptomi ili bilo sto.
Zdravo zenski, pak jas (momentalno 6ti den od transfer, 5 dnevni) TSH mi e 3.8 znam deka e mnogu iako pijam 50mg eutyrox… termin za konsiltacii imam za 2 nedeli od sega.. epten sum panika, kazete mi vase mislenje pls
Со тридневни може да е рано. Повтори го и утре и задутре, но со утринска. Не се разочарувај, продолжи си ја терапијата и повтори го тестот. Ти пуштам среќа
Штом веќе поминал трансферот и докторот проценил дека е во ред да се направи, не можеш да смениш и промениш. И да ја зголемиш одма дозата (што не треба да правиш без консултација од доктор), нема веднаш да видиш резултати. Чекаме сега позитивен тест, па после следење со доктор и терапија по потреба
Ти благодарам за поддршката. Ќе го повторам и утре, и задутре . Минатиот пат, на 8ми ден имав бледа цртка со еден 3-дневен ембрион......од толку што сум нестрплива, бев да се боцнам за b-hcg и чекам резултат.
Одма да пишеш резултат! Инаку и јас сум иста, домашен тест на 7ми ден, бета од крв на 8ми, 10ти и 12ти ден
Феминки здраво од мене Ве следам и ја поддржувам секоја од вас. јас се спремам за инвитро пиев циклопрогинова 21 ден а од минатиот четврток се боцкам со буселин инекции. со циклопрогинивата завршив во сабота вечер а сеуште немам добиено ми рекоа за два дена треба да добијам … Има ли место за паника ? има ли уште некој со случај како мојов ? поздравче
нема место за паника, и јас така се имам нервирано...па 5 ден веќе ке почни циклус, имаш усте денови без нервози и успешно
Kako gi pamtite iminjata na se... alal da vi mene mi dadoa Bemfola 300 IU 3 dena, pa 4 den namalena doza225 mislam e, dali znae nekoj koj protokol e ova ? Kratok dolg ili ne moze da se kaze ? Pred ova piev mikroginon...
Po zavrsuvanje na kontraceptivi treba da se dobie ciklus od 2 do 7 dena. Jas dobiv na 7 den i toa epten oskudno ne znaev duri ni dali e ciklus
Zenicki vcera mi bese vtor den od ciklus.estradiol 17 a lh 3.7. Tase odluci da terame so kratok protokol.vcera se bockav dva pati po pola so decapeptyl.od denes prodolzuvam so niv imam po edna meriofert i bemfola 150.vo ponedelnik sum na pregled. Ima li nekoa iskustvo so bemfola prv pat se buckam so nea.imam nizok amh i ova mi e treto invitro.
Па зависи со каков протокол ќе бидеш. Јас приватно бев на природен циклус (без стимулации), за пункција без анестезија платив 23.000, плус хормони и овитрел. Анестезијата мислам дека е 7-8.000, не сум сигурна. @22m 2-2.5 треба да е тсх.
Јас сум со хашимото и многу високи антитела, над 1300 се. Пред трансфер тсх ми беше 3, потоа додека чекав за тест не проверував. Имав позитивен резултат, близначка бременост, еве терам 5 месец. Денес прпверив тсх 1,76 ми е. Пијам еутирокс од 50
Здраво на сите .Да ја споделам мојата приказна.. прво инвитро неуспешно , второ со замрзнати - успешно - близначка бременост Првиот пат пригостеронот ми беше 1 - што се смета за висок но докторот одлучи да правиме мислам дека ми беше првпат па ајде да пробаме . Мислам дека тоа беше клучно за неуспех . Првиот пат одмарав и не одев на работа , вториот пат на ден на траснфер после 3-4 саати бев во кафана . Не пиев , нормално , но поентата ми беше дека не лежев а и после тоа наредните две недели и на кафе одев и пешачев. Само не вежбав - инаку вежбав четири пати неделно. Цело време бев на став дека bed resting - не е клучен за успешно инвитро - и така испадна . Само верба во Бог и секако во докторот . Отсега па натаму со надеж да биде се во ред - 14 недела сум Ви посакувам успех на сите , се надевам ова ќе влее надеж кај сите вас ❤️
Дали во меѓувреме се консултираш со доктор ендокринолог? Ако не, мој совет ти е доколку одиш на таков специјалист да го исконсултираш, можеби ќе ти ја појача дозата, а можеби и ќе чека позитивен тест па тогаш ќе следи ситуација. Јас пијам еутирокс од 25 и во консултација со енокринолог(во иста клиника ми се и ивф специјалист и ендокринолог) ми рече денот кога ќе испитам бета да испитам и фт4 и тсх, така и направив , океј ми се рез 1.9 ми е тсх, па сега чекам и јас да ми каже дали ќе ми менува нешто во терапијата. Претходно во две бремености не кинсултирав ендокринолог што ми беше грешка, па во 7ма недела завршија и двете бремености, но ти си сега рано и на време си за реакција ,не се плаши само мој совет ти е да се исконсултираш со специјалист за таа тематика со време. Во секој случај знам и доста примери и со повисок тсх па си износиле здрава и убава бременост, немора ништо да значи но убаво е да сме опрезни.