Fala ti mnogu. Vaka imam izveshtaj i fiskalna, smetkopotvrda ke prasam dali ke mi dadat odkasno, sledniot cekor koj e? kaj treba da se obratam za refundacija?
Оди во аптеката кај што си ги купила и замоли ги да ти дадат сметкопотврда, мислам дека нема да ти прават проблем. Потоа ќе ја известиш матичната дека ќе се боцкаш, они водат евиденција. На крај на месец, уствари до кога ти е извештајот, со него, со сметкопотврдите и фискални, со потврда од матичен и копија од трансакциска сметка, во фонд поднесуваш барање за рефундирање.
Zdravo jas pravev na priroden ciklus sega , plativ na punkcija 34.500 i sega na transfer 69.000 ova za sistina kazhuvam
Vnimavaj samo Izvestajot da ti bide od ginekolog od gag ili transfuziologija. Ne prifakjaat od privatna klinika
Ти треба најпрво извештај од трансфузиолог или гинеколог од државна, сметкопотврда и фискална за клексаните, потврда од матичен гинеколог дека те боцкат (иако се боцкаш сама, сепак ти треба потврда) и за викенди и државни празници ти треба од брза помош. Кога ќе завршиш со примање клексани ги земаш сите овие документи и ги носиш во фонд.
Ова од брза помош јас не сум носела, матичната ми имаше издадено потврда вклучувајки ги сите денови датум од - датим до
Мене матичната не ми дава за викенди затоа што не работи, исто и за државен празник. На потврдата пишува колку инекции имам примерно само како број и пишува пример 23 инекции освен викенд и државни празници. Тие денови земам од брза помош потврда. Не сум од Скопје овде така ми барат.
Zdravo treba utre da staavam choriomon inekcija 10000 no pisuva 2 vodi so 2 praskovi kako treba da gi rastvoram
Ќе земеш со голема игла ќе извлечеш од водичката и ќе ставиш во прашокот (и двата прашоци во едно шишенце ќе ги ставиш) и ќе мешаш, на крај со друга игла ќе земеш и ќе се боцнеш. Се надевам добро ти објаснив, мене така ми објаснија во Систина и ја гледав докторката што ме боцкаше. Јас се боцкав со мериоферт, ми кажаа еден прашок и три води. Мешаа со голема игла, ме боцкаа со тие помалите што се.
Ke podnesuvam za vtor vaucer. Sakam da podnesam utre. Prviot pat odnesov dokumenti kaj toj kaj Majka Tereza. Znaci povtorno da odnesam tamu.
Штом е за втор ваучер, сега треба кај црвен крст. Доколку побараат дополнителни документи, тогаш се носат кај Мајка Тереза.