Мила, сум останала два пати бремена спонтано (во 2020год) за жал завршуваа со мисед, ама и двата пати сум знаела уште пред тест дека сум, имав симптоми, барем болка во гради и грчеви во матка кои беа поистакнати од едната страна. Ова ми е прво ивф и дури се спремав психички да не се филмам со симптоми пошто примам прогестеронска и естрогенска терапија, и очекував дека ќе имам истакнати симптоми, ама еве ништо… Ништо.. Домашен тест не можам да направам, од толку негативни во последниве 4 години имам веќе траума, ама секако деновиве морам тест преку крв
Здраво, следната недела ќе имам трансфер со замрзнат ембрион во Систина и ме интересира која е постапката за рефундација на средства за клексани. Во моментов има за да се боцка ама истото ќе продолжи и ќе ми требаат уште инекции Благодарам
Да ама секоја бременост е различна. Затоа не барај симптоми. Може овој пат немаш. Ајде закажи преку крв тогаш.
Со упат од матичен гинеколог те праќа на трансфузиолог или на гинекологија на државно, таму ти дават извештај во кој пишува колку клексани ќе примаш. Мене ми пишуваат за цел месец. Со тој извештај се враќаш кај матичниот гинеколог ти дава рецепта за клексаните, се потпишуваш таму за примање на клексани иако се боцкаш сама е сега јас не сум од ск па за викенди и државни празници одам во брза помош по потврда. Клексаните ги купуваш од ко ќе ти дадат извештај и бараш од аптека освен фискална да ти издадат и сметкопотврда. Кога ќе завршиш со примање на клексаните земаш од матичната потврда за примените клексани и заедно со извештајот и сметкопотврда и твоја трансакциска сметка ги доставуваш во фондот. После ти иди писмено известување дома. Се надевам дека добро објаснив
Daa eve jas zavrsiv so mikroginon se bockam veke 9 dena utre ke odam na pregled da mi dadat i bemfola ..edino osejkam zamor malku poveke ,ama gledam cim se bocnam da odmaram barem 1h posle inekcija
Здраво, во сабота треба да испитам хормони на 3 ден циклус, и тоа Тsh, Fsh, Lh, E2, PRL. Дали има членка што испитувала неделава хормони на биохемиска лабораторија на клиника? Ако имате број од лабораторијата кажете ми да се јавам да прашам за реагенси дали имаат. Фала.
За овие основните хормони секогаш има реагенси без гајле. Ако сепак сакаш да се јавиш, еве последен пат кога бев сликав еден број што им е истакнат таму на клиничка
Да! Знам, звучи глупаво ама ете… А толку бев опуштена цел овој период, од боцкање, пункција, транфер, па и по трансфер… некако уживав во деновите дека имав надеж после толку години дека ќе бидне нешто, ама ете денес мислам имав нервен слом. Изгледа ме мава тоа што кај и да е треба да се соочам со вистината. Сепак одлучивме утре да одиме и да проверам преку крв и каков и да е исходот ќе мора да го прифатиме и да разгледаме други опции.
Devojki, da vi go kazam mojot slucaj. na 1.10 mi bese trnasfer, edvaj cekac dve nedeli pravev b-hcg mi bese pozitiven, ama ne se raduvav mnogu nekako osekjav deka nesto ne e vo red. Gi imav grcevite, sensitivni tvrdi gradi, ama ne i kazuvav nitu na majka mi posto imav edno predcuvstvo deka nema da zavrsi kako sto treba. 21 den posle transfer pocna kafeav iscedok, i nekoi cudni bolki vo dolniot del od grb i stomak, se javiv kaj dr vika da ne se plasam bilo normalno , no jas ne bev smirena. Utredenta napraviv b-hcg bese 45 , znaci padnale vrednostite. Ja prekinav terapijata, pocnav so antidepresivni . cekam posle sledniot ciklus za sleden transfer Vi posakuvam uspeh ma site od srce
Bez obeshrabruvanje mila Veruvam sledniot pat ke bide se kako sto treba. Samo pozitivni misli i opusteno do sleden transfer
Многу ми е жал. Но не се разочарувај, секое лошо за добро е. Доаѓаат многу поубави работи! Сега исплачи се, прави што мислиш дека треба за да го поминеш ова како што тебе ти одговара, а верувај, доаѓа сонце посилно од било кога