А ти трудна си ?! Даваат овитрел на некои после трансфер . Ама зборот ми е дека клексан и овитрел се два сосема различни лекови .
@Bum jas ovitrel ( stop inekcija)sum primala samo pred da nastane ovulacija mislam posle 48 casa nastanuva otkako primis,vo drug slucaj ne sum zapoznaena
Најверојатно немаш нешто разбрано како што треба. Понекогаш даваат hcg инјекции (како на пример Ovitrelle) после трансфер или во рана бременост за поголема поддршка на функцијата на корпус лутеумот, како и самата фаза на рана бременост т.е да биде осигуранo адекватнo снабдување на телото со прогестерон. Знаат во некои случаи да ги препишат докторите овие инјекциии кај жени што имале повеќе повторувачки неуспеси при имплантација, претходни спонтани абортуси во рани недели, или моментално ризик од спонтан, бидејќи го стабилизира нивото на хормоните, а со тоа и го намалува ризикот, што некогаш е клуч кај некои жени. Но не е замена за клексан, употребата на клексан е за сосема друга работа...Слушај ги докторите како ти викаат, сепак тоа е нивна професија и има зошто некогаш препишуваат или не препишуваат одредена терапија. Само смирено со позитивна мисла и ќе биде се во ред! Ти посакувам лесна бременост до крај.
Овитреле во никој случај не е замена за клексан,незнам кој тие доктор и кој те води или лошо си разбрала,ама можеш да направиш голема беља така.Овитреле е стоп инекција,а не е замена за клексан
Tocno objasneto! Jas sum od tie zeni sto pokraj kako stop inekcija za ovulacija, na denot na transfer obavezno me bockaat so ovitrelle poradi problemi so implanacija ali sekogas samo edna primam, nemam cueno do sega vaka kako terapija da ja davaat na 3 dena. Vo sekoj slucaj doktorot najdobro si znae.
Jas imam povekje pomali miomi 4 invitro uspesno pokriena bev so terapija prvite 2 meseci miruvav posle si funkcionirav normalno bremenosta ja istetav do kraj imam prekrasen sin..ce uspees i ti so srekja
Здраво женски, дали има некој со искуство во оплодување со донор (немам партнер)? Би сакала да ја почнам процедурата, читам веќе неколку дена и збунета сум, па би ми значело доколку некој кој ја поминал истата процедура сподели искуства.
Ispituvav NK kletki i edna od vrednostite mi e malku povisoka. Sto znacat rezultatite ako znae nekoj? Dali mora da se prima intralipidna infuzija ? I dali moze da se ostane prirodno premena so ovakov rezultat?
Немам лично искуство ,ама знам горе долу све . Ако си запозната со процесот ивф тогаш знаеш све . Се е исто ,само наместо партнерот што треба да остави материјал ти истиот ќе си го купиш . Во секоја болница имаш можност да си купиш биолошки материјал ( сперма или јајце клетки )
А да не знаеш дали следува покривање на трошоците преку фондот? Тоа не можам да го најдам како податок.
Не следува покривање на трошоци за купување на репродуктивен материјал. Тоа е твој трошок . А за самата постапка на ивф ти следуваат и тебе три ваучери (нормално со истите потребни документи како за сите )
Pokaceni leukociti...od rezultatite denes od transfuziologija mi najdoa plus mi rekoa da me vidi ginekologot...neznam kolku e ok vo rana bremenost da mi zemaay pap I brisevi