Па зависи. Јас со ваучерот бев со краток протокол, после два месеци приватно на природен циклус, докторот ми предложи уште еднаш на природен. Ми кажа дека така се преоптеретуваат јајниците. Кога јас би се прашала, само на природен.
Девојки здраво. Сакам да прашам дали можеби некоја има вакво искуство. Претходниот месец бев стимулирана со краток проток за инвитро постапка. ( само 6 дена шприцеви) . Во текот на стимулацијата и два дена после пункцијата имав доста забрзано чукање на срцето, затоа што носам смарт прстен можам и тоа да го пратам. Во тие денови буквално 8-10 часа вп текот на денот откуцаите на срцето измегу 90-100. После трансферот се смире се стабилизира до кај 80. На жалост не беше успешна постапката, добив и се си беше во ред. Од вчера 6 ден од циклус повторно во текот на целиот ден како и на спиење откуцаи измегу 90-100, и некое чуство на вознемиреност. Дали е можно ова се од хормонслста терапија? Дали некоја од вас има искуство?
Здраво. Денес на втор ден од циклус ми е даден само Гонал 900 IU, за четири дена, по 225 на ден, па потоа ќе видиме до каде сме. Правев лаб. за естрадиол 37 е, фсх 5.07 и лх 4.54. Рекоа дека се добри резултатите. Има некој искуство со Гонал да сподели?!
Све е од стрес и кортизол, претеруваат одма со терапија. Незнам јас не сум за тоа искрено. Го пумпаат телото со хормони и нормално дека жлездата реагира. Правев два пати хормони еднаш на почеток од година поради пад на коса и такви работи и све беше најокеј. Направивме свадба почнавме со пробување 7 месеци неуспешно стресно испитај едно, друго и правам хормони зголемено тсх, кортизол, аст алт од што пиев многу работи... И како да биде све. Затоа викаат само кога човек е опуштен биднува све. Бидна природно после хсг со покачено тсх зошто блиску беа едно со друго испитување. За терапија мислам се само пациентки кои имале и пред све проблем со тироидната ( наследно или стекнато). Едно мислење мое само..
Jas sum se bockala so Gonal od vtor den 225 isto. Nemav negativni efekti a dobiv dobri rezultati so toa sto sum so namaleno amh.
Nema pravilo mozebi nekogash e podobro embrionot da se dorazvie vo matka jas imam uspesno invitro so 3 dnevno embrionce ...kako odlucil embriologot taka ima i uspeh i so 3 dnevni i so 5 dnevni ..so srekja
Da, ama koj ne prasuva nas. Ako e na priroden ciklus kako ke im se trosat lekovite ? Mnogu im e gajle za nas, i onaka ne gledaat kako
Јас не би рекла дека е за да се троши лекови.. Постои опција за ИВФ на природен циклус, но најчесто се применува кај жени со намалени резерви. Причината е тука што дури и со хормонска стимулација, ретко се добиваат повеќе јајце-клетки. Затоа, наместо да се изложуваат на интензивни стимулации кои можеби нема да дадат резултат, процесот се насочува кон користење на природниот циклус. Целта на стандардниот ИВФ е да се стимулираат јајниците за да се добијат повеќе јајце-клетки, со што се зголемуваат шансите за формирање повеќе ембриони, а со тоа и можностите за постигнување бременост. Меѓутоа, кај жени со пониска резерва, стимулиран циклус не секогаш дава значајни резултати. Тогаш, природниот циклус е попрактичен и помалку инвазивен. Иако природниот циклус има пониска веројатност за добивање повеќе ембриони, тој сепак може да биде опција за оние кои сакаат да избегнат прекумерна употреба на хормони.
Точно, ама еве еден совет од мене: пред процес на ивф обавезно ехо на гради. Мене ми се чудеа како така пред ивф и после стимулации никој не ми кажал да направам ехо. Не по секоја цена треба да се клукаме со хормони. Тоа е моето мислење.
И мене лани пред ивф ми препорача Петановски ехо на гради,дека предходно имав ин витра со стимулации,доење 22 месеца,па убаво би било едно ехо пред ново ивф. Така да пожелно е да се направи.
Да дека зачести ин витрото и почнаа да се јавуваат доста промени. Докториве што ги посетувам ми кажуваат за промени на јајник и на гради кај жени со многу ин витра. Затоа викам колку и да е желбата голема, пауза да се дава на телото и редовни проверки.
Да, за оваа добив препорака од проф. д-р Дејан Трајков. Дефинитивно се согласувам дека не треба по секоја цена да земаме хормони, посебно без паузи. Затоа сметам дека е важно да се прават поголеми паузи меѓу циклусите со стимулации, за да се даде време на организмот да се опорави..
Zdravo od vcera pocnav so terapija Buserelin inekcii. Prv pat gi zemam pri bockanje osekam bolka i posle toa 15min me pecka i cesha mestoto dali e normalno. Denes vtor den mie i vo stomak i na raka istata reakcija. Pozz ako nekoj gi primal da kazi iskustvo
I jas se bockam so tie, i isto iglata e podebela znae i krv da mi protece malku , cesa i pecka nekoe vreme ama se smiruva