Верувам дека стресот е голем, но веќе имаш бременост па со лесно и само убави новости да споделиш. Иначе колку ембриони имаше од пункција?
Женчиња ме интересираат искуства.Јас веќе сум 9 недела од бременоста со имвитро сум па затоа ќе пишам и тука за искуство.За прв скрининг слушав убави зборови за Димчев од Систина. Мојот инвитро доктор е Трајковски од Њуборн и мислам дека они не прават скрининзи таму,ќе прашам не сум сигурна. Јас ќе си одам кај матичниот секако ќе направам на државно но сакам и приватно некаде да си направам. Отприлика која недела се прави и кога да закажам за приватно ако сакам кај доктор Димчев?
Мене прв скрининг ми правеа во Њу борн кај Хаџи Лега кај што и го правев инвитрото, со тоа што правев и пренатален тест, па немаше потреба да одам на друг специјалист. Понатаму за втор скрининг и самите инвитро специјалисти те упатуваат да одиш на специјалист за скринизи.
Фала ти, да се враќа кај сите што си чекаат. Инаку од пункцијата извадивме 5 ембриончиња, направија трансфер на две, 5 дневни и 1 замрзнавме. Другите две не беа доразвиени.
И мене ме интересира кога треба да се направи оти на преглед кај Лазаревски во четвртокот не ми спомна ништо само ми закажа преглед за 4 недели, а тогаш би била веќе 11+ недела.
Најубаво е да сте 12 недела, тогаш се мерат многу параметри. Јас бев 11+2 само да се види плодот срцебиење уште еднаш пред пренатален. И после на 12+2 бев на два скринизи приватно и на државна.
Јас го правев 12+6 кај Димчев. Убаво поминав, иако од скринизите кај Митко Ивановски сум уште по задоволна. Дали дека по зборлест или дека сум му пациентка не знам . Кај Димчев јави се навреме дека те фаќаат и празници и брзо се пополнуваат термини.
Пред да правам тест ги имав сите можни симптоми за добивање. Тотално во неверување бев под позитивниот тест баш поради тие симптоми.
Многу девојки имаат кафеав исцедок на почеток на бременост. Може да е имплантациско крварење, застарена крв. Мирувај примај си прогестеронска подршка и ќе биде добро. Со среќа
И јас сум кај др. Трајковски исто со ивф. Му кажав дека за скрининг закажав кај Димчев (плус имам полип и за тоа ми требаше второ мислење) и др. Трајковски ептен ми го преппрача. Кажа дека е многу стручен и со многу искуство и добро што сум закажала кај др. Димчев Искуството со др. Димчев ми е позитивно и за скринингот и за полипот. Ти го препорачувам
Грчевите од бременост се исти како оние менструалните. Ова обично е еден од симптомите на бременост. Исто како и крвавиот исцедок што е најчесто имплантациско крварење. Јас 8 ден од ивф имав кафеав исцедок и штом видив знаев дека сум бремена Веднаш земав тест за бременост преку крв во лабраторија уште истиот ден и видов дека сум бремена Тест од крв е најсигурен- покажува и бета хцг за да се види дали е единечна или близначка бременост
Да така е, кај мене покажа позитивни тестови, и така од 7 до 9ден навечер кафена крв по малку, на 12 ден добра бета, ама веќе трети ден кафено имам по цел ден и докторката рече дека можно е зашто ставија две ембриончиња, едното да не се фатило и сега да се чисти, само да се надеваме дека нема да го повлече и другото, и се додека нема црвена крв е ок. И за утре треба да е удвоена бетата. Па ќе видиме како е.
Здраво , Би сакала да ве прашам дали има некој искуство со неоплодени јајце клетки Наводно биле добри но нешто не се оплодиле,така кажаа од Систина. Со тоа прекинат е процесот,но ништо не ми кажаа што понатака .. Ви благодарам