Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Вонтелесно оплодување

Дискусија во 'Бременост' започната од pozitiv, 30 ноември 2009.

?

Кој доктор е ваша препорака за ИВФ постапка?

1. д-р С. Лазаревски (Систина)

248 глас(а)
    15,2%
  2. д-р М. Ивановски (Систина)

189 глас(а)
    11,6%
  3. д-р М. Поповиќ (Систина)

55 глас(а)
    3,4%
  4. д-р С. Адамова (Систина)

34 глас(а)
    2,1%
  5. д-р К. Кузеска (Систина)

18 глас(а)
    1,1%
  6. д-р З. Петановски (Ремедика)

96 глас(а)
    5,9%
  7. д-р М. Хаџи Лега (Ремедика)

76 глас(а)
    4,7%
  8. д-р Г. Димитов (Ремедика)

108 глас(а)
    6,6%
  9. д-р Т. Гуржанова (Њу Борн)

103 глас(а)
    6,3%
  10. д-р В. Трајковски (Њу Борн)

298 глас(а)
    18,2%
  11. д-р С. Сапунов (Санте Плус)

8 глас(а)
    0,5%
  12. д-р Т. Трпчевски (Плодност)

260 глас(а)
    15,9%
  13. д-р В. Органџиски (Органџиски)

31 глас(а)
    1,9%
  14. д-р С. Органџиски (Органџиски)

56 глас(а)
    3,4%
  15. ГАК (Сите доктори)

45 глас(а)
    2,8%
  16. д-р Е. Исјанова (Ултрамедика)

9 глас(а)
    0,6%
  1. Joanna28

Joanna28 Истакнат член

Се зачлени на:
    16 февруари 2023
    Пораки:
    803
    Допаѓања:
    753
    Јаготке сигурна ли си дека е циклус, некои имплантациски викаат и со појаки крварења биле. Да се консултираш со лекар пред да прекинеш терапија :!:

2. Dijana DM

Dijana DM Истакнат член

Се зачлени на:
    5 февруари 2022
    Пораки:
    761
    Допаѓања:
    1.395
    Zal mi e za rezultatot. Kaj koj Dr si koe ivf ti e? Od iskustvo : Od IVF doktor 0 nasoki sto da proveram I da pravam. Od iskostvoto na devojcinjata na forumot si fativ za rabota da napravam ton ispituvanja. Taka da osvezi si ja glavata , ne e lesno no ubavi praznici ni doagaat probaj da se opustis I od January so novi sili.ispitaj se sto moze da e pricina. Pocni od transfuzija I imunologija I pobaraj misenje od uste eden ivf Dr.

На Kris80 и Ladyme им се допаѓа ова.
  3. Hygge-girl

Hygge-girl Истакнат член

Се зачлени на:
    8 јули 2023
    Пораки:
    395
    Допаѓања:
    4.391
    Само кај нас може пациентите да си дозволат да се прават поголеми доктори од самите доктори и да знаат најдобро што испитувања и терапија е потребна, зошто прочитале или начуле нешто од некого или на форум. Кога веќе сакаме да се информираме и да се мешаме во работата на стручните лица, барем тоа да го правиме од медицински докажани извори и научни трудови, а не од рекла казала муабети. Најтрагичното е што докторите потпаѓаат под ваквиот притисок и многу често за да не бидат ставени на тапет од пациентите, подлегнуваат и ги слушаат пациентите што се сметаат они дека треба да испитаат или да примаат како терапија. Слично како и со ситуацијата до антибиотиците кај нас. За секој случај превентивно да се даде, за да биде пациентот среќен и мирен дека е покриен максимално до терапија, без разлика што нема потреба и ќе помине и без. Џабе што никаде во светот клексани не се препишуваат како бонбони и што има точно одредени симптоми или индикации за кога што треба, ние тука од Македонија сме најпаметните луѓе, родени сезнајковци, што се знаеме како треба и само кај нас има успешни бремености само благодарение на клексаните препишани. Кај нас толку стана тренд што како тргнало нема бремена жена што не треба да прима. Само ние од овие простори, случајно сме се погодиле скоро сите да имаме тромбофилија, која мора да се лекува со клексани и тоа оваа ситуација е настаната во последните 10-20 години, зошто нели сепак нашите родители не родиле без да имаат поима од ова испитување. Ако малце повеќе се информирате и дозволите докторите да си ја вршат својата работа, ќе осознаете дека мутациите сами по себе не се показател дека сигурно ќе дојде до згрутчување на крвта или било какви компликации и спонтан абортус. Само 15% од спонтаните што се случуваат се точно поради таа причина. Самите спонтани најчесто се случуваат поради хромозомски проблем на ембрионот и 90% од жените што имале спонтан, имаат успешна бременост после тоа без никаква терапија. Никој со сигурност неможе да каже што била точна причината за спонтан, од таму е и препораката од светската и најголемата организација за хумана репродукција и ембриологија дека се препорачува да се испита тромбофилија и мутации само доколку станува збор за повторувачки спонтани абортуси. Само 5% од тие што имале спонтан еднаш, ќе имаат повторувачки спонтани. Крварење во рана бременост е многу честа појава и најчесто се случува поради цервикални или хормонални промени, хематоми и сл. Терапија за тоа е прогестеронска поддршка и мирување. Понатака во бременост не за џабе одиме редовно на прегледи и правиме хемостаза и димери. Доколку има проблем со постелката, бебчето се развива поспоро и сл, самите доктори советуваат на клексани. Исто и ако димерите се покачени или скратени се времињата.

Сфаќам дека сакаме да се заштитиме максимално и да спречиме потенцијален лош исход. Самата имам поминато низ повторувачки спонтани и знам што значи да поминуваш низ тој пекол, не еднаш туку 4 пати, ама никогаш не сум наметнувала мислење или сум се правела повеќе доктор од докторот со некоја информација што сум ја начула или прочитала на форум, без притоа да истражам подетално. Сфаќам и дека имате најдобри намери, ама според мене не е коректно да ствараме толкав сомнеж кон докторите што не водат, зошто не ни дале да направиме некое испитување, доколку немало индикација дека треба да се направи тоа испитување, ама ние сме прочитале тука дека треба. Да ги оставиме стручните лица да си ја вршат работата, а ние да гледаме да превзимаме работи кои зависат од нас, како здрав начин на живот и исхрана и позитивен мајндсет.

Да не ме сфатите погрешно, не сакам да ви се мешам или судам, секој си знае најдобро за себе. Ваша работа е во што ќе верувате и што се самоиницијативно ќе испитувате. Поентата ми е дека треба повеќе да се информираме и едуцираме од релевантни извори. Интернетот е многу моќна алатка ако знаеме да ја користиме правилно. Да не застануваме само на информацијата што сме ја прочитале тука…

На liliput22, АселМаликМедови, Srna-3 и 20 други им се допаѓа ова.
  4. Vikiii$$$

Vikiii$$$ Нов член

Се зачлени на:
    26 декември 2024
    Пораки:
    4
    Допаѓања:
    1
    Devojki Ve molam za mislenje...
    AMH mi e 0.9 za koj imam razlicni mislenja od povekje doktori pa Ve molam dokolku nekoja ima iskustvo pri podnesuvanje na baranje za vaucer za IVF da me podovetuva.
    Edno mislenje od eden od doktorite e da ne go prikazuvam AMH I da gi podnesam samo rezultatite od ispituvanje na hormonite kade shto ne mi e ispitam AMH bidejki dokolku gi podnesam nema da dobijam vaucer za IVF so sopstveni jajce kletki I kje me vratat da apliciram za vaucer so donirani jajce kletki.
    Dodeka vtoroto mislenje e mnogu sprotivno...deka treba da se podnese rezultatot so AMH za da vednash mi dadat vaucer I da nema potreba da pravam insiminacii I dopolnitelno da se gubi vreme.
    I sega normalno ne znam sto da pravime :(
    Ima li nekoj shto podnel baranje za vaucer za IVF so AMH pomal od 1 I mu e odobren?

5. Anyshka

Anyshka Популарен член

Се зачлени на:
    6 август 2022
    Пораки:
    7.816
    Допаѓања:
    34.717
    Амх не бараат, ако ти е високо фсх тогаш може да побараат.
    По мое не доставувај амх, во случај да ти побараат ќе поднесеш и молба да ти одобрат за со твои јк.
    Мене ми беше одобрен ваучер со мои јк.

6. Vikiii$$$

Vikiii$$$ Нов член

Се зачлени на:
    26 декември 2024
    Пораки:
    4
    Допаѓања:
    1
    Доколку не доставам АМХ, тогаш ќе мораме да направиме 4 инсиминации кои биле дополнително губање на време, а согласно АМХ резултато немам многу време и резерва на јајце клетки

7. Anyshka

Anyshka Популарен член

Се зачлени на:
    6 август 2022
    Пораки:
    7.816
    Допаѓања:
    34.717
    Епа со документите достави и молба да ти одобрат со твои јк.

8. Muhreenuhd

Muhreenuhd Истакнат член

Се зачлени на:
    29 октомври 2021
    Пораки:
    20
    Допаѓања:
    14
    Ne go prakaj AMH rezultatot ke se zeznes , ke ti odobrat so donirani jajce kletki i ke se drkas posle so gluposti molbi pa cekanje od tie nerabotnicite u fondot da ti pregledaat pak se odnovo.
    Napravi si inseminacii pa poleka kako e redot ke si pravis ne brzaj . Sto ako e nizok Amh neznaci toa deka gotovo za 6 meseci nema da bides plodna kraj na svetot.

На Vikiii$$$ и Anyshka им се допаѓа ова.
  9. Ladyme

Ladyme Истакнат член

Се зачлени на:
    8 август 2020
    Пораки:
    428
    Допаѓања:
    613
    Има све на интернет, и клинички студии за еноксапарин во бременост и за комбинација на аспирин во мали дози со енлксапарин како делува во бременост итн.. Све има ако некој тргне да чита клинички студии. Никој не споделува рандом информации тука. И да живееме во тиња не сме во еу, Скопје и Македонија е најзагадена колку години наназад и што све делува на телото незнаеме ама ете има некое делување. Кај нас носеа донации вакцини со рок..и така натака. Кај нас со пријатели и доктор се станува,и специјалист. И кај нас бараат пари и врски за да добиеш нега и епидруал што цел свет ја има. Нема споредби. Секој човек е различен тоа ми е јасно. Затоа секој оди различен пат. Мислам дека така ви се чини дека овде на форум нормално се повеќе жени кои бараат одговор на нешто што им е непознато а се соочиле со тој проблем, јас во моја близина само јас и сестрами знам што примаме клексани во бременост од сите колеги пријателки итн.
    Ама ако некој ми каже дека има некој проблем со нешто им кажувам и им предлагам да испитаат. Телото е создадено да раѓа, да не треба ништо да му додадеш за да родиш здрав плод. Ама во мн лоша средина живееме. Све е пореметено.

На Iva_Iv, Anyshka, Bebce ❤️❤️❤️ и 2 други им се допаѓа ова.
  10. Nikol29

Nikol29 Истакнат член

Се зачлени на:
    22 ноември 2021
    Пораки:
    308
    Допаѓања:
    266
    Дали има некоја членка што во последниве месеци има поднесено за ваучер, и и одобруваат со донирани јајце клетки. Дали поднела молба за промена на ваучерот да биде со сопствени ј.к и да и биде тоа одобрено?

Знам дека до лани така беше, и со поднесена молба одобруваа. Но дали е уште така?

11. Baby boo

Baby boo Истакнат член

Се зачлени на:
    30 август 2018
    Пораки:
    136
    Допаѓања:
    66
    Na eho 3d,4d mi rekoa deka mi e zgolemena matkata...mozno e od toa da se neupesni predhodnite dve ivf...dali e promena posle poroduvanje nz.....nekoja slicno iskustvo

12. Iva:)

Iva:) Истакнат член

Се зачлени на:
    9 април 2016
    Пораки:
    242
    Допаѓања:
    490
    Ама тоа не е толку ниска вредност, нели зависи и од годините. Баш и јас прашував пред некое време тука и имаше членки и со 0.9 и со 0.1 ама пак кажаа дека тоа е во зависност од тоа колку години имаш. На пример ако си 30 или 35 тоа не е толку ниско.

13. vamutamu2

vamutamu2 Активен член

Се зачлени на:
    18 октомври 2022
    Пораки:
    27
    Допаѓања:
    13
    Дечки дали некој имал било какво искуство со д-р Кузевска од Систина да пише нешто? Мене ми ја препорачаа преку пријатели ама тука гледам многу малку гласови за неа.

14. Mariza85

Mariza85 Истакнат член

Се зачлени на:
    24 декември 2020
    Пораки:
    333
    Допаѓања:
    317
    Jas kolku sto znam za preku fond bez razlika kolku godini imas amh ne treba da bide pod 1

На Vikiii$$$, Ivana.swiss, Anyshka и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  15. Mina888

Mina888 Истакнат член

Се зачлени на:
    27 ноември 2021
    Пораки:
    500
    Допаѓања:
    308
    Мене ми одобрија ваучер со донирани ј.к. Поднесов молба и ми ја одбија. Сега во октомври

16. Nadika

Nadika Истакнат член

Се зачлени на:
    5 ноември 2012
    Пораки:
    10
    Допаѓања:
    3
    Здраво девојки,
    Што мислење имате за др.Димитров од Систина за ИВФ.

17. Anyshka

Anyshka Популарен член

Се зачлени на:
    6 август 2022
    Пораки:
    7.816
    Допаѓања:
    34.717
    Да не беше форумов и членките тука немаше да знам од каде да почнам, и тука никој не тресе од ракав и никој не се прави доктор, туку сите пишуваат од свое лично искуство.
    А матичните гинеколози треба повеќе да посветат внимание на пациентите.

18. Nikol29

Nikol29 Истакнат член

Се зачлени на:
    22 ноември 2021
    Пораки:
    308
    Допаѓања:
    266
    И јас знам дека веќе не одобруваат по поднесена молба. Таква информација добивме од вработените во Фонд во септември кога другарка поднесе молба и ја одбија. Мислев да не е случај само кај неа па пак да се поднесе сега.

19. Nikol29

Nikol29 Истакнат член

Се зачлени на:
    22 ноември 2021
    Пораки:
    308
    Допаѓања:
    266
    Инфективен скрининг во Железничар е поскапено, од 300 денари сега на 500 денари.

На Алек*** му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Iva:)

Iva:) Истакнат член

Се зачлени на:
    9 април 2016
    Пораки:
    242
    Допаѓања:
    490
    Со Амх вредност под 1 беше?