Јас знам дека тие што се на определено со договор имаат ист третман како тие што се на неопределено ама сепак и од фирмата зависи дали сакаат да ти излезат во пресрет. За ин витрото процедурата е следна на денот на трансферот докторот ти дава извештај и со тој извештај дека е правено ин витро одиш кај матичниот гинеколог и ти отвара боледување две недели за да лежиш ако тестот е позитивен ти го продолжуваат на ист начин и така може еден месец после одиш на комисиско за патолошка се до тогаш си на терет на фирмата со плата а патолошката е на терет на ФЗОМ.
Ама нема 6 месеци непрекинат стаж. Може да оди на боледување ама дали ја следува патолошка (за трудничко мора 6 месеци) или ќе мора да чека да направи 6 месеци стаж?
So anestezija e isto kako za punkcija otkako ke zavrshi imas mali bolki kako menstrualni traat dva tri dena i malo krvarenje ne e strashno ni premnogu bolno
Од витамини само ц се друго внесував преку храна, имаш еден список лекови од болницата што ќе ти дадат рецепти да ги пиеш.
Здраво дали може да ми кажете од кој датум има важност ваучерот за инвитро?Дали е тоа датумот од како ке го подигнеш затоа што на самиот ваучер не пишува никаков датум или како да дознам каде да се јавам?
Пред помалку од една година кога прашав во Систина ми кажаа цена од 7000 или 8000 евра беа за 8 јајце клетки, а на страната на newborn како што гледав имаат ценовник и ако им е точен тогаш и таму е околу 8000 евеа за 8 јајце клетки со тоа што не ти гарантираат дали и колку ќе се оплодат. Во Солун цените за донирани јајце клетки се поефтини, се работи со свежи јајце клетки и зависно од пакетот (има еден пакет од 5.800 евра и друг од 7000 евра, барем јас каде отпочнав постапка) ти гарантираат 1 до 4 ембриони во фаза на бластоцисти.
Здраво девојки ме вратија од фондот за уште една инсеминација и амх да доставам. Каде се поднесуваат дополнителните документи исто во подрачната служба или директно во Скопје?
Лани во Систина околу 7-8.000 евра за 6 или за 8 јк. Од кога ти е одобрен ваучерот ти важи 6 месеци, си има дата.
Donirani do 8 Jajce kletki vo plodnost na cenovnikot pisuva : 307.500 denari (5.000 evra) vo newborn donacija na 6 Jajce kletki e 406.000 (6600 evra) Donacija na 8 Jajce kletki e 467.500 denari (7600 evra)
Јас знам дека доколку нема 6 месеци непрекинат стаж на денот на отварање на боледувањето ќе неможе да премине преку фонд после 1 месец туку треба да е на товар на фирмата за време на цело боледување што не верувам дека фирмата би го прифатила. А за реализација на ваучерот не знам дали има некаква врска непрекинат стаж од 6 месеци.
Ако нема 6 месеци стаж не може ни патолошка ни трудничко да и следува, едино да се договори со газдите сама да плаќа осигурување и да ја враќа платата додека не поминат 6 месеци па тек тогаш да отвори патолошка.
Женчиња со читање низ форумот наидов на мислења дека ако си со инвитро мора царски да се породиш? Дали е ова точно Дали има некој што си се породил природно а е со инвитро со единечна бременост? Не сум до фаза за размислување за пораѓај ептен на почеток сум но ме интересира дали ова е најчесто така?
Да го видов датумот но јас ваучерот го подигнав еден месец по одобрувањето затоа што поштарот немаше оставено известување дека стигнало нешто да го подигнам од пошта затоа што не бевме дома во моментот и ваучерот го вратиле во фондот за здравство па после еден месец барање каде е ме известија да појдам лично да си го земам