Okolu 10 meseci pa se ispitavme i dvajcata, i mm piese terapija profertil po preporaka na urolog ama ne pomognaa ivf doktor mu rece deka shto i da pie nema da pomogne na taa dijagnoza i deka samo so ivf kje imame uspeh
Последниот ЕТ имав такви бодежи во јајниците,беа појаки па одеднаш ги снема.Тогаш имав некое чуство дека ќе биде позитивно ,така и бидна.
Здраво, Астенозооспермијата означува намалена подвижност на сперматозоидите, што значи дека помал дел од нив се доволно активни за да стигнат до јајце-клетката и да ја оплодат. Клучен е степенот на намалената подвижност. Прво, по наше искуство сметам дека треба да се направи спермокултура, за да се провери дали има бактерии/инфекции кои влијаат на квалитетот на сперматозоидите. Истотака, размислете и за тестирање на ДНК фрагментацијата, бидејќи висока фрагментација би значело и дополнителна метода за селекција на сперматозоиди при ИВФ (например, MACS). Ние сме со олигоастенозооспермија, и ни беше препорачано да провериме спермокултура и Androflor-screen анализа со PCR метод. Следниот чекор (по читањето овде) проверивме и ДНК фрагментацијата, по што му беа препишани на сопругот ФертилМакс, но од летото повеќе не се увезуваат, па премина на Редостим.. Ако подвижноста на сперматозоидите е само малку намалена, ќе ви бараат 4 инсеминации (AIH) за ваучер. Дополнително, според она што сум го читала, за успешна инсеминација, оптимален број на сперматозоиди по обработка треба да биде најмалку 10 м/мл. Консултирајте се со специјалист за наредни чекори... Исто така, доколку се одлучите да започнете со инсеминација, обавезно проверете ја проодноста на тубите( ХСГ) и хормоните со AMH. Со среќа!
Дали TSH можам да испитам било кој ден од циклус за да видам дали ми е ок пред почнување на инф или подобро е на 3 ден од циклус. Последно мерен на 3 ден од циклус 2,43
Dali mozhe da mi dadete nekoe mislenje za ovoj spermogram? Nekoj so slicen? Dali prirodno zabremenuvanje mozhe da ima ako se pie profertil?
И кај мене е исто 3*4 и плус 2*2 лензето. Дали може се појават нус појави од голема количина на естрофем?
Koga sakas, samo gledaj da e od sabajle. Ne mora da si gladna. Komtroliraj go pocesto. Od stimulaciite I drugite hormoni koj ke gi primas znae da go pokaci tsh. Konsultiraj se so endokrinolog ako primetis deka ne ti e stabilen. Za transfer I posle transfer gledaj da ne bide povekje od 2,5
Нека пие и нека направи уште еден спемограм за три месеци,некој можеби имал успех ама не кај секој дал подобрување,се е индивидуално.Само 3% се нормални од сперматозоидите,голем е процентот кои немаат правилна форма.
Јас многу тешко го поднесував естрофемот..Ненормално многу ми се гадеше а плус и вртоглавици имав од него. Првите недели беше потешко ,после се навикнував ваљда па немав толкави мачнини . Едит Пишувам 'првите недели' зошто многу ивф имам правено , а секогаш сум примала височки дози естрофем.