preku opst maticen, pravev pred skoro pola godina ne se sekjavam bas kako bese se ama znam vo drzavna mi zemaa krv kaj barakata crvena, e ne mi teknuva dali maticnata me prati so drug upat za drugo pa tamu mi predlozija toa da go napravam ili direktiva bese stvarno ne se sekjavam
Ох, изгледа не се разбравме, јас на ДНК фрагментација на сперма мислев, а тоа колку што знам уште само приватно се прави. Фала ти во секој случај
Само приватно. NewBorn е 6000мкд спермограм со дна фрагментација. Некој спомна и во монбебе имале со поевтина цена.
Jas iskreno imam mn loso iskustvo kaj nego mi ja odlozi terapijata na sred IVF za na odmor da odel, pa mi ja prodolzi naredniot mesec sekako neuspesno bese,posle koga go prasav zasto ne ispitavme nekoj rab mi rece posle treto IVF ispituval, ima poiskusni od nego vo istiot odel, Ivanovski,Lazarevski..
Ние ќе правиме втора инсеминација следен циклус(утре треба да добијам). Овој пат со кломифен. Според години, др вика ќе ни бараат 4 инсеминации, ама вика ќе видиме може и само со 2-3 да пробаме со мислење за лош спермограм. Иначе за 2 недели пунам 37 год. Значи ако евентуално има потреба, за втор ваучер, нема да има потреба повторно од инсеминации? И за колку време може да се поднесе за втор? Иначе, сите тие апчиња за подобрување се исти, но скапи за жал а немаат ефект. Кај нас по терапијата дури има и влошување што е чудно Па докторот се смее вика, па затоа е полош баш зошто пази на се, пушти го човекот во кафана.
За втор ваучер можеш да поднесеш после 6 месеци. Ајде со вторава инсеминација ќе бидне па нема да имаш потреба и за прв ваучер.
Пред 5 /6год кога почнав со оваа приказна со 2 инсеминации ми одобрија ваучер, само е битно др, да напише на извештај дека препорачува ИВФ.Тогаш имав 37/38. Инсеминациите не требаат за втор ваучер (освен ако нешто се сменило). И битно е каде ќе одбереш да ги правиш. Многу често кај нас инсеминациите ги прават онака ради реда, ама ако се направи како треба има и процент на успех. Една членка од форумот со направени инсининации и 4-5 инвитра резултат 0. Смени др, ( ако не се лажам кај Трајковси отиде) и со инсиминација кај него си има синче. Иначе инсиминациите мене ми ги направија колку да ги направат .
Да во право си... Многу ми е јасно се мене, затоа и се нервирам. Немам за на приватно за жал. Имам многу да зборам за односот на одредени личности во оваа постапка. Од докторот сум задоволна, ама.... Ај да не се нервирам. Денов ми е ужас...
Докторот може да ти пише во извештајот директно за ивф, секако доколку сакаш ти директно ивф, мене така ми пиша и без инсеминации ми одобрија ваучер, зависи и од вашата дијагноза. Дај Боже да ти биде успешна инсеминацијата и да немаш потреба од ивф.
Мене ми одоброја ваучер со две инсеминации, пред да почнам со инсеминациите бев на консултации кај др. Тофоски на клиника и он сам рече ќе пробаме со две, јас секако бев да ги направам ради ред, бев кај него зошто е во комисија за ивф. Имав и извештај од ивф доктор со препорака за ивф без инсеминации
Ние имавме само една неуспешна инсеминација и кога ни ја откажа докторот втората поради лош спермограм пиша во извештајот препорачано ИВФ и без проблем добив ваучер..... штом е лош спермограм полесно одобруваат не ти требаат а не ни бараат инсеминации . Ние ги правевме по наша желба не заради ваучер.