Вонтелесно оплодување

Discussion in 'Бременост' started by pozitiv, Nov 30, 2009.

?

Кој доктор е ваша препорака за ИВФ постапка?

1. д-р С. Лазаревски (Систина)

261 vote(s)
    15.2%
  2. д-р М. Ивановски (Систина)

197 vote(s)
    11.5%
  3. д-р М. Поповиќ (Систина)

58 vote(s)
    3.4%
  4. д-р С. Адамова (Систина)

35 vote(s)
    2.0%
  5. д-р К. Кузеска (Систина)

20 vote(s)
    1.2%
  6. д-р З. Петановски (Ремедика)

98 vote(s)
    5.7%
  7. д-р М. Хаџи Лега (Ремедика)

80 vote(s)
    4.7%
  8. д-р Г. Димитов (Ремедика)

111 vote(s)
    6.5%
  9. д-р Т. Гуржанова (Њу Борн)

107 vote(s)
    6.2%
  10. д-р В. Трајковски (Њу Борн)

312 vote(s)
    18.2%
  11. д-р С. Сапунов (Санте Плус)

8 vote(s)
    0.5%
  12. д-р Т. Трпчевски (Плодност)

279 vote(s)
    16.3%
  13. д-р В. Органџиски (Органџиски)

33 vote(s)
    1.9%
  14. д-р С. Органџиски (Органџиски)

56 vote(s)
    3.3%
  15. ГАК (Сите доктори)

48 vote(s)
    2.8%
  16. д-р Е. Исјанова (Ултрамедика)

10 vote(s)
    0.6%
  1. Iva_Iv

Iva_Iv Истакнат член

Девојки здраво, ми треба ваше мислење што да испитам наредно. Веќе 8 години се обидувам да забременам, последниот трансфер пред половина месец заврши неуспешно. До сега направени 2 инсеминации, 5 ивф, 2 хистероскопии, 1 лапараскопија. На едниот јајник имам ендометриоза 2см, претходно оперирана и пак вратена.
    Од испитувања освен хормони, ужасно лоши амх под 1 и фсх 12-18, мутации за кои секогаш примам клексани, проодност на канали, кариотип, нк клетки, тироидна, витамин Д. Наредно планирам брис од ендометриум. Што друго би било потребно да се испита? PGD немам правено зошто добивам мал број на ембриони недоволно за тестирање.

Last edited: Feb 27, 2025
  2. praski4e

praski4e Популарен член

Феминки ве молам за консултација кога правевте ин витро/трансфер а ви беше успешно колкави ви беа вредностите на хормоните тсх и инсулин?

Marelica and VirgoStar like this.
  3. Nala1806

Nala1806 Активен член

Здраво на сите, замолувам од членките кои што се повеке запознаени или имаат слично искуство да ми пишат совет. Денес прв пат бевме на консултации во нју борн, пред 6 мес. ми е направена хистеро лапаро од др. Димитров една туба е извадена друга прооодна но бременост немаше, јануари прва иуи неуспешна. Советот во нју борн беше да си потпишам согласност да ми ја затворат и другата туба и да се оди на ивф.
    Иако беше констатирано од Димитров дека другата туба е добра, дали би можеле да правиме ивф и да не е проодна? И зошто толку драстична мерка ? Се осудувам на доживотен стерилитет а тубата е добра. И да не е нели може ивф ? Благодарам и и извинтете на долгиот пост

4. LanaDelR

LanaDelR Популарен член

Можеби затоа што постои ризик од вонматерична бременост.Кога подолго време не сте имале бременост најверојатно и другата не е баш функционална и може да ти прави проблеми( незнам не сум доктор сепак само мислење),јас сум со две вонматерични и извадени јајоводи,имам успешно инвитро

5. Malechka2

Malechka2 Активен член

Зошто на приватно? Ние сите испитувања ги направивме на државна, спермограм на хистоголија има детален извештај исто како од приватна клиника, а и на гинекологија е ОК. Сопругот правеше неколку спермограми и спермокултура и секогаш имало термин. Исто така и инсеминација на државна правевме бидејќи шансите беа минимални. Јас сите хормони, брисеви и се друго правев на државна. Само ХСГ направив на приватно. Препорачувам да си проверите онлајн на мој термин кога има термин и само кажете и на матичната да ви генерира упат.

Last edited: Feb 27, 2025
    Orhideja7593, VirgoStar and @mekana like this.
  6. Цвет88

Цвет88 Форумски идол

Се ми е на гак правено, зборам за инвотрото дека да имам пари ќе одам директ без да чекам за ваучер.

Malechka2 likes this.
  7. Lady...S

Lady...S Истакнат член

Здраво девојки
    Во вторникот имав пункција извадија три од кои едната празна останаа уште две ,вчера сабајлето ми се јави ембриологот ми рече едната не се оплоди другата да ќе се слушниме утре......сабајле ми се јави ми рече дека оплодената од вчера нема почнато со делба можи да касни не е проблем ќе ја чекаме до утре да прашам дали некоја од вас има некое сл искуство ,не ми е јасно колку време му даваат можност за делба т.с колку ги чекаат ....надеж имам 0%
    Ама тоа е

8. bgirl6666

bgirl6666 Истакнат член

mislam deka do 5 dena, sigurno utre kje te izvestat za sigurno sto kako

9. Lady...S

Lady...S Истакнат член

Оплодена и 5 дена одприлика ја чекаат да почни делба?

10. Hope IT

Hope IT Истакнат член

Мила,

Знам колку е тешко да се чека, ова и мене ми беше најтешкиот дел… Ако добро се сеќавам, доколку ембрионот сè уште не почнал со делба, па дури и ако не се развива како што се очекува, обично му даваат дополнителни 24 часа со надеж дека само доцни во развојот. Утре би требало да имаат поконкретни информации. Од срце ти посакувам да биде така и да добиеш добра вест!

Dijana DM and Lady...S like this.
  11. AneSk

AneSk Популарен член

Денеска повторно отидов до фондот (црвен крст) конечно ги испратиле документите, се надевам дека не ме излажа.
    На 18.02 ги поднесов, сега останува да чекам одговор.
    Да не знаете кога ќе разгледува предмети комисијата?

12. Bebce ❤️❤️❤️

Bebce ❤️❤️❤️ Истакнат член

Јави се фо фондот и кажи дека имаш поднесено на 18.2 прашај дали се разгледани ( ако знаеш дека не се ) и прашај кога ке има комисија најточно ке ти кажат комисија некогаш има две недели едно по друго некогаш преку една зависи како се договорат… Јави се на бројот на Јасмина што пишува многу е фина јас околу моите збркотии што настанаа само со неа контактирав и се завршив добро

13. Hope IT

Hope IT Истакнат член

Здраво,

Подолу ги споделувам испитувањата што ги правев досега: Хормони 3ти ден со АМХ, ХСГ, Мутации, Кариотип, ТОРЧ, Антитела, Хомоцистеини, Хемостаза, Агрегација на тромбоцити (АДР, Колаген, Ристоцетин) и Витамин Д.

Од она што го гледам, забележав дека ги немаш проверено антителата, па мое мислење да си земеш упат за Имунологија и хумана генетика. (За антитела и хомоцистеин)
    Ако одите, а би ти препорачала да се консултираш и со проф. Др. Дејан Трајков. Можеби ќе ти препорача и дополнителни анализи од имунолошка страна..

Iva_Iv and _Vera_ like this.
  14. hannybanny

hannybanny Истакнат член

Дали некоја од вас се разболела со температура пред пункција и дали ви откажаа?

15. mom to be

mom to be Истакнат член

Јас ама немав температура,имав алергиска реакција.По два дена пункција.Не можи да ти одложат пункција,што ќе правиш со толку фолкули мора да ги извадат.Трансфер можи да се одложи,ама пункција освен ако не е нешто сериозно нема логика,да ја откажат

Izzy_0504 and hannybanny like this.
  16. Sivce

Sivce Истакнат член

На 17ти имав трансфер на еден тридневен ембрион. Сабајле правев домашен тест и е негативен, а во понеделник ми рекоа преку крв ама мислам нема шанса за промена. Ова ми е 5 пат и мислам последен...

17. Bebce ❤️❤️❤️

Bebce ❤️❤️❤️ Истакнат член

За 3 дневен ембрион рано е може да има и промена направи си бета во понеделник најсигурна ке си

Sivce likes this.
  18. praski4e

praski4e Популарен член

Јас пиев вака селен, магнезиум, витамин ц ми имаат кажано ама и преку овошје зеленчук многу помагал при процесот, витамин д, метилирана фолна, овунорм и природно матичен млеч за имунитет и добри јк.

VirgoStar likes this.
  19. Iva_Iv

Iva_Iv Истакнат член

Ти благодарам многу. Да, немам проверено антитела, ќе го ставам и тоа на листа. Торч заборавив да спомнам и тоа правев. Некако изгубив надеж за со мои јајце клетки после толку обиди, сега сакам да се концентрирам на рецептивност на матката дека е во ред и да пробам со донирани.

20. Mila0000

Mila0000 Истакнат член

Не се разочарувај предвреме, понеделник направи бета и никако не прекинувај терапија. Јас пред неколку години исто како тебе на 12 ти ден од трансфер имав домашен негативен тест, цел викенд абе се утепав од плачање дур чекав да дојде понеделник за бета, и оп испадна позитивна бетата, за жал таа бременост заврши со спонтан, но муабетот ми беше, да шансите мош се мали но сепак постојат! :l:
    Ќе те чекаме за убави вести, а до понеделник пробај да не правиш стресови. На крај што и да биде исходот, во никој случај нема да ти биде последен пат ќе се бориш се дур не успееш!