So kratok protokol sum...prethodno znam gi primav site ovie no ovoj pat ne..ne se sekavam koga pocnav so primanje dali pred ili posle punkcija
Здраво девојки. Може ли некоја што била со краток протокол кај Ивановски и со ваучер да ми пише порака? Благодарам.
За АФА ми рече да прашам неделава/нареднава, би требало да има. За КИР лиганди не ми даде бидејќи сметаше дека нема потреба во мојот случај, рече ќе почекаме да видиме резултатите како ќе бидат, ако има потреба ќе испитаме и тоа. За Inhibin B нареднава недела ќе имам консултација и ќе прашам, др. Гуржанова сакаше да поразговара за мојот случај со повеќе доктори и ембриолози за дали воопшто има смисла да пробуваме со мои или да одиме со донирани со оглед на амх, 5 ивф и резултатите од последните пункции. Во глобала се чекаат резултатите од имунологија да видиме и дали со донирани би имала можност за успешна имплантација. Од витамини метилирани фолна и б12, коензим q10, омега, витамин ц, д, е, б6, д, цинк, селен.
Извини на прашање, ако можеш да ми појасниш. Што од тоа што испитуваше би укажувало на тоа дали и со донирани би имала или не успешна имплантација? НК клетки или од другите испитувања некое?
Колку што сфатив испитувањето од нк клетките (подетално, не ова од Рамус) и антитела ќе ни даде информација каде би можел да биде проблемот и како да се реши. После разговорот со др. Трајков почнав да ја читам "Is your body baby friendly" и тука се зборува за имунолошкиот фактор како причина за стерилитет и спонтани абортуси. Доколку имате можност фино е да се прочита, малку подлабоко се навлегува во проблематиката. Имено, за мојот проблем има цело поглавје што се поклопува со тоа што ми беше кажано
На Интернет ја има книгата? Се надевам ќе имате позитивен исход на крај... Јас имам имунолошки испитувања направено, се е ок, ама немам испитано нк клетки никогаш
На интернет да, само ја нема во пдф верзија, мора да се купи. Според досегашното мое патешествие и неодамнешните сознанија би ти советувала доколку имаш можност да испиташ нк клетки меѓутоа како Natural Killer Cell Cytotoxicity Assay, за што немам информација дека се прави кај нас
Јас правев кај Толовски, мене не ми беше болно, се јавуваш кога ќе имаш циклус и ќе ти закажат, обично закажуваат од 8-12 ти ден од циклус, ти требаат чисти брисеви и седиментација под 12, Толовски толерираат под 15.
Devojki Do koja nedela se zema terpija? Dr mi rece posle 8 nedela da ja prekina kortiko terpaijata a posle 9 nedela celosno terapijata. So ogled na toa sto imama 40% NK kletki i imam Mutacii na Trombofilija strav mi e. No za Kleksanot i Aspirinot seuste mi nema odgovoreno dali i tie ke gi prekinam ili ke gi primam i posle 9 nedela. Imam bliznacka bremenost. Nekoj slicno iskustvo?
Здраво на сите денес ми е направен трансфер со едно успешно силно ембрионче е сега сакам да ве прашам освен тоа што треба да одморам лежам ми кажаа и строг режим на исхрана...од леб само интегрален без пици без сендвичи и бели пецива благо не газирано не повеке протеински храна а од месе само телешко мисиркино јарешко и риба Што јадете вие после трансфер ако може некој да ми пише подетално дали може да се јаде ориз и компир боранија грашак спанаќ Извинете на долгиот пост но се ми е прв пат и си имам еден куп прашања фала ви
Јас сабајле јадам 10 зрна аронија, 200 мл сок од калинка, една лажича семе од коприва со мед, витамини Д3 2000, К2, Магнезиум, фолна, б комплекс, омега 3, јадам Авокадо, јајца цврсто варени или пржени добро да не се живи, сирење козјо, јогурт, Тофу, Хумус, многу овошје портокали и црвено најчесто од замрзнатото, киноа, просо, Брокула, карфиол, патлиџан, пиперки, лосос, ослич, говедско месо и сок од цвекло. Ќе си направиш распоред, јас на фрижидер го имам закачено затоа што многу е не можам да запамтам се што треба и кога треба со лесно и да частиме за позитивен тест.
После вчерашниот позитивен тест, денес повторно направив тест и повторно позитивен. Понеделник проверка на бета.
Во врска со исхраната воопшто не внимавав, јадев се шо ќе ми текнеше, само треба да пиеш многу вода минимум 2-3 литри на ден. Ти посакувам позитивен резултат
Ќе се дружиме и заедно ќе броиме Денес направив трансфер и јас и исто ми рекоа повеќе протеинска храна
Ништо посебно не внимавав, јадев она што ќе ми се пријадеше. Повеќе протеини, овошје, зеленчук, вода е она што препорачуваат, но стого ограничување на намирници јас не би ти препорачала, зошто само ќе си направиш стрес кој не ти е потребен ни тебе ни на телото. Со среќа.
Здраво на сите, би сакала да споделам мислење можеби на некој ке помогне веке прочитав дека имате поделени мислења.. после хистеро-лапаро направено од др. Димитров една туба извадена другата е добра само што се разбудив од операција ми вика добра ти е имаш шанси за природна бременост. До овој момент тоа не се деси но не е важно.. Одам на консултации кај др. Трајковски, њу борн ми вика потпиши согласност да ти ја затворат и другата па дојди за ивф. Викам да пробам прво со хсг, вика немој ке те боли. Сепак денес бев кај Толовски, болка не осетив воопшто ми вика матка супер, канал одличен и прооден. Знам за ризик од вонматерична но ризиците постојат и кај уредна бременост. Зошто многу што сме биле кај него не советува да правиме втора операција и да си потпишеме стерилитет ? Да напоменам од хестеро лапаро нема ни 1 год поминато. Сори на долг пост ♡