Тест за антинуклеарни антитела во крвта што може да укажат на присуство на автоимуна болест во имунолошкиот систем на телото што ги напаѓа сопствените здрави клетки и ткива.
Мене ми е трети ден после испиено последно апче циклопрогинова и еве сеуште немам добиено. Не знам кога да очекувам циклус. Инаку ги пиев по направена хистероскопија.
АФА и АНА панелите ги правев на привантно во Биотек. Не се сеќавам колку пари беа . Ако ти се брза ја имаш таа опција. Мада ќе ти кажам не си ставај многу да душа што Гурожанова ќе ти каже , оди си на второ и трето мислење. Направи он лајн консултација со странство - тоа е бесплатно, а неспоредлива е разликата во пристапот и стучноста на докторите и ембриолозите со нашите. Пар еден што го познавам Гурожанова им има кажано да одат со дониран женски и машки материјал. Ама парот со нивен материјал си доби близначиња надвор од МК. Не дека жената не си ја знае работата далеку од тоа ама направила таква проценка за која не била во право. Резултатот на дело се гледа
Zdravo zenski za zal sakam da go spodelam svoeto iskustvo 1 neuspesno 2 missed abortus 3 biohemiska Po napravena konsultacija so doktorkata od koi imav 7 blastocisti so 4 AA kvalitet doktorkata mi vika deka odgovorot bilo vo toa sto embrionite ne mi bile dobri a oni gi ocenuvaat kako najdobri Ve molam ako moze nekoj da spodeli iskustvo kako postapil i sto bi mozela dopolnitelno da nalravam Ostanati mi se 2 embrioni koi ne sakam da gi rizikuvam sekoj zbor mi znaci Fala pozdrav
@Iva_Iv , @Joanna28 во трансфузиологија ги има АФА и АНА, со упат од гинеколог без термин за во лабараторија само земаат крв и по недела до две има резултати во трансфузиологија во најблискиот град на живеење.
Ги следам постовите на оваа тема и последниов пост на Nala1806 некакако ми се надоврзува на тоа што до сега го имам читано на форумов за докторот од њу борн - премногу произволни дијагнози и совети за пациентите, дури на граница на нестручност. Не знам дали е само мој впечаток, се извинувам ако сум грешка, но сепак треба да има институција што ќе врши контрола над стручноста на докторите во приватните болници за ивф кај нас.
Zdravo zenski, sakam da ve prasam dali znaete nesto vo vrska so toa kolku pati moze maticen ginekolog da vi dadw upat za hormoni zosto mene mojava maticna dr Partalovska mi rece deka mozam 2 pati vo godinata na drzavno da ispituvamm.... Isto taka sakam da prasam dali znaete nekoj maticen ginekolog Skopje koj ima barem 5 posto empatija sprema nas sto se borime sterilitet, fala najmnogu
Здраво дали на вториот ден од трансфер сте имале болки во долниот дел од стомакот и тоа оштри силни болки?
Мене ми даваат колку пати ми треба. Т.е многу и кога побарам секогаш. Побогу, па само во една постапка колку пати испитуваме хормони... Еве јас од Нова година до сега двапати си побарав за хормони на трет ден од циклус (не сум во постапка но сакав да си испитам, да видам како се движат) без проблем ми дадоа. Не сум од Ск инаку, ама тоа не е битно. Смени си ја или пријави ја (не знам каде додуша)
На првиот трансфер немав ништо. Сега цело време имам како грчеви. Неколку овде пишаа дека е добар знак па дај Боже да се радуваме
Moze li da mi kazes kaj koj maticen si posto mene mojata mi zbori deka ne smeeala moralo potvrda od specijalist da ima...Zenski dali ima nekoi iskustvo so Dr Tofovski???
Потврда од специјалист ти треба за амх за тоа не даваат упат а за сите останати без проблем ми ги давала. Одам кај Надица Мама. Пред да почнам со ивф одев кај Тофоски многу е пристапен објаснува многу сум седела и по пола саат за да ми објасни што и како треба. Едино е проблем што е секогаш гужва и многу се чека. Ако сакаш ивф таму да правиш он е многу добар доктор само да видиш дали се добри ембрилозите зошто и тие се многу важни за целата постапка.
Да, ги видов во Биотек, не се нешто скапи, секако се друго е на државно испитано. Ќе видам нареднава недела ако нема уште реагенси ќе испитам приватно. Во однос на онлајн консултација веќе планирам во 2 клиники во Солун, сакам првично да ги имам и резултатите од имунологија за да можам да им дадам повеќе информации. А веќе сум дојдена до таму да не ми менува дали е со донор или моја јк, за со мои ќе треба уште неколку пункции а тоа е и време и пари а имам стварно лош исход веќе со број на добиени јк што не можам пак да се разочарувам. Не дека е гарантиран успех ама барем пункциите нема џабе да ги правам. Сепак ќе чекам стручно мислење пред одлука.
Nikok nema empatija , ne ocekuvaj nisto od nieden doktor. Toa e moeto 5 godisno iskustvo za sega so invitrava i ginekolozi