I mene mi e ciklusot redoven, ama zatoa prolaktinot znae da mi e nad normala- aako e toj visok folikulite ne pukaat!! Hsg I jas Na drzavna go pravev-700 den , a Na privatnive citam deka e nekade okolu 4000 den, e Sega IC ne misli Na bolkata mene iskreno mi bese isto kako Na prv den of ciklus, takva bolka!! A spermogram?
Devojki vi davaa doktorite pred ivf nekoi vitamini da piete i kolku tie vlijaat na uspesnosta na ivf, jas pijam samo obicna folna, dr mi rece deka ke mi dadat da pijam i drugi vitamini
Srcka vikam.prvo jas se da ispitam kaj mene pa ako se vo red ke pravi i toj spermogram do sega nisto ne sum mu spomnala bidejki go znam odgovorot (ne se zamaraj ....ke bide) e kaj mene koga se ke ispitam sleden e mm.
На мене ми дадоа само калциум и витамин ц 2х1 јас земав шумачи таблети и само 3 дена ги пиев пред пункција
Прво мажот се проверува, па после жената. Испитувањата се далеку покомплицирани кај жената. Што ќе ти е хсг, ако спермограмот не е добар. Што толку ги штедите мажите?! Ти ќе правиш хсц, а него му е тешко да даде примерок во чашка?!
Знаеш прв пат и цело време сум со мисла да не грешам ако станувам почесто до вц(др ми рече да пијам течности повеќе)дали да спијам на страна(пошто грбот веќе ме боли) збунка сум ептен
Da vo pravo si, planiram da mi zavrsi menstr.pa da idam kaj maticniot na konsultacija i moze veke da pocneme bidejki pominaa 7 meseci, a uste nisto nema e sega nekade procitav deka porano se smetalo deka so ispituvanja se pocnuva posle 1 godina, a sega e posle 6 meseci.
Уф,каде каде ни е потешко и по комплицирано на нас жените,стварно испитајте прво спермограм,..човек да не појде по овие врати,толку те маткаат,толкуиспитувања,финансии да не збориме и физичко и психичко исцрпување,..
Ние го знаевме исходот, но сепак првин нешто што направивме беше спермограм, спермокултура и хормони за мм и резултатот Нема тука шедење и не сакам, МОРАШ
Абе каква гордост,каква машкост,ако те сака сопругот и ако сака да имате дете,нема тука машкост/гордост,..еве мојот сопруг сам беше иницијатор за првичните резултати
Никакво штедење на мажите. Ако него му е тешко да наполни една чашка, мене полесно ли ми е пред толку доктори да се разчекнувам? Уште од самиот почеток, мора мажот да учествува активно колку и жената. И ако има проблем со спермограмот, обавезно на уролог.
@natalija86 не грешиш ништо, оди слободно во вц, лежи како ти е удобно. Многу пати сме разговарале овде и мојот став е дека ништо од ова не игра улога на успешноста на инвитрото. Ок, првите три четири дена да се полежи, али после тоа нормално функционирање. Нормално, без дигање тешко и други потешки физички активности. И јас се туфкав како да лежам и некогаш ќе се разбудев навечер легната на стомак и одма паники си правев, а уствари везе нема...бебушите се толку длабоко внатре заштитени со многу слоја така што ништо не може да им биде. Дали телото ќе ги прифати или не е друга работа, која што нема врска со лежење и устручавање за некои работи.
Девојки,имам дилема дали да го сметам денешниов ден за прв ден од циклус? Нешто како траг имав но сега ништо