Мене за првото ивг ФСХ ми излезе околу 12,13 сега августот кога проверував за втор ваучер ми излесе околу 8, јас во меѓувреме пиев само Коензим ама во форма Убикинол. Инаку имам 38 г. Кај кој доктор си?
И јас пиев мака од истите причини. Помага многу. Само не мора баш да ја земеш таа од вкусни без месо затоа што според мене е прескапа 1500 денари е кутијата плус достава. Имаш во Зегин мака црвена и црна заедно се околу 800 денари. Исто и во продавници за здрава храна ја има. Ви Зегин ти е најевтина варијанта. Таа поскапата не е ништо подобра од оваа од Зегин само е фенси спакувана една лажичка во едно кесиче
Dali nekoja znae na izvestajot po et od new born sto go davaat, sto znaci cook ili irvine? Kaj medium?
Кај тебе е многу мала разлика и мене ми варирало така. А коензим пијам и јас веќе долго време. Инаку моментално кај Гуржанова
Да, јас имам на два извештаи и баш гуглав и разликата помеѓу тие две е што кај irvine методата медиумот содржи 20% synthetic serum substitute и со тоа се зголемува можноста за понатамошно развивање.
Дали може некоја да ми каже малку повеќе околу аденомиоза и искуство со ивф...дали имала и позитивен со таа дијагноза?
Nekolku dena mi trebaa da se sozemam, i da prifatam deka prv obid za vtoro dete - neuspesen! Nemam zamrznati embrioni za sleden pat. Prvo dete dobiv lesno, edno, prvo ivf i pozitivno. So dolg protokol izvadeni 14jk od koi 8 embrioni (steta ne zamrznav, no nekako na brzina mi bese se) Sega, stimulirana so bemfola, ne se poklopija kockite. Na vtor den ciklus mi punktiraa cista. I na kraj od 9jk dobri bea 5 za da na kraj ostane 1 embrion c10g1 kvaliret, no da nema ismpantacija... I sega znaev deka nema da bide po reakcijata na doktorot na den na transfer mi rece ko na sala: " se gledame dogodina na stimulacii" Ne znam dali do stimulaciite, dali pogreseni dozi i stop inekcija ili da si ja stavam vinata na sebe. Prvata nedela po et miruvav kolku mozev, vtora se osetiv dobro i trgnav na rabota (sedecka rab, nemam napreganje osven ako se smeta napreganje so podavam rqka na salter da zemam vratam dok od klienti, odev so kola mm me nosese i me vrakase) .... Sakam da se obidam uste ednas ( ke mora stimulacii pak) no ne znam na sto da posvetam vnimanie vo meguvreme.... Vitamini si piev i ke prodolzam. No se prasyvam dali vsusnost moite jajce kletki stanale so los kvalitet pa zatoa i ne uspeav, inaku nemame problem osven so jas sum so pcos, spermogramot e odlicen
Ne obvinuvaj nikogo uste pomalku samata sebe....Taka trebalo da bide... M9j sovet jas ispiv 2 tubi zolto aloe vera gel od forever ne se setiv porano i povekje kje ispiev imam slusano deka tie sto piele odma posle toa ostanuvale bremeni vlijae mnogu na reproduktivnot sistem....Molitva zemi si pojdi vo crkva djamija neka ti procitaat i moli se sama. Verba vo Boga i kje bide se ok. Funkcioniraj normalno , na rabota ne morA da odis, gotvi si i hrani se zdravo i najbitno od se opusti se i patent na usta nikomu ne kazuvaj. Osven mazot mi i jas i doktorite i vie ovde nikoj ne znaese, duri i na rabota odnesov boleduvanje za kicma za da ne me znaat deka sum pravela invitro. E sega kje doznaat ama ic ne mi e gajle....samo se sekiram i molam se da bide okey na srceva, i na nifty. Drugo nisto ne mi e bitno, pa taka i ti....ima koga da rabotime...
Ве читам за FSH, сте добивале различни вредности... FSH варира, нема иста вредност секој циклус, а и во еден ист циклус ќе има различна вредност на 3 ден, на овулација се покачува, после овулација пак се намалува... тоа не значи дека резултатите биле "погрешни" тој месец. Погледнете колку изнесувал естрадиолот тој месец на 3 ден, ако бил висок естрадиолот, затоа сте добиле помала вредност за FSH. Не е никаква грешка во прашање.
Добар ден, јас не сум активна ама мн ве читам.Почната постапка за ивф по краток протокол. Вчера ми беше пункцијата. Извадени 4 јк, денес ми се јавија дека две се оплодени и било супер тоа.. Најверојатно во вторник ќе имам трансвер ( 3 дневни јк ) ама пак ќе се консултираат со докторот. Е сеа од вчера после пункција јас уште имам болки при движење, ми рекоа било нормално. Сакав да прашам дали трансферот е болен? дали пак ќе имам болки? Убав ден
Лавици!!! Сакам дамо да ве поздравам,да ве поддржам и да ви дадам надеж! Да ви кажам,НИКОГАШ да не се откажувате! Години борба,години солзи,години самоуништување,години прашања ..зошто баш ЈАС? После години борба за бебе,успеав по пат на Ин витро да ја добијам мојата среќа. Прво ин витро и успешно.. мнооогу ризична бременост,повторно солзи,страв,болка,безброј непреспиени ноќи талкајки по ходниците на болниците само за да слушнам дека срценцето на моето бебе сеуште чука.. безброј молитви кон Бога,и фала му! Мојата среќа ме радува точно 9 месеци. Пред 6 недели,требаше да правам една интервенција но циклусот ми задоцни 3 дена ..направив крвна слика и ШОК! Позитивен нормално После сите маки јас сум останала бремена по втор пат и тоа природно и сосема случајно.. никогаш,ама никогаш не помислив дека може ова да ми се случи. Бремена сум 6 недели и денес слушнавме и срценце. Здравје боже бебенцата ќе ми бидат разлика 17 месеци Бидете силни! Ве поздравувам и сакав само да ви дадам надеж,никогаш да не се откажете
Па ми препорачаа ако правам со мои да одиме со колекционирање и да правиме PGD на ембрионите а така ќе ми требаат 4,5 ембриони што значи и мин 3 циклуси без гаранција дека ќе имам толку ембриони а не е баш ефтино колекционирање. Покрај тоа имам 5 ивф и сметам дека повеќе шанси би имала со донирани.