Вонтелесно оплодување

Дискусија во 'Бременост' започната од pozitiv, 30 ноември 2009.

?

Кој доктор е ваша препорака за ИВФ постапка?

1. д-р С. Лазаревски (Систина)

256 глас(а)
    15,2%
  2. д-р М. Ивановски (Систина)

195 глас(а)
    11,6%
  3. д-р М. Поповиќ (Систина)

57 глас(а)
    3,4%
  4. д-р С. Адамова (Систина)

35 глас(а)
    2,1%
  5. д-р К. Кузеска (Систина)

19 глас(а)
    1,1%
  6. д-р З. Петановски (Ремедика)

98 глас(а)
    5,8%
  7. д-р М. Хаџи Лега (Ремедика)

77 глас(а)
    4,6%
  8. д-р Г. Димитов (Ремедика)

109 глас(а)
    6,5%
  9. д-р Т. Гуржанова (Њу Борн)

106 глас(а)
    6,3%
  10. д-р В. Трајковски (Њу Борн)

306 глас(а)
    18,2%
  11. д-р С. Сапунов (Санте Плус)

8 глас(а)
    0,5%
  12. д-р Т. Трпчевски (Плодност)

274 глас(а)
    16,3%
  13. д-р В. Органџиски (Органџиски)

32 глас(а)
    1,9%
  14. д-р С. Органџиски (Органџиски)

56 глас(а)
    3,3%
  15. ГАК (Сите доктори)

47 глас(а)
    2,8%
  16. д-р Е. Исјанова (Ултрамедика)

9 глас(а)
    0,5%
  1. Muhreenuhd

Muhreenuhd Истакнат член

Се зачлени на:
    29 октомври 2021
    Пораки:
    51
    Допаѓања:
    48
    Taka e kompletno kazano. Jas imam iskustvo i so uste eden doktor od sistina sto e premnogu falen , a so mene se isponasa uzasno. Nemozam veke nemam sila ni da se nerviram, stvarno se site kaj nas ovde neusluzlivi i bez psiholoska poddrska kon pacienti so invitro. Oni treba da te smirat da znaat da razgovaraat vo zavisno od psihickata sostojba na pacientot i plus da ti se posvetat na slucajot . No za zal toa retko ili sreka neso treba da imas neznam

2. bgirl6666

bgirl6666 Истакнат член

Се зачлени на:
    9 јануари 2021
    Пораки:
    106
    Допаѓања:
    121
    Mozebi nekogas vinata treba i da ja barame vo nas, mozebi nie sme kazale ili sme napravile nesto sto sme go iznervirale doktorot, i tie se lugje kako nas. Najgolema greska kaj nas e sto premnogu citame po forumi i poslem im pametuvame na doktorite i tie nemozat da si ja rabotat rabotata. Ili kje mu veruvas ili ne. Ako nie im placime na doktorite na krajot od denot oni ne se psiholozi pa da ne trpat, vo ovaa borba treba da sme silni. Jas na mojot doktor koga ke fati da mi objasnuva jas mu vikam samo ,, Doktore jas ti veruvam i ne me interesira drugo nisto, znam deka eden den kje mi ja ispolnis zelbata da stanam majka'' i tolku, drugo nisto ne me interesira. I na site vi posakuvam da si najdete doktor sto kje mu veruvate vo potpolnost i kje vidite deka nikogas nema da imate nervozi. I ne ocekuvajte da odite kaj doktor invitro i vie da sedite saat vreme i da si muabetite sto bi bilo kako bi bilo, niv gi cekaat poslem vas uste 1000 drugi pacienti, na kraj kraeva nikoj nemoze problemot da vi go resi tuku taka bidejki naseto telo ne e matematika pa odma da se znae problemot, mora da se vidi, mozebi nekoja terapija kje vi odgovara, druga ne. Zatoa na krajot od denot sme nie tuka, da si pomogneme da se posovetuvame od iskustvo pa da si donese zaklucok za nesto. I neznam koj pisa tuka nema da odam poslem neuspesno invitro da se konsultiram ne me viknaa kje odam kaj maticnata, sekoja cest za toa razmisluvanje ama i toa kako treba da odis da se konsultiras za ponataka, nikoj maticni nema da ti pomogne bidejki niv toa ne im e rabota. Ako nie sakame da se pravime narcisoidni so toa razmisluvanje ne me vikna, nema da odam samo nie gubime bidejki vremeto tece za da staneme roditeli i nemame sansa za toa cel zivot

На ☆Ceceto☆, VirgoStar, Аанггелла и 4 други им се допаѓа ова.
  3. ристованабане99

ристованабане99 Истакнат член

Се зачлени на:
    23 октомври 2020
    Пораки:
    18
    Допаѓања:
    27
    Во однос на ова првото не се согласувам, без разлика дали можеби пациентка кажала нешто што го изнервирало докторот дрзок и непрофесионален однос од негова страна не може да правдаме во никој случај. Ако одреден доктор има низок праг на трпеливост и проблем во комуникација со пациентки што му поставуваат прашања што не му се допаѓаат или на кои нема одговор, тоа е проблем што треба да си го реши индивидуално или со помош на неговите претпоставени во клиниката.

На *Flora*, Bulka12, Muhreenuhd и 4 други им се допаѓа ова.
  4. Iva:)

Iva:) Популарен член

Се зачлени на:
    9 април 2016
    Пораки:
    774
    Допаѓања:
    1.965
    Знаев дека ќе има коментар од овој тип пациентите имаат вина, ама ај секој има право на мислење.
    Работа на докторот не е само дијагностика и препишување терапија туку и човечност, емпатија и комуникација со пациентот. Ако Њуборн и Систина имаат премногу пациенти нека ограничат на оној број колку што можат квалитетно да услужат. Нив се им се малку пари изгледа, ама се работи за човечки животи, сите ние што правиме инвитро не сме предмети па некој така да не третира.

На *Flora*, Ivana.swiss, Muhreenuhd и 7 други им се допаѓа ова.
  5. Anyshka

Anyshka Популарен член

Се зачлени на:
    6 август 2022
    Пораки:
    8.440
    Допаѓања:
    37.085
    Точно така, ниту еден доктор не треба да има дрзок однос со пациентите.
    Можеби е изнервиран од дома, не значи дека нервозата треба да ја истури врз пациентките, докторот треба да има професионален однос, и да, секоја пациентка има право да праша што не и' е јасно.
    Уште пациентките биле виновни што прашале нешто, па го изнервирале докторот. :x

На Muhreenuhd, hub, JanaDarling и 4 други им се допаѓа ова.
  6. Аанггелла

Аанггелла Активен член

Се зачлени на:
    9 април 2023
    Пораки:
    26
    Допаѓања:
    35
    Od zbor do zbor na mesto
    Ama narcisoidnite razmisluvanja pak nema ni da razberat ni da svatat sto sakas da im kazes

На bgirl6666 му/ѝ се допаѓа ова.
  7. BayernKa

BayernKa Популарен член

Се зачлени на:
    17 јануари 2016
    Пораки:
    779
    Допаѓања:
    1.154
    Што има тука нарцисоидно да очекуваш од докторот да покаже и со начин на комуникација и со дела дека се труди да најде решение?

На **Happy girl **, Muhreenuhd, ристованабане99 и 3 други им се допаѓа ова.
  8. Anyshka

Anyshka Популарен член

Се зачлени на:
    6 август 2022
    Пораки:
    8.440
    Допаѓања:
    37.085
    А што треба да разбереме и сфатиме?
    Тоа што докторите треба да имаат професионален однос со пациентите?
    Па не сме на пазар за ваков непрофесионален однос, па и на пазар повеќе имаат професионален однос со муштериите.
    Кај сме истрошени психички, физички и финансиски ни фали уште вакво дрско однесување од докторите.

На Ivana.swiss, Iva_Iv, Muhreenuhd и 4 други им се допаѓа ова.
  9. DANA.M

DANA.M Истакнат член

Се зачлени на:
    20 септември 2022
    Пораки:
    139
    Допаѓања:
    373
    Доктор што се бави со ваква сензитивна тематика треба да биде и психолог ,да знае да те утеши ,да ти каже убав збор без да те мафта и пред се да си ја работи работата ко што треба а не жени да читаат по форуми кои испитувања треба да ги направат.И за парите што ги давате заслужувате објаснување и хуман третман.

На **Happy girl **, Iva_Iv, Muhreenuhd и 6 други им се допаѓа ова.
  10. Аанггелла

Аанггелла Активен член

Се зачлени на:
    9 април 2023
    Пораки:
    26
    Допаѓања:
    35
    Doktorite ne se bogovi tuku se luge pred se

На bgirl6666 му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Аанггелла

Аанггелла Активен член

Се зачлени на:
    9 април 2023
    Пораки:
    26
    Допаѓања:
    35
    Ako nemas komunikacija so doktor posle negativen test kako da ocekuvam da najdam odgovor, da nekogas nema odgovor na site moi prasanje, ama toa bila mojata borba I mojot pat sto treba jas da go odam I nikoj drug

На Skyler81 и Iva_Iv им се допаѓа ова.
  12. Anyshka

Anyshka Популарен член

Се зачлени на:
    6 август 2022
    Пораки:
    8.440
    Допаѓања:
    37.085
    Не кажав дека се Богови, ама пред се луѓе треба да се, а не дрско да се однесуваат ако прашаме нешто.
    Секоја заслужуваме одговор, да сме знаеле немало да одиме по доктори.

13. DANA.M

DANA.M Истакнат член

Се зачлени на:
    20 септември 2022
    Пораки:
    139
    Допаѓања:
    373
    Баш дека се луѓе,треба да покажат људски однос.

На Muhreenuhd и Anyshka им се допаѓа ова.
  14. BayernKa

BayernKa Популарен член

Се зачлени на:
    17 јануари 2016
    Пораки:
    779
    Допаѓања:
    1.154
    А како да имам комуникација ако после негативен тест не добијам од него никаква насока, барем да дојдам на консултација да ми порача преку сестрата, а не само прекини терапија и толку? После биохемиска никаков одговор дали нешто да испитам или мислење што би можело да е проблемот. Со таков начин на однесување се чувствувам како ни најмалку да не се заинтересирани да си ја сработат работата и нормално се губи доверба. Насока некоја бараме и малку заинтересираност да видиме дека се вложува труд да се најде решение некое, не бараме ни молење ни психолози да ни бидат. Не ми треба мене утеха од нив, ми треба комуникација, насоки, предлози сам да каже нешто без да се вадат зборови со клешти од уста, да се изразам така. Ваучери и пари трошиме на нив. Не ни прават ивф од џеб.

На Nikol29, ☆Ceceto☆, **Happy girl ** и 7 други им се допаѓа ова.
  15. bgirl6666

bgirl6666 Истакнат член

Се зачлени на:
    9 јануари 2021
    Пораки:
    106
    Допаѓања:
    121
    Pa dobro kako moze za mene doktorot da se interesira ? da mi se javi da me prasa kako sum, da prati poraka dali sum napravila test a za tebe voopsto da ne se zamara, si se zaprasala koj e problemot kaj tebe?
    Samo edni te isti pisuvate deka doktorite ne cinele, promenete malku nesto kaj vas kje vidite kolku ke cinat rabotite.
    Kako zracis, taka privlacis :)

Последна измена: 3 април 2025
    На Аанггелла му/ѝ се допаѓа ова.
  16. BayernKa

BayernKa Популарен член

Се зачлени на:
    17 јануари 2016
    Пораки:
    779
    Допаѓања:
    1.154
    Еве не знам које е проблемот кај мене, ти кажи ми, очигледно знаеш? Ни сум се испонашала дрско, ниту сум се правела паметна со нешто прочитано од форумот, неколку прашања сум му поставила дали нешто да испитам после биохемиската, дали некои суплементи да земам доплнителни... Ајде просветлиме кој е проблемот кај мене?

17. bgirl6666

bgirl6666 Истакнат член

Се зачлени на:
    9 јануари 2021
    Пораки:
    106
    Допаѓања:
    121
    Da da, jas sega kje zemam da te prosvetluvam tuka, te molam gospogjice pametnjakovic toa zbori si doma, cim me prasuvas vakvi raboti kazuva se za tebe. Ne planiram da se raspravam tuka i prestanete tolku da sirite negativa i da ne znaete da prifatite najdobronamona kritika. Tuka dadov moe mislenje, ako sakas prifati go ako sakas ne.

18. mom to be

mom to be Истакнат член

Се зачлени на:
    18 август 2023
    Пораки:
    610
    Допаѓања:
    896
    Ама тебе ако ти се јавил докторот не значи дека на сите им се јавил.Не мора веднаш да осудуваш дека е до членките,полека малку.Твое право дали ќе му веруваш потполно или не.И секој има право на избор.Секој доктор не е ист и нема ист пристап кон пациенти.И докторот не може да ти ја исполни желбата да станеш мајка,може само да ти помогне да побарате решение.И нормално дека нема да одиш кај истиот доктор ако не ти се допадне комуникацијата.Има уште многу доктори кои се заминмаваат со оваа тематика.И нормално дека ќе поставуваме прашања,а тие се должни да ни одговорат.Се работи за наше здравје и наш организам и на никого нема во потполност да му верувам.Никој нема да се грижи за тебе,туку секој сам се грижи за своето тело.А докторот има уште 200 денеска како нас

19. BayernKa

BayernKa Популарен член

Се зачлени на:
    17 јануари 2016
    Пораки:
    779
    Допаѓања:
    1.154
    :^)
    Ајде да не ја полниме темава со безвеза муабети, поздрав.

На Orhideja7593 му/ѝ се допаѓа ова.
  20. bgirl6666

bgirl6666 Истакнат член

Се зачлени на:
    9 јануари 2021
    Пораки:
    106
    Допаѓања:
    121
    Da tocno, na krajot od denot toa mi bese poentata na muabetot, bidejki neznam dali procita sto pisuvaat drugite ama kazuvaat kako demek nikoj doktor ne se zamara za nisto. Celo vreme kazuvam deka treba da go pronajdes doktorot sto kje se razberete, daleku od toa deka sekoj doktor na sekoj treba da mu se javuva, no sekoj moze da si go protolkuva pisuvanoto kako mu odgovara

На Аанггелла му/ѝ се допаѓа ова.