Вонтелесно оплодување

Дискусија во 'Бременост' започната од pozitiv, 30 ноември 2009.

?

Кој доктор е ваша препорака за ИВФ постапка?

1. д-р С. Лазаревски (Систина)

256 глас(а)
    15,2%
  2. д-р М. Ивановски (Систина)

195 глас(а)
    11,6%
  3. д-р М. Поповиќ (Систина)

57 глас(а)
    3,4%
  4. д-р С. Адамова (Систина)

35 глас(а)
    2,1%
  5. д-р К. Кузеска (Систина)

19 глас(а)
    1,1%
  6. д-р З. Петановски (Ремедика)

98 глас(а)
    5,8%
  7. д-р М. Хаџи Лега (Ремедика)

77 глас(а)
    4,6%
  8. д-р Г. Димитов (Ремедика)

109 глас(а)
    6,5%
  9. д-р Т. Гуржанова (Њу Борн)

106 глас(а)
    6,3%
  10. д-р В. Трајковски (Њу Борн)

306 глас(а)
    18,2%
  11. д-р С. Сапунов (Санте Плус)

8 глас(а)
    0,5%
  12. д-р Т. Трпчевски (Плодност)

274 глас(а)
    16,3%
  13. д-р В. Органџиски (Органџиски)

32 глас(а)
    1,9%
  14. д-р С. Органџиски (Органџиски)

56 глас(а)
    3,3%
  15. ГАК (Сите доктори)

47 глас(а)
    2,8%
  16. д-р Е. Исјанова (Ултрамедика)

9 глас(а)
    0,5%
  1. Muhreenuhd

Muhreenuhd Истакнат член

Се зачлени на:
    29 октомври 2021
    Пораки:
    51
    Допаѓања:
    48
    I sega dozivotno sme pacienti za tiroida taka , od zdravi pravi i do granica na normala tsh , ni davaat terapija poso sme invitro . Top super

На Ladyme му/ѝ се допаѓа ова.
  2. praski4e

praski4e Популарен член

Се зачлени на:
    29 август 2010
    Пораки:
    949
    Допаѓања:
    1.077
    И не само тоа после ин витрото се покачува се и сешто и инсулинот отиде во нагорна линија плус полип сега на ендометриум ми видоа последниот пат... Се надевам дотука ќе биде. Од здрави прави со триста дијагнози на крај додека успееме во нашата цел.

3. Цвет88

Цвет88 Форумски идол

Се зачлени на:
    3 март 2017
    Пораки:
    4.346
    Допаѓања:
    22.570
    Исто..
    Види мене едвај ми дадоа, зошто ма 3-4 места ми рекоа не ми треба терапија и не смета.
    Сега утре ќе идам на консултации, сега ми беше 3,80 и баш ќе видам што ќе кажат иако до сега на гак не ми спомнале ништо. Само дека е во граници на нормала.

4. Marcheee

Marcheee Активен член

Се зачлени на:
    6 јуни 2024
    Пораки:
    39
    Допаѓања:
    20
    И јас денес направив тест за кариотип. Претпоставувам ако не се добри резултатите ембрионите пред трансфер ќе треба да се испитуваат за генетски промени. Најдобро со некој стручен од генетика да ти објасни или каде што ќе правиш ин витро. После колку време доби резултати? И дали испитуваше нк - клетки убијци?

5. Muhreenuhd

Muhreenuhd Истакнат член

Се зачлени на:
    29 октомври 2021
    Пораки:
    51
    Допаѓања:
    48
    Lele gospode boze se plasam :worried:

6. Muhreenuhd

Muhreenuhd Истакнат член

Се зачлени на:
    29 октомври 2021
    Пораки:
    51
    Допаѓања:
    48
    I kaj mene u granici na normala ama moralo za invitro da e do 2,5 . Mene mi bese 3,47 i ne opnaa na eutirox

7. Цвет88

Цвет88 Форумски идол

Се зачлени на:
    3 март 2017
    Пораки:
    4.346
    Допаѓања:
    22.570
    Никој не ми спомнал тоа, на времето само дека за бременост треба да е под 2.
    Еден доктор тогаш ми кажа што си ми дошла, овде доаѓаат со 100ка
    Друг виде ехо(прв и последен пат) и анализите и рече ништо не е немаш ни анти тела и ехо е уредно
    Трет рече како не, не влијае на забременување ниту на бременост.
    Не знам што да кажам.

8. Muhreenuhd

Muhreenuhd Истакнат член

Се зачлени на:
    29 октомври 2021
    Пораки:
    51
    Допаѓања:
    48
    Gospod da ne cuva samo , kaj razlicni ides i razlicno zborat site strasno si e malce

9. Iva_Iv

Iva_Iv Истакнат член

Се зачлени на:
    14 март 2023
    Пораки:
    119
    Допаѓања:
    134
    Ќе се приклучам на кратко за tsh, да не цитирам. Немам проблем со tsh, меѓутоа кога бев на интернист ми објасни докторката зошто е битно да е во граници на нормала односно под 2. Кога е високо нивото на tsh тоа значи дека не се произведува доволно тироидни хормони и ако настане бременост телото не успева да го снабди плодот со тие хормони кои се битни за развој на мозочето и го зголемува и ризикот од спонтан абортус.

На 91magi, Muhreenuhd, VirgoStar и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  10. _Vera_

_Vera_ Форумски идол

Се зачлени на:
    2 април 2020
    Пораки:
    2.867
    Допаѓања:
    37.649
    Ако не сакате да земате некоја терапија, никој не може да ве натера. Тсх не било проблем- и годините не се проблем, и пцос не е проблем, и слаб спермограм не е толку проблем- кај некои. Кај некои е проблем.
    Јас пијам Еутирокс и терапијата си ја формулирав како нешто што ми е неопходно за да бидам здрава и да дојдам до целта. Доживотна терапија за мене значи дека доживотно имаш поткрепа- исто како и терапијата за притисок, за шеќер, за болки или што и да е... Се менуваат состојбите и с драстични промени во исхрана и начин на живот, ама за тие човек треба да е спремен и посветен и сериозно да се едуцира...
    Овој пат е напорен и трнлив. Добро е да се подготвите со многу трпение , храброст и спремност дека ве очекуваат промени.

Што се однесува до последиците од ивф постапките, не се застрашувајте однапред, а ако имате стравови, разработете ги со психолог. Има доста да се прочита на Интернет но секој е различен случај и не треба однапред да се застрашувате ако ми биде ова, ако ми биде она. И не брзајте, почнете кога ќе сте психички подготвени, оти нерви ќе ви требаат и за родителствување.

На alex25, Knizhevnik11, Kris80 и 16 други им се допаѓа ова.
  11. Цвет88

Цвет88 Форумски идол

Се зачлени на:
    3 март 2017
    Пораки:
    4.346
    Допаѓања:
    22.570
    Да, и затоа треба задолжително да се пие во бременост и тек кога и го кажав тоа на докторката ендокринолог на клиника некако се смилува и ми препиша еутирокс.
    Но работата е што еднаш кога ќе те стават на терапија и после се си е во граници не ја зголемуваат дозата а мене еве не ми е под 2.

12. _Vera_

_Vera_ Форумски идол

Се зачлени на:
    2 април 2020
    Пораки:
    2.867
    Допаѓања:
    37.649
    Зото не ја зголемуваат? Мене ми е зголемена од 25 на 50..
    Секако е во граници, ама ми ја зголемија. Анти тпо секогаш ми биле во граница

13. Цвет88

Цвет88 Форумски идол

Се зачлени на:
    3 март 2017
    Пораки:
    4.346
    Допаѓања:
    22.570
    Не знам, веќе 8 години пијам 25 зошто е под 4.
    Тоа ми препишаа на институт за инсулин, при проверка ако вредноста на тсх ми е во нормала односно до 4 терапијата останува иста.
    Може зависи од други вредности, мене се друго ми е ок.

14. Beba95

Beba95 Истакнат член

Се зачлени на:
    23 мај 2023
    Пораки:
    608
    Допаѓања:
    1.300
    Во право си.Првото ивф го правев пред 10 месеци. Сега се спремам,здравје,за второ. Толку време помина од што не бев психички и физички спремна,но сега сфатив дека никогаш не си целосно спремна,ама вреди да стиснеме заби.

На praski4e и _Vera_ им се допаѓа ова.
  15. praski4e

praski4e Популарен член

Се зачлени на:
    29 август 2010
    Пораки:
    949
    Допаѓања:
    1.077
    Ќе се надоврзам точно е дека никогаш не си потполно спремна за тој процес и треба да бидеме свесни дека нормално е нешто да се измести од граница сепак се работи за хормонска терапија и верувам никој не се плаши од тоа туку од исходот, разочарувањето после тоа и одново знаеш што те чека а не можеме да бидеме толку рамнодушни и годинките си играат улога за секое наредно ин витро. Дека треба да се тера смирено и позитивно треба да, но не секогаш човек е смирен од толку испитувања и болнички ходници, ама си даваме сила и тука со кажување на маките и искуствата на крајот сите сме со една цел. Јас првото ивф го правев пред една година и да ме прашаш дали сега сум спремна за второ не сум пак постои некој страв, некоја несигурност ама тоа е нормално.

На Beba95 и Elen4e89 им се допаѓа ова.
  16. praski4e

praski4e Популарен член

Се зачлени на:
    29 август 2010
    Пораки:
    949
    Допаѓања:
    1.077
    Ќе тераме напред добро е што сите правиме редовни хормонски анализи па така може да се види каде фали нешто…

На Muhreenuhd му/ѝ се допаѓа ова.
  17. malecko87

malecko87 Истакнат член

Се зачлени на:
    29 април 2015
    Пораки:
    436
    Допаѓања:
    861
    Devojki cisto eden sovet za tie sto imaat predispozicii posle punkcija za hiperstimulacija osven iso sport najdobro bilo mnogu proteini da se vnesat znaci onie sejkovi pudingcinja so proteini jajca, urda, sto poveke proteini tie sorecuvale da dojde do hiper jas vcera bev na eho da me vidat pred transfer na granica mi se jajnicite i mi kazaa mnogu proteini i nema da dojde do toa cisto da znaete na koj mu e potrebno pozdrav i so sreka na site sto sme vo proces

На praski4e, Аанггелла, Ivana.swiss и 3 други им се допаѓа ова.
  18. Beba95

Beba95 Истакнат член

Се зачлени на:
    23 мај 2023
    Пораки:
    608
    Допаѓања:
    1.300
    Да,јас бев на раб на хиперстимулација и докторот ми рече многу протеини. Го прашав дали може и протеин како билдерите што пијат,рече се може,само протеини да се. Јадев и пиев многу протеини,ем се осеќав лесно ем не направив хиперстимулација.

На praski4e, Аанггелла и malecko87 им се допаѓа ова.
  19. Unstopable

Unstopable Активен член

Се зачлени на:
    20 јуни 2024
    Пораки:
    32
    Допаѓања:
    22
    Neznaev kade da pisam dali vo temata za mutacii ili ovde ,gledam poaktivna temava.transfer vo petok pravev a denes kaj transfuziolog bev za d dimeri ,rezultat 3500.primam kleksan od 40 i kardiopirin veke 1 nedela .malku me plasi rezultatov ,na kontrola sum za 2 nedeli pak .imam genetski mutacii ... mislenja ve molam nekoja so slicno iskustvo

20. NIKA@

NIKA@ Истакнат член

Се зачлени на:
    29 септември 2020
    Пораки:
    247
    Допаѓања:
    739
    Zdravo devojki , denes bev na kontorla posle dobien vaucer od findot.
    Odime so zamrznat mashki materijal dobien posle Tese . prvoto ivf odevme so dolg protokol(uspeshno beshe ) sega za vrorovo dr mi dade da pijam ,pocnuvajci od vtor den mens,mikroginon pa na 15 ili 16 apce koga ke treba da konzumira da odam na pregled.Nekoj so vakov metod bil? Znam so prvoto ivf na vtor den od mens mislam deka pocnav so bockanje a sega so apcinja pa na kontrola :wasntme:Nego ne znam so kakov protokol ke odime sega pa zatoa nekoj od iskustvo ako moze da spodeli da ne sum vo misli narednive 3 nedeli i poveke.
    ubav den na site:hug:

Последна измена: 8 април 2025
    На VirgoStar, Elen4e89 и malecko87 им се допаѓа ова.