Сакам да прашам што терапија ви даваат после трансфер,мене ми рекоа метил фолна,метил Б12,утрогестан 3х1 вагиналети и клексани заради тримбофилија што имам…
Zdravo devojki denes treba da podnesam za vtor vaucer prasanjeto mi e dali osven baranje izjava i predlog za bpo i nornalno medicinskata dokumentacija treba nesto drugo posto vidov na stranata nesto sto treba vo podracnata edinica na fondot?da ne cekam mnogu posto ne mozam bas bas da izlezam od rabota. Fala vi
Прв пат ќе правам стимулации и пункција. Инекциите за стимулирање, сами ги ставате, или кај гинекологот? (Во општа амбуланта, на дежурен лекар...) И дали во текот на тие две три недели ќе треба да земам некој ден одмор или боледување?
Молам некој ако знае инфо што ми го кажа самиот доктор, дека може да се продолжи важноста на ваучерот со промена на датум во фзо, можете и ПП да ми пишете. Ми истекува следниов месец а поради непланирани приватни компликации немам можност да правам ИВФ до есен, кој ќе трча пак по сите документи
Мене ми ги ставаше матичната на мајка ми дека мојата во друг град, сега се префрлив во Скопје. Мене ми беше страв да не ми истече течноста, е Овитрел мораше мм дека требаше да се боцнам подоцна. Не т треба одмор, ама тоа твое си е, како си сакаш, подобро за трансфер да земеш.
Јас сама се боцкав и одев на работа,баш во тек на работно време и се боцкав. Боледување земав од денот на пункција, претходно не ти треба.
Како се организираше за контролните еха, читав два пати треба да се оди - не знам како тоа време ќе го правдам на работа
Да, јас одев два пати неделно, работам во моја фирма, обично сабајле ми закажуваа, еднаш или два пати попладне бидејќи во вторник докторот беше втора смена. Ти кај кој доктор си?
И јас иста приказна како тебе,но кога прашав во Фондот одговор добив дека нема пролонгирање на важност. Прашај си сепак,пиши им на мејловите ќе ти одговорат
Веројатно во сите клиники што прават ивф и приватни лаборатории ама нема да биде воопшто ефтино, државно ако правите и поефтино и брзи се резултатите за сите испитувања
Мислам дека се' од овие може и на државно..Крвна група на трансфузиологија. Ехо на гин, крвна слика и хормони лабораторија, можеш на гин.или клиничка биохемија. Спремограм можеш на приватно, ама сигурно матичниот гин ќе ве упати што каде. Оние хив-мив, кај нас на хигиенски ги испитуваат (не сум во Ск). Најдобро матичниот да те упати. Не е ни толку сложено, ни толку скапо..
Сама си ги ставав од прв до последен ден. Денот на пункцијата земи си го слободен и после тоа кога ќе правиш трансфер земи си 3-5 дена боледување. Со среќа!
Не се сеќавам добро ама мислам дека еднаш само ми направи ехо,не повеќе...за хормони ме боцкаше два три пати и според тоа ми даваше стимулации.