Шишенцето секогаш оставено исправено, со иглата боцкам, шприцот без воздух и повлекувам колку што дозволува шприцот, вадам иглата, испуштам воздух од шприцот и го навалувам шишенцето на страна и го собирам остатокот
Девојки, дали имате некои совети за припрема пред инвитро - исхрана, пијалок, витамини, вежби?? Причината е полицистични јајници, возраст под 30години, сите останати работи се супер.. Исто така, дали хормонските терапии имаат преголемо влијание на телото, дали има некои последици, дали може да е успешно инвитрото од прв обид итн?
Јас имам две успешни инвитра од прв обид. Со исхрана не се оптеретував многу пред ивф почнав само повеќе да консумирам цвекло и авокадо.Предобри се за ендометриумот. Другото се како што сум се хранела претходно без некаков посебен режим
Јас веќе подолго време се хранам со медитеранска исхрана. Побарај на гугл ќе најдеш многу статии за неа, рецепти се што те интересира. Многу помага против воспалителни процеси, ендометриоза, пцос... Сега ми е прво ивф, за успех ќе видиме, но немаш штета да си почнеш. Исто авокадото и цвеклото се предобри за ендометриумот како што напомена @p.ilievska , и јас многу ги конзумирам.
Здраво, со примена терапија Еутирокс во период од 25дена, по 25мг 5 дена па половина 2 дена, тсх падна од 4.86 на 2.37, но сега ми се намалија вредностите на фт3 под нормала. Дали на некој исто му се случило... и што значи ова фт3?
Утре сум на прво ехо, според последна менструација би требало да сум 6+2 Последните два дена градите више воопшто не ме болат, така само по некои грчеви во јајници осеќам. Исто овие два дена ме мачи желудникот ми се гади, но незнам дали е некој симптом или па ми е од терапијата , ( cikloproginova, tacrolismus, metafolin, плус eutirox пијам) Многу ми е страв да не сум имала биохемиска а јас не знам. Од како направив 14 ден после трансфер б-хцг више ништо незнам што се дешава. Расте ли бебцето!! Дали може да се има биохемиска без да се има крварење?! До утре ке полудам, особено овие 2 дена што и градите не ми се сензитивни. Има ли некоја слично искуство?
I jas sum utre na prvo eho i istoto go razmisluvam kako tebe ...ja samo sto vcera imav nekoja slaba macnina drugi simptomi nemam ...ustvari ja i nemav nikakv simptom ni pred pozitivna beta ... cekam.nekoja od clenkive da ni pishe
Nemoj ja mislis negaticno sekako deka ai raste bebenceto a i gradite nekogas ke te bolat nekogas ne simptomi ne baraj jas imav 3 pati biohemiska i imav krvarenje oskudno kako kafeavo vednas posle pozitivnite testovi taka besw kaj mene kaj tebe sigurno se e dobro uzivkaj si i cekaj si kontrola
Denes imav transfer na dve blastocisti. Ajde so gospod napred . Neznam vise kako da se ponasam ama ako treba da bide ke bide .
Доколку здраво живееш и се храниш,нема да имаш никакви последици на изгледот. Високата доза на естроген што ќе ја примаш може и да те разубави.После 6 стимулации,7 трансфери и едно породување,на 43 години имам константно иста килажа. Ин витро успешно од прва има, но само ако го најдеш правиот прво човек а после специјалист што ќе ти посвети внимание.
I jas sum so psoc. Prvoto ivf mi bese uspesno pred 3 godini. Togas mnogu vnimavav na ishrana, kako so ti pisaa clenki ( mediteranska) i mn vitamini zimav, a hormonskata terapija mi bese ok i pogodena i se....ama mi se zgolemi vlaknetost ama ne zabelezav tocno od koi suplementi...i ne se Zgebeliv i taka ostanav do poroduvnje,, a sega na kg kaciv i toa 8kg, a voopsto nemam pr so kg sekogas sum 55-57kg E sega vtorniov pat ivf za vtoro dete, da bidam iskrena ne vnimavav na ishrana, vitamini ne piev dolgo vreme i mislam deka ima udel i toa sto imav neuspeh.. Za Pcos, mnogu imam da se objasnuvam. Izguglaj. Da skratam. Hormonite da bidat vo red, ishrana ovavezno mediteranska, ili keto dieta... Suplementi zadolzitelno, vo konsultacija so doktorot normalno. Bitni se mn faktori za uspeh, no i da se poklopat kockite.... Ti posakuvam sreka. Bidi pozitivna i nepodgotvena ne vleguvaj vo proces
Мене ми кажаа полицистични јајнници, меѓутоа само на ехо. Според хормони, и на гак и матична вика се е ок нема шанси да е тоа. Кај нас е машки фактор(ајде тежок да кажам), но сепак има доволно, бар како што кажува док за ивф. Имам една природна бременост и искрено се надевам дека ќе биде првово успешно. Ми дадоа куп витамини, па ќе видиме. Може да ми кажеш кај вас како дијагностицираа пцос?
Pcos samo na exo pregledi se utvrdi. Dijagnoza Pcos sindrom bidejki jajnicite mi se takvi. A simptomi kako debelina ili hormonalno poremetuvanje (pr. Visok prolaktin) nemav, samo mi bea visoki androgenite hormoni sto e karakteristicno za pcos ( maski hormoni gi vikaat, androstendion i testosteron ama mi se reguliraa so suplementi) i imam regularni ciklusi na 28-30 dena no nemam ovulacii i zatoa i pravev ivf za prvo dete, sreka uspesno od prva... Sega u mart pravev za vtoro dete, hprmonite mi bea ok, ama otkako go odbiv maliot imav pr so prolaktin i tsh ( citaj poslednica nr samo od doenje tuku i od hormonskata terapija prviot pat) pa piev dostinex golema doza da se sredi,..inaku nemame pr so spermogram, no poradi sto sum nad 35 godini brzav za ivf i sega od sept ke probam pak vtor obid za vtoro dete, pa zdravje....
Фала ти. Јас само со тсх, ама еве денес беше 3ка, се надевам до следен циклус ќе падне уште. Ама мене и првата бременост ми е со повисок тсх. Си примам терапија секако. Во петок ќе одам да видам како и кога ќе почнеме. Дај боже кај сите само успех. И јас сум над 35.
Kaj koj doktor si? Ne te imam zaprimeteno moze i si pisala... Za tsh jadi si brazilski orevi po 2-3 dnevno i plus terspijata i ti posakuvam uspeh
Извини ама тоа се подразбира на гинеколог кога одиш средена си? Па и сега среди се сепак похигиенски е