Вонтелесно оплодување

Дискусија во 'Бременост' започната од pozitiv, 30 ноември 2009.

?

Кој доктор е ваша препорака за ИВФ постапка?

1. д-р С. Лазаревски (Систина)

258 глас(а)
    15,3%
  2. д-р М. Ивановски (Систина)

196 глас(а)
    11,6%
  3. д-р М. Поповиќ (Систина)

58 глас(а)
    3,4%
  4. д-р С. Адамова (Систина)

35 глас(а)
    2,1%
  5. д-р К. Кузеска (Систина)

19 глас(а)
    1,1%
  6. д-р З. Петановски (Ремедика)

98 глас(а)
    5,8%
  7. д-р М. Хаџи Лега (Ремедика)

77 глас(а)
    4,6%
  8. д-р Г. Димитов (Ремедика)

110 глас(а)
    6,5%
  9. д-р Т. Гуржанова (Њу Борн)

106 глас(а)
    6,3%
  10. д-р В. Трајковски (Њу Борн)

306 глас(а)
    18,1%
  11. д-р С. Сапунов (Санте Плус)

8 глас(а)
    0,5%
  12. д-р Т. Трпчевски (Плодност)

275 глас(а)
    16,3%
  13. д-р В. Органџиски (Органџиски)

32 глас(а)
    1,9%
  14. д-р С. Органџиски (Органџиски)

56 глас(а)
    3,3%
  15. ГАК (Сите доктори)

47 глас(а)
    2,8%
  16. д-р Е. Исјанова (Ултрамедика)

9 глас(а)
    0,5%
  1. praski4e

praski4e Популарен член

Се зачлени на:
    29 август 2010
    Пораки:
    987
    Допаѓања:
    1.127
    5000 е со краток протокол на приватно без ваучер

2. praski4e

praski4e Популарен член

Се зачлени на:
    29 август 2010
    Пораки:
    987
    Допаѓања:
    1.127
    5000 е со краток протокол на приватно без ваучер
    Ако се е во ред сигурно прво ќе ве упатат на инсеминации зависи од докторот кога ќе види рез. од хормони и др испитувања што ќе треба првично да ги направите за да ја види целата слика, а цените на приватно зависат од протоколот што ќе ти го дадат за ивф...

3. praski4e

praski4e Популарен член

Се зачлени на:
    29 август 2010
    Пораки:
    987
    Допаѓања:
    1.127
    Па да повеќе протеинска храна, шеќери не, вода многу и витамин ц, селен и цинк задолжително, овунорм пиев јас исто така и пешачење да биде активна додека ја примаш терапијата пред пункција.
    Хормонските терапии докторите ги даваат во дози колку што треба знаат они, но кај мене од високото ниво на естроген се створи полип и скоро со хистероскопија ми го отстранија.
    Кај мене првото беше неуспешно немаше имплантација зависно од тоа како телото ќе реагира на терапијата и колку е спремно играат и др фактори улога хормоните од терапијата нешто се покачува нешто се намалува зависи кај секој организам различно. А има случаи каде и од прв пат успеало, индивидуално е.

4. Wonderlust

Wonderlust Нов член

Се зачлени на:
    20 февруари 2025
    Пораки:
    3
    Допаѓања:
    13
    Јас и мажот ми немавме никакви проблеми, но кога почнавме со ин витро постапката почнав да се раководам според книгата "It starts with the egg". Имав неколку пријателки кои имале неуспешни ин витра и кога почнале да се раководат по книгата успеале. Ние бевме кај Димитров во Систина и со трансфер на 1 бластоциста постапката беше успешна и еве сега сум 17та недела.

Книгата е од Американска афторка која се мачела со неплодност, по пчрофесија научник биолог и решила да истражи кои фактори можат да помогнат за квалитет на јајце клетки. Во неа се зборува за исхрана, кои состојки и витамини се препорачуваат, на пример исфрлање на процесирани шекери и јаглени хидрати (благо, чипсови, лебови, пици, пасти) бидејки ствараат инфламација на матката и ја прават не рецептивна.

Има доста совети и за секојдневни работи што ги користиме што ни праваат фрагментација на ДНК на јајце клетките и поради кои оплодувањето е неуспешно, а ние не сме свесни. Пример користење на парфеми, и омекшивачи за алишта. Користење козметика, креми и неоргански производи. А особено пластични контејнери за исхрана и вода од пластика.

Сепак се е индивидуално. Доколку забегаш и се ограничиш од се и сешто може да си направиш контра ефект и да си под стрес, што исто така не е добро.

Јас лично сум Control Freak, и сакав да не се изложувам на непотребни штетни хормони повеќе пати, сакав ин витрото да ми е успешно од прва и затоа се водев религиозно до сите правила. Притоа уживав во тоа, не без стресирана заради ограничувањата бидејки знаев за која цел го правам тоа.

Фала богу беше успешно, но не можам 100% да кажам дали беше до мојот сменет начун на живот тие 3-4 месеци.

Има доста членки што не обрнуваат топлку внимание на исхраа и животен стил а сепак успеале од прва.

Се надевам ова ке ти помогне и ќе си добиеш бебенце.

На Срничка12 и praski4e им се допаѓа ова.
  5. Orhideja7593

Orhideja7593 Истакнат член

Се зачлени на:
    16 јануари 2020
    Пораки:
    686
    Допаѓања:
    823
    Секако браво за тоа ама мене не ми се брзаше затоа, уште немам почнато а ми е одобрен пред месец и повеќе

На Алек*** му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Dijana DM

Dijana DM Истакнат член

Се зачлени на:
    5 февруари 2022
    Пораки:
    1.151
    Допаѓања:
    1.860
    FT3 се однесува на слободниот облик на Т3, кој е активен и не е врзан за протеини во крвта.
    Ќе ти каже докторот но можно е да ти ја зголемат дозата на еутирох, да се намали уште малце ТСХ
    Како ја правеше анализата со пијана или не пијана терапија и дали од сабајле или покасно?

7. bina9876545

bina9876545 Активен член

Се зачлени на:
    7 септември 2023
    Пораки:
    9
    Допаѓања:
    15
    Ајдеееее браво, само лабаво периодов. И јас моментално чекам за бта во среда :) неколку дена сме разлика.

8. praski4e

praski4e Популарен член

Се зачлени на:
    29 август 2010
    Пораки:
    987
    Допаѓања:
    1.127
    Па да повеќе протеинска храна, шеќери не, вода многу и витамин ц, селен и цинк задолжително, овунорм пиев јас исто така и пешачење да биде активна додека ја примаш терапијата пред пункција.
    Хормонските терапии докторите ги даваат во дози колку што треба знаат они, но кај мене од високото ниво на естроген се створи полип и скоро со хистероскопија ми го отстранија.
    Кај мене првото беше неуспешно немаше имплантација зависно од тоа како телото ќе реагира на терапијата и колку е спремно играат и др фактори улога хормоните од терапијата нешто се покачува нешто се намалува зависи кај секој организам различно. А има случаи каде и од прв пат успеало, индивидуално е.
    Од каде ја купи/нарача книгата ја има кај нас?

9. Ivana.swiss

Ivana.swiss Активен член

Се зачлени на:
    4 јули 2024
    Пораки:
    65
    Допаѓања:
    104
    Сабајлето правев анализи без да пијам терапија. А инв докторот рече само дека не и било важно за фт3, тсх само ја интересирало. Оди па разбери ги.

10. Wonderlust

Wonderlust Нов член

Се зачлени на:
    20 февруари 2025
    Пораки:
    3
    Допаѓања:
    13
    Mi ja pratija vo pdf opcija, eve ja ako mu koristi na nekoj

Прикачени фајлови:

На Elen4e89, TiFani87 и praski4e им се допаѓа ова.
  11. praski4e

praski4e Популарен член

Се зачлени на:
    29 август 2010
    Пораки:
    987
    Допаѓања:
    1.127
    Ти благодарам многу добро е секој да ја прочита пред да започне или ако е во тој процес, читав рецензии одлична е книгата.

На Elen4e89 му/ѝ се допаѓа ова.
  12. NIKA@

NIKA@ Истакнат член

Се зачлени на:
    29 септември 2020
    Пораки:
    248
    Допаѓања:
    739
    Девојки колку ви бил Е2 пред пункција ?

13. HopefulM

HopefulM Истакнат член