Здраво, имам едно прашање, можеби малку глупаво.. бев на ехо пред една недела, на 19 ден од циклус, имав 6-7 антрални фоликули на лев јајник, а на десен имав лутеинска циста. Докторот ми рече да одам на втор ден од циклус (денес) и имав само по еден фоликул на двата јајника, вкупно два.. Дали и на вас ви се има случено такво нешто? Чудно ми падна како е можно пред една недела да имам 6-7 а сега само еден. Инаку се спремаме за инвитро.. Се извинувам за долгиот пост. Со среќа на сите кои сте во постапка, а на оние кои сте во исчекување висока бета.
Изгчеда само јас сум што се плаши од оваа процедура. Долго време си одложував само поради тоа. Некоја членка да сподели дали е болна постапката, колку време и каква анестезија се прима за време на пункцијата?
Не си сама и ја се плашев многу дека имав лошо искуство со анестезија, но помина безболно и прилично кратко е, за половина час готово беше од прилика. Анестезијата е целосна, но краткотрајна. Болки малку имав вртоглавица после, но ништо страшно. Крварење немав, само како грчеви менструални не така болни и подуеност. Џабе плашењето ми беше. Не се плаши, ништо нема да осетиш.
Гак работи и сабота и недела. Во биотек приватно е 800 ден. Од приватните само синлаб може со упат и е 100 ден така. Испитувањето не е задолжително на тој ден, можеш и да почекаш еден, ништо страшно не е. Ако редовно проверуваш бета треба да биде во истата лабораторија цело време.
Здраво девојки сакав да ве прашам дали би можеле да ми кажете каде од приватните лаборатори имат најточни резултати за хормони ?
Prvite dva pati kaj Trajkovski, posledniot kaj Tashe..samo znaj deka ne zavisi od doktorite kolku j/k ke imash ,bidejki sekoj mesec imame razlicen broj.
Na 19 den ne se antralni folikuli,moze si bila vo ovulacija pa ispukale,so sekoj ciklus dobivame novi folikuli,antralni se na 2-3 pa 4 den,za toa ni davaat stimulacii za da porasnat i na sredina na ciklus imame punkcija
Исто, едвај издржав. сигурно бев 4-5 пати да мочам откако стигнав во клиниката и пак кога легнав бешиката полна ми беше и одма после трансферот ми рекоа слободно да станам да мочам па после во соба да си полежам уште 20 мин.
Еднаш на времето бев на ехо, каде што ми кажаа со полна бешика, и не бев у вц 6 часа и докторката ми рече не ти е полна. Затоа ми страв, нема шанси да додржам, тогаш имав 20, сега имам 37 год.
Не треба преполна да биде да се стискаш. (Јас терапија за мокрење пијам затоа и често мокрам ама и многу вода пијам минимум 4 литри дневно)
Не е за плашење воопшто уживај, мене првите неколку часа после пункција ми беа најубавите и најопуштени часови во цела процедура од почетокот до крајот. Е сега ќе бидам искрена ама не да те плашам, болки имав веќе од истата вечер и тоа огромни,со плачење цело време ама можеби поради што имам ниска толеранција на болка било каква. Уживај се поминува, битно да извадат доволен број и квалитетни јк
Ова е стар пост ама дали знаете во косово можат да де најдат пролутекс инекциите? Дали треба да се оди во болниците каде што прават ин витро? Како овде во Скопје на пример што ги нема секаде...
Nemojte da se plasite, i jas sum nova vo ovoj proces. Seuste ne sum stignala do punkcija sega sum na delot so stimulacii Jas se osekam duri vozbidena vo procesot nikogas ne sum primala anestezija nitu za vadenje zab, no ni razmisluvam kakva ke e sto, sepak nie sme edna od milion zeni sto pominale niz klinikite si znaat doktorite.Nase e da se opustime, sepak seto ova go pravime za na svet da doneseme nesto sto najveke posakuvame Pocni go procesot ne cekaj voopsto i so srekicka
За Њуборн конкретно сакам да прашам.Исто ли е сеуште, за прв преглед одиш на втор ден од циклус и одредува терапија или има некои новости ? Во скоро време што била некоја членка да сподели.
За првото ивф отидов со полна бешика, се утепав пиејќи вода и ај некако издржав. Ама за второто, паника...дома дали 200мл се напив..легнав, коа виде докторот не е полна бешиката, така малку се изнервира не дека направив намерно, ете, возбуда и заборавив дека требаше 2 3 чаши да испијам. Ме стискаше он, па сестрата и така весело се заврши, еве ја ќере моја дома весела и немирна пиј колку можеш, 3л сигурно нема да пиеш.
Месецов терав долг протокол На 2 ден ми ја дадоа само терапијата стимулации, но ехо не правев. На 6 ден прво ехо правевме. А на претходниот циклис на 21 ден правеше ехо и одреди дека сум за долг протокол.