Јас правев инвитро во Прага, дента после трансферот со кола тргнавме за Скопје (1300 км).Еве ја до мене девојка од 10 месеци веќе. Не се грижи, нема улога патувањето за успешноста во процесот.
Poz, jas bev tri pati so donirani, toa e Edna ubava opcija za mene koga za zal nemozam so svoi, daj Boze da imame uspeh I taka
Јас дечки почнав со боцкање декаптил од денес. Ко за прв пат сама, малце страв, малце само ме заболе. Се надевам не сум згрешила нешто при боцкање. Чудно ми е зошто прв пат се боцкам... Кој знае како ќе поминам со сите ахахха... Ама тоа е. Кога мора, мора.
Некоја членка да сподели искуство со добиени 2 јајце клетки, дали успеале да се оплодат и двете? Има ли надеж?
Јас. Првиот пат една се оплоди ама не успеа. Вториот две,едната се оплоди до бластоциста другата не беше зрела.
Нормално дека има надеж. Една јајце клетка, едно ембрионче вратено на трети ден, сега ѕверче од 19 месеци.
Девојки,скоро некоја да правела лапаро хистеро кај Илиевски во Чаир? Тофоски го фалат на клиника ама многу пати место него работеле и прегледувале специјализанти? Во Чаир има специјализанти?
Најмалку терапија даваат Димитров и Лазаревски односно гледаат што пориродно да одат. Меч со две острици е тоа, од една страна не се труеш со терапија што можеби не е потребна, ама од друга страна си викаш, а што ако таа терапија екстра што ја даваат ја прави разликата...кај кого и да се одлучиш ти посакувам успех следниот пат, ама избери некој во кој ќе имаш доверба, зашто битно е да не се стресираш додека си во процес и да веруваш дека докторот прави се за да успеете.
Па со оглед на тоа што се можно овој пат земав и zymot метода и embrio glue и интралипидна инфузија и клексани, такролимус, пролутекс по две на ден + гел и што све не други апчиња и витамини. И ништо не бидна и сега кога прекинав со терапија мн подобро ми се чуствува телото мислам дека му направив шок на организмот. Најкриво ми е што зимав огромни количини прогестерон без воопшто претходно да ми го проверат преку крв иако тоа го покрива ваучерот за ин витро. Такролимус без да се проверат тие клетки убици итн... Разбирам тоа што мора. Но ова беше ај се што може да се покрие да се покрие ..Некако не бев спремна за оваа терапија по трансфер. Само се трчаше по аптеки за се и сешто. Дефинитивно not my cup of tea. Да не зборам и дека сум со ваучер, а само за апчиња инекции и тие додатни плаќања преку 1.300 евра дополнителни отидоа.
Ова личи на Ивановски ама да, ова е стварно агресивно дури и за него. Со ендометриоза да не си? Имаш некоја автоимуна болест или слично? Јас кај Лазаревски првите 2 трансфери малтене ништо не примав, жими еден утрогестан. Кога ми беше успешен трансферот бев со интралипиди (потврдени зголемени нк во ендометриум на мое барање испитано) и клексан (на моја рака испитани мутации)
Немам ендометриоза, ама имам хашимото да. Одам редовно на ендокринолог ja следиме. Според ендокринологот хашимото антителата не ја напаѓаат матката, ја напаѓаат тироидата. Значи кај тебе успешно излезе кај Лазаревски? Ете гледаш како без агресивна терапија и успешно може да излезе. Јас немам мерено НК клетки, но планирам наредно да ги измерам. Каде го мереше тоа? Дали ти даваа такролимус или само со интралипидна помина? А клексан во ред и ја имам мутации. Ама прогестеронот беше агресивен
Letno vreme n Letno vreme ne pravat intervencii vo Cair, osven prethodno zakazanite sto cekale na program, do kraj juni.... Tek od sept
За НК од ендометриум можеш да направиш биопсија. Кај Петановски во Ремедика имам правено пред година дена беше околу 24000 ден. На Имонологија на клиника со упат преку крф се испотуват НК и КИР лиганти цц 2000 ден мислам беше не сум сигурна. Такрулимус незанам зошто толку форсираат како и инталипид .... За интралпид ајде ама такролимус е сериозна работа... Мене своевремено ми беше даден но го одбив. За Хашимото во следен процес следи го почесто. Пред и после процес и активно цело време. Претпоставувам дека пред процес имаш проверено и толку.... извини ако грешам.... Од прогестеронот ТСХ се качува доста.
Zenski jas pak,mi se vrtit stalno vo glava pak da pocnam so inv, Dosega 3 neuspesni, do kolku godini vozrast opravduvste bremenost, ete da ne sum prestarapozz
Не ти треба оправдување од нас... Како се чувствуваш и што вика доктор- тоа е важно. Моја познаничка сега се породи на 49 години. Ни јас не сум до толку млада, ама планирам потомство. @NIKA@ одлична е, честитки
Здраво на сите, ќе можр ли некој ада ми помага за да најдам да купувам цвеќе односто да подготвам онлине букети од некој расадник