Реално сега и државните болници се бизнис а камоли приватните.ама реалноста е таа.Сите имаат голем број на пациенти,тој и да сака со сати со тебе да дискутира,не е временски изводливо.затоа што чекаат денеска уште многу со истата мака.И никој не треба да ти се потресува и да те третира како не знам што да си,ние одиме затоа што имаме мака.Доволно е сериозност и нормален пристап да се има.
Мое мислење е дека односот е клучен. Сметам дека тоа многу влијае. Дури и да не е успешно, не е работата да сме под стрес и во очекување како некој ќе реагира, туку да не опушти, објасни. Ние не сме доктори, и колку и да има некој искуство не се разбира во целиот процес. Искрено иако еве јас малце се разочарав денес, тоа не е до нив, си знам и сум презадоволна од целиот персонал во мон бебе. И да се нашалиш и да се пожалиш, слободно да си кажеш свое мислење. Еве денес ме прашаа кога сакам трансфер, вика сакаш одма следен, сакаш ќе чекаме, викам ќе кажете вие, јас би сакала одма нареден, вика те разбирам, сакаш да знаеш на што си. Сепак до следен циклус има време и не знаеме што ќе се деси.
Zdravo na site, jas sum nova na forumot, iako ve citam nekoe vreme i od vas nauciv sto treba da ispitam i sl. Posle moite neuspeshni obidi vo New Born i Sistina se odluciv i jas srekjata da ja baram nadvor od MK. Uspeshni prikazni I'ma i tuka, no povekjeto se kaj pomladi, a jas so moite 40+ nemam vreme za probuvanja bez ispituvanja. Odgovorot na doktorot po vtoroto neuspesno ivf deka nema sto da se ispituva, ke probuvame, me natera da kontaktitam so klinikite vo Solun, a gledam deka Ima mnogu od vas sto idat tamu. Nezavisno kade pravite ivf, na site od nas posakuvam mnogu srekja, uspeh i istrajnost vo ovaa teska bitka do bebence
Во право си. Ама и докторите зборуваат цело време да бидеме опуштени ова е трнлив пат и не знаеме колку ќе биде долг. Кај секого е различна оваа битка. Свесни сме дека е тешка борба и треба да се соочиме со реалноста ако состојбата е таква каква што е докторот не може да глуми и да стави розеви очила туку е реален дека тоа и тоа треба да се направи што би довело можеби до успех. Се шалиме се смееме, плачеме тоа е измешани емоции има. Кога последен пат бев кај докторот после отстранување на полипот на ултразвук и кога виде дека се е добро матката е во ред рече може следен месец трансфер, ама јас му викам дали е спремна матката, а тој ми вика секој циклус кај жената е различен и не можам тоа да ти го кажам тоа однапред сега е ок може нареден месец овулацијата ќе се помести, а реално кој знае да ти одговори тоа е природен процес еден Господ знае само.
Да а верувам дека повеќето од докторите имаат сериозност и индивидуален пристап кон секој пациент и никој не кажува вицови и не ти се исмејува на проблемот и состојбата и дека се реални тоа е што е да се тера работата за да доведе до успех.
Секогаш може нешто да излезе што не очекуваме. Тоа е факт. Но голем удел за опуштањето имаат токму они. Треба да е убаво се објаснето, да се даде одговор на прашањата. И негативен одговор е одговор. Еве и мојата не очекуваше таков исход кај нас, но седна и нимобјасни. Не е одговор што сакаме да го слушнеме, ама е доволно. Во ниеден момент не дава лажна надеж, или па да каже дека нема надеж... Ако тргнат од тоа, да пробаме, да видиме, делува ко да не се спремни. Ко да сакаат само редот да помине... Да си лапнат парички и толку. А ова е процес кој и не е баш скроз безбеден. Почнувајќи од хипер стимулација, цисти итн, кои го комплицираат и одложуваат процесот. Еве јас имав уртикарија на пункција, од антибиотикот. Нешто што не очекуваа, па се исплашија, ми ставија урбазон. Ама беа спремни ете... Дај боже да немаше потреба од толку внимание, разговори, прашања.. Сите ќе го поминувавме процесот лесно и ќе имаше многу успех од прва. Треба и да се види зошто не е успешно, каде сме згрешиле, што било добро,што не било, а не да е преглед ко за обична настинка.
Па да и ние треба да бидеме спремни на се сепак се работи со жива материја не е се како по саат. Знам дека од терапијата се зависи и од респонзивноста на јајниците и тоа има голем удел а и многу други работи.
@Muhreenuhd се согласувам од збор до збор. И битна работа не е секој за ИВФ доктор. Како многу профитабилна гранка многу гинеколози станаа ИВФ доктори а немаат остет, обуки кој знае дали имаат или немаат некако ко да не гледам многу дипломи закачено по ординации. Ако еден доктор оди на принцип на проба а НЕ на барање на проблемот и негово решение бегајте од таму. Пробата се плаќа, парите се многу а успехот тешко оти на среќа ќе бидне. Од Искуство ако докторот има искуство и знаење проблемот се решава и за 1 еуро. Ама ако нема за пациентот е тоа е губење здравје физичко и ментално и многу пари. Чесно е доктор да те одбие ако не знае, ако има многу пациенти.. Тоа е доблест и етика. Чесно е да консултира колеги од други бранши пошто во медицината се е рака за рака фатено. Ама не е чесно да прима пациенти за кој нема капацитет да им се посвети, не е чесно кога не бара решение него само проба, не е чесно кога го насочува решението не во прав правец него во правец каде добива провизија ..... Сето тоа им ја руши сликата. Со добри ПР и реклами јасно е дека многу луѓе ке се обидат ама да е уште појасно никој не кажува колку неуспепни приказни денес имало и колку луге поради нив ја изгубиле надежта да бидат родители, и колку луге едноставно немаат од каде веќе да соберат пари за да дадат за проба. Не зборам за првиот или втроиот неуспех. Овде има сериозни броеви од над 10 ИВФ обиди. Ако нешто незнаеш, неможеш кажи му на човек. Некој кредит земал а греота е ако незнаеш да му помогнеш да си играш на принципот Ај да пробаме. А и пациентот ако види дека докторот е само за проба не и за решавање на проблемот нека бега од таму. Секако секој сам ќе одлучи на која врата ќе оди да го бара решението на својот проблем, но треба да се биде буден и реален за многу работи. Мене искрено не ме интересира дали докторот имал домашни проблеми или не.Дома не му одам му одам во работно време за пари и барам целосна посвтеност и стручност. Пошто него не го интересира дали дома кога ќе си одам како ќе се осеќам и како ќе стокмам пари за да ја платам и таа проба.
Дали имал некој болки во стомак кај јајниците и карлицата плус подуеност? Периодот е последните денови од стимулација и примање на стоп инекција.
Јас после пункција, втор и трет ден ко балон бев, запек.. болки минимални како сечењр ниско во стомак.
Не сум активна на форумот меѓутоа долго време ве читам. И моето искуство со Плодност е крајно негативно и разочарувачки. Привлечена од нивните методи на оплодување мислев дека токму тоа е решение за нашиот проблем (машка неплодност). На крајот сфатив дека сето тоа е само добар маркетинг, бидејќи колку и да имаат современа апаратура се е џабе кога самиот доктор не е инволвиран во процесот. Како воопшто да не работи со жива материја, комуникација немав никаква и во целиот процес едвај ми кажа 4-5 реченици, а на моето единствено прашање јас добив одговор " А што си ти по професија што прашуваш". Битно на секое одење ме прашуваше дали сум преку фондот што ми беше крајно понижувачки, како само тоа да го интересираше. Место да бидам релаксирана секое одење дома ми беше со негативна енергија. Многу ми е криво што ги одбрав нив, отпосле сфанав дека направив голема грешка со изборот.
Ekipa denes mi e 10 den od transfer imam bolku kako za pred dobivanje i plus na dnevnata imam nekolku tocki kafeav iscedok. Dali treba da panicam ili da go cekam testot vo petok ?Doktorot vika deka nema potreba od panika ama jas se plasam
Јас на 9ти ден од трансфер имав толку силни менструални болки што морав да се напијам парацетамол, да ми се смират колку толку. Исто и мало крварење, кај мене беше баш свежа крв и си реков добивам циклус. Најверојатно било имплантациско крварење. После тоа имав позитивна бета и фала му на бога успешна бременост. Се надевам и кај тебе е истото.