Прогестерон се испитува во секоја лабораторија преку фонд е околу 100 денара се приватно околу 1000 каква Турција какви 50 евра
Тотално непотребно да фрлате по 100 евра од ден за после трансферот. Чувајте си ги парите здравје боже ќе ви требаат понатака.
Да не сме сфати некој погрешно,секој за себе си одлучува и што ќе прави после трансфер,ама зошто строго мирување.Јас досега се што сум прочитала,слушнала доктори и од србија и од странство никој не препорачува лежење.Поради циркулацијата на крвта во целото тело,а посебно во матката.Прашањето ми е дали и зошто во мкд.препорачуваат да се лежи
Јас правев 2 инвитра кај Лазаревски во Систина и двата пати само еднаш ми проверија естроген пред пункција. Друго ништо од хормони.
Членката вели "ако сакам да полежам" а не дека некој и препорачал, плус еве ниедна до сега членка нема изјавено дека и е препорачано лежење па дури и во болнички услови.....велат првите три дена без напрегање и кревање тешко, извршување лесни куќни работи, дури и одење на работа ако не е физички напорна.
Fala ti za ubavoto objasnivanje, i jas mislam deka mora da se ispituvaat hormonite pred transfer , I da se stavi nekoja procedura vo site kliniki da bide isto, za i nas da ni bide jasna ulogata na sekoj hormon pri implantacija. I uste ne mi e jasno zosto vo New Born da otkazuvaat transfer poradi "pokacen progesteron" koga toj treba da e pokacen za implantacijata da bide uspesna.. dali e toa samo radi pari da ti zemat za da zamrznes .. ili sto e rabotata? A za vo sistina I jas slusnav deka ne proveruvaat progesteron, davaat progesteronska poddrska odma.. nitu ispituvaat prolactin tuku ti dava odma dostinex posle punkcijata .. I sto dr ne mi teknuva eve neka me dopolni nekoj.. I pak ke recam zosto da primame dopolnitelni terapii, dostinex, eutyrox i sl, ako moze toa da se spreci so ispituvanje na tie oddelni hormoni koja e poentata da go izlozuvame organizamot na tolku shokovi... koja e verojatnosta deka nema da ni se izremetat ponatamu
Во април правев хистероскопија со брис. Во Мај имав две прп на ендометриум Во јуни ми ставија една теваграстим. И ендометриумот не мрда од 5 ка. Сега во јули ми доцни мензисот, памет веќе немам, кажете што да направам за ендометриум.
Откажуваат поради покачен прогестерон пред пункција или овулација, не е убаво тогаш да е покачен, од причините што претходно ги пишав. Прогестеронот нормално треба да почне да расте после овулација или во ивф после пункција што е исто како овулација.. Кога прогестеронот е повисок пред пункција/овулација тогаш не е ок, се намалуваат шансите за имплантација, заради презреан ендометриум со намалена рецептивност. После пункција до трансфер и после трансфер се дава прогестерон и тогаш е добро да е повисок за повисоки шанси за имплантација.
Во ред можеби немало реагенси на клиника, што е чест случај меѓутоа во секоја друга приватна лабораторија сте можеле а не праќање примероци надвор од државата... мислам ова ми е малку смешно да не бидам лошо сфатена .
Здраво Денес ми е 8 ден од трансфер од 6тиот ден почна по малку кафеав исцедок(оскундо) го имам сеуште… Примам Утрогестан,Аспирин и почнав од вчера со Пролитекс… Правев неколку теста сите се позитивни со бледи линии(супер видливи)… Ми рекоа дека е рано за бета 2 Бластоцисти 5ден внесени во матка…