Бета ви е поверодостојно, затоа што ако ви е 8ми ден од трансфер можеби тестовите позитивни ги прави стоп инекцијата,таа има влијание 14 дена од боцкањето а вас само 10 ви се поминати од како сте се боцнале. Дај боже да ви е успешно ♥️ но направете си бета, домашните тестови имаат точен резултат дури кога ќе помине дејството на стоп инекцијата .
Секако дека ќе биде веродостојна. Ама за да провериш дали се е во ред со бременоста треба да направиш нова бета во истата лабораторија после 48 часа од првата бета. Ако резултатот на втората бета е за минимум двојно поглем од првата бета, бременоста е ок. Среќно и со лесно.
Си има зошто се откажува трансфер. Пофер е да се откаже отколку да се направи ради реда. Прогестеронот не треба на ден на трансфер да е над 1. А потоа се дава прог.поддршка , по проценка на др.. Некои доктори даваат повеќе терапија , некои помалку, а некои и во различни случаи различно. Мене ме има дадено ист доктор различна терапија во различни наврати. Никој не дава еутирокс без потреба, сигурно ни достинекс. Не брзајте со вакви заклучоци, ако лично не ви се случило, зошто неупатените членки што читаат ќе се избезумат. Самиот процес на ивф е "шок" за организмот, со стимулациите, па нема потреба дополнително да се шокираме. И секако, психолошката подготвеност и довербата во докторот кој сте го одбрале е многу важна. Како и да е со среќа и убаво истражете ја темава за повеќе искуства.
Мене едно не ми е јасно: во Систина (колку што знам) никој не испитува прогестерон,а има успешни трансфери и да не зборуваме многу успешни доктори.Пример,толку они не знаат дека треба да се испита прогестерон? Еве јас не овулирам и со контролиран циклус сум што значи дека имам низок прогестерон и уште сега сум почната со прогестеронска поддршка. Да не ме сфатите грешка,не се карам и не се препирам,само гласно размислувам.
Има успешни трансфери затоа што не секаде е проблем висок прогестерон. Исто како што има и неуспешни трансфери при востановен ок прогестерон - има многу фактори на успех. Секако дека не се препираме, таман работа.
Сума сумарум: и да ти го откажат ради прогестерон,друг пат може да не бидне ради друго и се така у круг…
Цела тема ми е исчитана и стретнав мн членки кои стануваат само за во вц.Затоа и прашав”дали”,а не реков дали дека некој и препорачал.
Препораката во мојот случај беше 3 дена гледај да одмараш. Не качивај скали, не се наведнувај, не кревај тешко и да не пешачам. Од четвртиот ден ми беше кажано да излегувам на пешачење кое ќе трае по 15 минути секој ден. После една недела пешачење по половина час. Јас ова ивф се понашав ко принцеза гледав сите да ми помагаат да не се напрегам за ништо. Иако нема правила овде има жени кои што си функционирале нормално и после трансфер и секако тестот бил позитивен.
Мене и за двата трансфери ми кажаа функционирај најнормално,не кревав тешко,не се напрегавав,ама си движев.Затоа прашав ако се препорачува повеќе мирувања,да сменам за наредниов пат,да пробам поголемиот дел да мирувам
Немој ни случајно да си е залежела14 дена.Прво треба раздвижување ,за да има циркулација на крв во матката,а второ ќе те убие психата толку време. Исто како тебе бев во двоумица што да правам .Кога лежев после ЕТ, негативен тест.После следниот пат,почнав да си се раздвижувам по дома,надвор и имав позитивен тест.Ниту еден доктор не препорачува строго мирување.
Jas prviot transfer funkcionirav najnormalno i bese neuspesen, vtoriot transfer prvite 3-4 dena lezev, gledav filmovi (komedija) citav knigi, chat gpt mi davase mnogu interesni idei i mnogu brzo iskreno mi pominaa, voopsto ne cuvstvuvav maka, narednite denovi pocnav da se dvizam, na primer na kafe da otidam (ama ne nekoe dvizenje, so kola i tamu si sedis, do kaj prijateli vo domasna atmosfera (pak povekje sedenje) i bese uspesno invitroto. Mene doktorot mi kaza kolku sto e mozno povekje da odmaram, da izbegnuvam stresni situacii itn.. a site znaeme deka da odis na rabota moze mnogu stres da doprinese
Ve citam okolu lezenjevo po ET, dali da ili ne?! Mislam deka nema pravila, se e individualno i samoto telo ti "kazuva" sto moze sto ne. Dosega sum imala 2 bremenosti, razlicen pristap od moja strana... Za inseminacija, den po inseminacija otidov na rabota, ne ni razmisluvav za bremenost, na 10 den od inseminacija pozitiven test, no zavrsi so biohemiska. Po 1 godina ivf, prvo i uspsno imam dete 2,5 godini. Po ET imav odmor od 8 dena, sose vikend mi izlegoa 11 dena. Imav pozitiven test 10 den, i beta 1200, no prodoziv boleduvanje pred se od strav da ne bide biohemiska, i od sto bev so hiper ( stomak kako 5 messc) i kafeav iscedok, i izliv vo matka....i bev na pataloska do kraj. E sega u mart praev ivf za vtoro dete, neuspesen, i bev doma 7 dena, 8mi den na rabota... I dosta razmisluvav i jas i za sleden pat dali da miruvam( lezam) site 15 dena, no sfativ deka toa ne e garancija za uspeh. Moeto iskustvo kazuva ( ne mora da se slozite, i ne nametnuvam) deka opustenosta i pozitivni misli vo tie denovi po ET, se pobitni od lezenjeto koe " ubiva" iscekuvajki da dojde den za test... Bitno e da se poklopat kokckite ednostavno, da se pogodi stop inskcija, da bide se napraveno vo tocno vreme od strana na doktor, da ima zdrav embrion, i da e teloto na zenata podgotveno psihicki, so hormoni vo normala, endometrium i sto ti ja znam.... Bog odreduva mislam za site nas! I se sto ne se slucilo, ima zosto! So sreka na site! I zapomnete, Bog sekogas ima plan za nas! Guski do site koi se vo proces i ke bidat kako mene ❤️
Еве јас ќе ти дадам одговор колку е убаво. Три пати преку фонд ,два пати приватно и се откажав толку финансиски не можев да издржам . И сега вие кои имате ваучери по три знам дека не ви значи ништо.Ама јас петокот солзи од радост имав. Иако веќе не знам дали ќе успеам ама барем за другите ќе има надеж. Фаќајте се за срце кога ќе напишете. Одамна ме нема во темата,се надевам ќе ме има после некој период. Со среќа на секоја која е по овој трнлив пат. Пс.да не ме сфатиш погрешно малку реалност.
Само мала корекција, прогестеронот на ден на пункција/овулација/ не треба да биде над 1. На ден на трансфер веќе треба да е висок. Dostinex после пункција се дава заради превенција на хиперстимулација во одредени случаи, не е дека го даваат тука така. А прогестеронска поддршка се дава на после пункција/овулација на сите без исклучок.
Те разбирам исто и јас се радувам нормално,тоа сите го чекавме да имаме повеќе шанси меѓутоа јас сакам да кажам дека и покрај тоа што е добро ни треба и проширување на она што би покривале тие ваучри Не се сфаќаме погрешно уживај секако повеќе шанси, поголема надеж. Со среќа.
9 ден од трансфер Бета 174 ќе повторам за два дена пак. Прв пат испитувам затоа сакам да знам дали е во ред за 9ден од трансфер?(не го бројам денот на трансферот)