Вонтелесно оплодување

Discussion in 'Бременост' started by pozitiv, Nov 30, 2009.

?

Кој доктор е ваша препорака за ИВФ постапка?

1. д-р С. Лазаревски (Систина)

261 vote(s)
    15.2%
  2. д-р М. Ивановски (Систина)

197 vote(s)
    11.5%
  3. д-р М. Поповиќ (Систина)

58 vote(s)
    3.4%
  4. д-р С. Адамова (Систина)

35 vote(s)
    2.0%
  5. д-р К. Кузеска (Систина)

20 vote(s)
    1.2%
  6. д-р З. Петановски (Ремедика)

98 vote(s)
    5.7%
  7. д-р М. Хаџи Лега (Ремедика)

80 vote(s)
    4.7%
  8. д-р Г. Димитов (Ремедика)

111 vote(s)
    6.5%
  9. д-р Т. Гуржанова (Њу Борн)

107 vote(s)
    6.2%
  10. д-р В. Трајковски (Њу Борн)

312 vote(s)
    18.2%
  11. д-р С. Сапунов (Санте Плус)

8 vote(s)
    0.5%
  12. д-р Т. Трпчевски (Плодност)

279 vote(s)
    16.3%
  13. д-р В. Органџиски (Органџиски)

33 vote(s)
    1.9%
  14. д-р С. Органџиски (Органџиски)

56 vote(s)
    3.3%
  15. ГАК (Сите доктори)

48 vote(s)
    2.8%
  16. д-р Е. Исјанова (Ултрамедика)

10 vote(s)
    0.6%
  1. Beba95

Beba95 Истакнат член

Честитки и со лесно до крај. Ќе сакаш да споделиш кое ивф ти е по ред,крио или со свежи,кај кој доктор,терапија?

Nela_21 likes this.
  2. Orhideja7593

Orhideja7593 Истакнат член

Инаку пред 2-3 години беше 250 евра од ден мислам.... што и не е баш наивна цена сега сигурно е повеќе...

3. bbtt

bbtt Нов член

Прво Инвитро
    2 бластоцисти на 5ти ден(не замрзнувани)
    Др Органџиски

4. Anels

Anels Истакнат член

Со лесно до крај честитки,јас се уште немам храброст да направам тест

bbtt likes this.
  5. *AnnA*✨

*AnnA*✨ Нов член

Cestitki i so lesno!

bbtt likes this.
  6. Anny.che

Anny.che Активен член

Taka , jasno e sega.. fala ti na objasnuvanjeto.
    Znaci otkazuvanje na transfer radi visok progesteron moze da se zakluci deka e greska na klinikata u slucajot za da si lapnat poveke pari za zamrznuvanje iskaca.... i sto vo vakvi slucai nie bi trebale da pravime? Ubavo sto ni odobrija 6 vauceri ama kade da se prijavat ovie i mn dr nedoslednosti ?

7. mom to be

mom to be Истакнат член

Па не би рекла дека е грешка на клиниката секогаш.Никој не знае како одредено тело ќе изреагира во одреден момент.Мене на денот на пункција ми кажаа дека нема да има трансфер.Прогестеронот беше висок и го одложија

Orhideja7593, intj_girl and _Vera_ like this.
  8. _Vera_

_Vera_ Форумски идол

Здраво
    Како што те прочитав наназад, ако добро сфаќам, не сте правеле ин витро до сега.
    Сакам да те посоветувам да не влегуваш во процесот со стравови дека ќе испогреши нешто доктор или клиника и да не носиш заклучоци од индивидуални случаи туку така.
    Отидете најдете си доктор кој ќе ви остави добар впечаток, и правете испитувања и постапки по ред како што ќе ви каже.

Читањето по форуми не не прави постручни од докторите. Напротив, некои работи може да изгледаат уште позбунувачки од што се.
    Дај боже што побрзо да си останеш трудна па и да не ти треба ин витро

Orhideja7593, 91magi, Mandela and 7 others like this.
  9. stefka:)

stefka:) Активен член

Zdravo zhenski! Daj bozhe Gospod da ni gi ispolni zhelbite na site i da si staneme roditeli so nashite partneri.:inlove:

Ne mozham da poveruvam deka dojde red i jas da pisham vo grupata za sovet.

Ni kazhaa deka sme za in vitro, edna neuspeshna inseminacija, vtorata i tretatata otkazhani poradi slab primerok. Taka da kaj nas problemot e mashki faktor....Kaj mene se e vo red, kontroliran TSH so eutiroks i genetski mutacii so shto kje moram da se bockam so kleksan koga kje ostanam bremena.

Dali kje mozhe da mi dadete nasoka, sovet, doktor, pozitivni primeri za uspeshnost na invitro so mashki faktor.

Vi blagodaram odnapred na razbiranjeto!!!

5678m likes this.
  10. Marcheee

Marcheee Активен член

Дали некој има правено ПГД или ЕРА во Мон Бебе? Гледам на сајтот нивни имаат опција.

vamutamu2 likes this.
  11. LanaDelR

LanaDelR Популарен член

Женчиња здраво.
    Сакав да си пишам тука зошто мојата приказна започна од тука за второ дете.
    Првото дете си го добив пред скоро 10 години природно и без проблеми во бременоста.
    После 5 години кога се решивме да идеме на второ детенце настанаа проблемите.Останав бремена но вонматерично каде што после колку прегледи и дијагнози ми прсна јајоводот каде пеше и итно бев оперирана.Но ајде ми рекоа докторите ете се случува ќе останеш бремена и со еден јајовод.
    Ми беше тешко нормално ама помина скоро една година како собрав храброст да останам повторно бремена.Ама и овој пат беше вонматерично и полошо од кога и да е болката ми брше психичка кога ми кажаа неможеш веќе да останеш бремена по природен пат зошто немаш јајоводи.
    Еден месец плачев додека да прифатам што се случи но сепак му бев благодарна на господ за моето детенце што го имав.
    Завршив и на психолог и психијатар и терапија за анксиозност и панични како последица на тоа што ми се случи.По долги разговори со сопругот одлучивме да продолжиме со борбата за второ дете и си поднесовме документи за ваучер.
    Ни одобрија и си направив инвитро во њуборн.Процесот беше успешен со 12 оплодени јајце клетки две ембриончиња вратени на трет ден и другите замрзнати.
    Успеа од прва се фати едно но за жал немсше срцева реакција до 8 недела и морав да го абортирам со таблети...пак хорор пак разочарување..
    После 7-8 месеци тргнавме на трансфер на замрзнати кој воопшто не беше успешен.
    Тогаш доктор Трајковски ми рече мора да правиме хистероскопија зошто и претходно се сомневаше на септум.
    Во ред го направивме и тоа септумот беше отстранет и јас се спремав за нов трансфер.
    Третиот трансфер беше успешен и се фати еден ембрион.На среќата и немаше крај..каде во 4 месец ми се случи крварење и имав скратен цервикс при што морав да лежам и да бидам под стрес цела бременост.
    Но..дојде и тој ден каде господ ми го дари и вториот најубав дар кој го држам сега во рацете.
    Сакам само да ве охрабрам женички и да ви дадам надеж дека не секогаш оди по книга не секогаш ќе се случи веднаш мора да бидете трпеливи и истрајни зошто на крајот ќе дојде среќата.
    Колку лоши коментари имав за да се откажам како леле па имате дете што сте запнале ете не бидува не се замарајте.Немате потреба од второ дете кога несака нема ни да биде..незнам ужасни муабети.
    Ама ете бидна кога тоа сакаше и требаше.
    Ве поздравувам сите и бидете храбри и не се откажувајте никогаш.
    :hug::l:
    П.С. здрави и живи да ми бидат сега душата ми е полна.
    Но ме измачува уште нешто имаме повеќе емриончиња замрзнати на 5 ден кои веќе нормално не планираме да ги користиме ама се мислиме со сопругот значи не е конечна одлука но сепак размислуваме и за таа опција дали може да ги донираме на некој..зошто да ги уништат кога може да живеат..Може некој ќе ме осуди и ќе рече тоа се ваши деца како ќе ги дадете на некој..но јас не би сакала да знам каде се донирани туку само дека ќе имаат можност за живот отколку што ќе ги уништат така

12. *AnnA*✨

*AnnA*✨ Нов член

Kolku sto mi e poznato kaj nas klinikite ne pravat PGD tuku gi isprakjaat primerocite vo stranstvo.

13. BubamaraM

BubamaraM Активен член

Честитки отсрце за истрајноста, да ти се живи и здрави двете дечиња!

Донирањето на ембрионите би било многу хумано дело. Се воодушевувам кога ќе прочитам ваква отвореност. :l:

14. DELFINA81

DELFINA81 Популарен член

Живо,здраво и среќно да биде заедно со Вас.
    :l::l::l:
    Имаме и ние уште 2 замрзнати ембриончиња.Нема да ги искористиме секако, имаме 3 дечиња.
    Само и мене ми е ептен криво да ги уништиме, колкав трнлив, болен пат минавме за да дојдеме во нив и сега за секунда да ги снема:u:
    Би сакала и јас да ги донирам,ама во друга држава,не знам како оди таа постапка.
    Во Ремедика се моите,ќе разговарам со нив.:f:

15. 5678m

5678m Истакнат член

LanaDeIR i Delfina 81, cestitki za Vasite baebinja, da si bidete najstrekni na svet, mnogu humano od vasa strana sto sakate da gi donirate embrionite, jas ve poddrzuvam toa da go napravite dokolku zakonot kaj nas toa go dozvoluva, bidejki nema nesto pocovecno i pogolemo od toa da usrekite drug par koj pominuva bitka za bebence, blagosloveni da ste

Mila0000, LanaDelR, Skyler81 and 2 others like this.
  16. Bebce ❤️❤️❤️

Bebce ❤️❤️❤️ Истакнат член

I jas imam zamrznati 3 embrioni vo sistina i mene isto mi e zal da si gi unistam i si gi cuvam ako dobiete inf za donacija pisete i jas razmisluvam za toa no posledniot pat koga bev zaboraviv da prasam

Mila0000, 5678m and LanaDelR like this.
  17. _Vera_

_Vera_ Форумски идол

Мило ми е што ви се исполнила желбата ,а уште едно детенце. Не е на никој да суди колку деца сака или не сака некој...си минала тежок пат, но на крај вреди.:l:

Не знам кај нас дали може да се донираат ембрионите, но таа великодушност заслужува поклон до земја.Навистина, алал...
    :f: и тебе @DELFINA81 :l:

Се надевам сите ќе се израдуваме на крај

5678m, LanaDelR, Skyler81 and 2 others like this.
  18. DELFINA81

DELFINA81 Популарен член

Во еден муабет со док.Петановски како да кажа дека кај нас не е дозволено да се донира,ама тогаш бев мнооогу далеку за размислување на таа тема.
    Ќе видеме што како.:inlove:

LanaDelR and _Vera_ like this.
  19. Ivana.swiss

Ivana.swiss Активен член

Здраво, на втор ден од циклус ехо контрола се е во ред, дадени ми се клексани од 5ти ден да се боцкам и да пијам од 3ти ден или утре, естрофем, и тоа 3дена ×1, па 3дена по 2 и 3 дена по 3. Читав многу лоши негативни ефекти од нив, какво искуство имате од нив, ќе може ли да споделите, фала многу.

20. ☆Ceceto☆

☆Ceceto☆ Истакнат член

Дали биопсија од ендометриумот може да се земе на клиника?