Zenski aj da ve prasam tie sto ste bile na konsultacija vo Newborn gi nosevte site li dokumentite sto gi imate dotogas sto imste se ispituvano ili onaka niz razgovor si gi kazuvate dijagnozite??
да обавезно носи се ... може ќе ти дадат плус да испиташ нешто ... пример на мене ми рекоа да испитам ОГТТ а за сопругот уринален тракт ... иначе според мојата матична школски било пред инвитро да се проеври ОГТТ, што за моето 1-во инвитро јас тоа не го испитав, додуша не ми ни кажаа во new born прв пат слушнав
тоа е проверка за скриен шеќер ... искрено не знам што да одговорам дали е обавезно затоа што во Сиситна не ми побараа, а во new born ми побараа, така што секој некако различна приказна води ... нека кажат и другите девојки искуство ...
Здраво на сите. Сакам да се консултирам со вас. На жал има многу тука кои се намачиле во борбата за бебе. Дали може да ми кажете кои испитувања ги правите после неуспешно ин витро. Докторот вика не треба ништо, а читам многу на своја рака си испитувате. Фала.
Mene mi dadoa da ispitam trombofilija i kariotip. A ne e loso i mikrobioloshki brisevi da si napravis.
А каде правеше испитување за тромбофилија? Кариотип имам. Читав наназад, многу имаат правено, ама некако хаотично ми се виде. Знам дека има испитувања на Ману, трансфузиологија и имунологија. Некој ако сака само да ги напише за да знам што да и кажам на матичната за упатот.
Zdravo devojcinja jas od denes pocnuvam so stimulacii puregon po dve ampuli na den arno ama zaboraviv da gi prasam na ist li nacin se bockaat kako superfaktot pravo spricot ili ne i kazete mi kaj site davaat po dve na den ili razlicno kaj sekoj pozd
Treba prvo da si naprajs TORCH ispituvanje toa e osnovno (herpes ,rubeola ,toksoplazmoza ,hiv hepatitite) Potoa zemas upati od maticniot ispituvas kariotip i kariogram na Klinika dolu na prizemje ke prasas kaj se ispituva pisuva na vratata,pa zemas upat za transfuziologija tamu ke ispituvas za trombofilija ,osnovi testovi na hemostaza ,afa,ana d dimeri isto taka ke mu naglasi da transfuziologot deka i vkrstena proba so mazoti sakate da pravite togas i nego ke mu zemat krv(ako si finansiski posilna odi vo Hemolab kaj doktor Koco toj najpoveke se zanimava so ovaa problematika.Jas posle cel den cekanje na Klinika vo hodnikot na Koco sestrata mi kaza odisi na privato tamu ke go najdis taka i napraviv ama me kostase okolu 400 evra za site ispituvanja),isto treba da odis i na imunologija so upat toa e edna mala baraka pred infektivnata klinika ima mnogu ljubezen personal tamu zemaat krv za mutacii na geni i kaj tebe i kaj mazoti isto za nekoi avtoprotiv tela i drugi ispituvanja ke ti kazat se tocno tie isto vi zemat krv i tebe i na mazoti samo se cekaat rezultatite podolgo vreme.Toa e toa i osven ako saka tvojot ginekolog dati pravi histeroskopija kako metoda da vidi dali ima nekoja pregrada na matkata.Izvinete za dolgiot post
Da za kaj nego znam,ama ne ispituvam tamu,imam gadno iskustvo so taa ordinacija,sakav iten pap test i im napomenuvam i na sestrata i na doktorot deka sum dojdena za pap test,i zamisli mi naplati nekoj si niven paket od 4,000 den. I jas vikam koj vi obara paket ili slicno nesto,ama doktorot ova ona i kraj veke kraj tamu
Mozebi no na zapad posle prvo neuspesno invitro gi davaat ovie ispituvanja slucajno da ne se otkrie nesto.Neka se konsultira so svojot ginekolog toj najdobro znae.