Мене ме зезнаа со Микрогинон и извадија 4 незрели јајце клетки, а два пати претходно и два пати после тоа имавме трендфер, само во Систина со Микрогинон немавме трансфер. Јас не би ги пиела на твое место, сами си кажуваат дека Микрогинон ги даваат само на тие со ваучер. Како може да има различна терапија за со ваучер и без????
А зошто не треба да ги смират јајниците на тие приватно што плаќаат? Зошто имаат повеќе пари да датат јајниците им се автоматски смирени?
Jas bev na dolg protokol vo sistina i piev kripineo,misam deka se so ista namena kako mikroginon.inaku da celata procedura e mesec odprilika i nekoj den zavisno od toa kako ke reagiras na stimulaciite
Мене досега никигаш не ми дале Микрогинон , а секогаш сум била со ваучер , прв пат слушам за ова дека само на тие со ваучер им ги даваат искрено.
Transfer imav na 5ti den,vcera mi bese 9ti den posle transfer pravev test so urina I negativen bese. Simptomi nemam nikakvi. Ima nadez za pozitivna beta?
Јас не сум кај Ивановски , но сум била кај Лазаревски и кај Димитров , скоро иста шема ми тераа но Микрогинин не ми дале до сега
Јас два месеци пиев микрогинон по грешка на сестрата, со давање на терапијата по телефон поточно со порака на вибер, бидејќи не можев да ја добијам никако, исходот беше сличен како на @Anatema, и кај мене ми ги дозреваа, еден го ризикуваше да пукне, за останатите пет да ги извади недозреани буквално. Два ми стави, исходот беше неуспешен, еден замрзнав, другите не успеаа многу нормално. Кој знае и замрзнатиот со каков квалитет е. Исто кај Ивановски.
Како може преку телефон да се дрзнат да даваат терапии па колку и да се стручни. Најтрагично е што се нервираат и кога ќе ги прашаш зошто и се нетрпливи. Па ние со ваучер кога одиме, не одиме бесплатно. Тие пари ќе си ги земат кога тогаш од фонд.
Да се надоврзам за микрогинонот, и на мене ми беше даден да го пијам, иако бев на приватно, и имав негативни ефекти од него, притисокот ми беше многу висок, и кога и кажав на сестра анита, таа само ми рече пиј го, не и беше важно какви последици може да имам. Ова беше пред година сигурно. И оставив не ги пиев и пак не се вратив кај нив, во систина.
И мене ми дадоа микрогинон, кај ивановски еден месец. Кај Калчовски кога бев на консултација рече ке ми даде циклопрогинова (што е со понежно дејство). Одам кај Папас на консултација го прашувам треба ли да пијам нешто од тоа пред стимулација. Се чуди. Ми вика ама зашто цело време ме прашуваш дали да пиеш микрогинон или циклопрогинова? Не треба туку одма да почнам со стимулации. Кај нас апчињата ги препишуваат како бомбони!
Здраво девојки , денес ми стигна известување од фондот за дополнителни докјменти. 1. Крвна слика седиментација и еретроцити. Како е постапката за поднесување каде треба да ги доставам документите? Сите да ги соберам + овие другите или само ова што бараат.
Здраво да се надоврзам. Јас бев приватно инвитро во Систина и мене ми дадоа Микрогинон, долг протокол. Успешно извадени 9 јајце клетки. Успешно инвтиро 8ми месец веќе сум бремена. Јас бев кај Лазаревски.
Samo toa sto baraat dopolnitelno,dokolku ne si od Skopje znam deka se podnesuvaat vo Fondot za zdravstvo a mislam deka imase I opcija po posta na dadenata nivna adresa
Jas odnesov dopolnuvanje za vtoroto ivf kaj spomen kukjata na Majka Tereza. Ama mozhno e da ima promeni.
Мене ми побараа исто да дополнам седиментација(иако на упатот пишуваше со крвна слика и седиментација да има ама во лабораторијата каде што се боцкав не ми ни испитале ја па не проверив) ама да им пратам на Вибер и одма дента ми пратија на меил дека ми е одобрен ваучерот .
Колку и да сакам да мислам дека проблемот е во мене и да се помирам со тоа,се почесто читам овде за слични ситуации во Систина,како пунктирани многу јајце клетки,а на крај останати многу мал број ембриони и неуспешни трансфери. До нас ли е,до ембриолозите ли е,до гинеколозите ли е….Пак ќе кажам,не сакам да обвинувам никој,ама ми се чини Систина не е тоа што беше.Посебно од ембриолозите ич не сум задоволна.
I jas sum kaj Ivanovski privatno bez vaucher i mene mi dade Mikroginon. Za edna nedela sum na pregled pa ke vidime sto ke preporaca. Kaj nas e maski faktor. Nekoj so iskustvo so operirana varikocela no sepak fisoka DNA fragmentacija i los spermogram??