Девојки, еве една нова информација, која што можеби на некои ќе им биде од голема важност. Ова се двете измени кои ги воведува Фондот за здравствено осигурување на Македонија, а кои денеска ги презентираше портпаролот на ФЗОМ, Бранко Аџигогов. Посочи дека со првата новина која ќе биде објавена денеска во Службен весник, се овозможува осигуреничките кои имаат ограничена оваријална резерва на јајниците и отстапување од нормалните вредности на одредени хормони (FSH и anti-Mullerian хормон во серум), како и отстапување од минималниот број на антрални фоликули на јајниците, првиот обид во постапката за БПО со сопствен репродуктивен материјал (јаце клетки) да биде на товар на Фондот. Досега, како што нагласи, тие имаа право на ин-витро само со донаторски материјал. - Постапката за аплицирање останува иста, а за овие осигуренички ќе се овозможи право на ин-витро со сопствени јајце клетки доколку установата која ја извршува постапката може да екстрахира јајце клетки од осигуреничката. Во период јануари-јули 2014 година во постапкита за БПО за прв обид за прво дете 650 парови оствариле право, а за второ дете 100 парови оствариле право на ин-витро на товар на ФЗОМ, рече Аџигогов.
Фала за информацијата јас ги спремам документитете за инвитро за второ дете се плашам да не го укинуваат за второ дете
јас... се надевам дека ке започнеме овој месец, сега сум 5 ден од циклус, мислам дека во Ремедика започнуваат од 21 ден, тоа ке втората половина на август, пункцијата би требало да биде околу 10 септември, се надевам дека овојпат д-рот ке се сложи да започнеме конечно со процедурата, умрев од нервози овие 2 месеци додека чекам честитки на новите идни мамички, од срце им посакувам со лесно да ја поминат бременоста, не се вклучувам секој ден за да не мислам само на ова, ама не успевам, секој ден се повеќе се нервирам, а за инат секојдневно нови трудници околу мене... ама тоа е, ќе се издржи некако
Beba? Сега гледам дека немаш позитивен резултат... леле.. а баш очекував позитивни вести од тебе... ајде со нови сили за 6 месеци, сега се разочарав и јас, каде го правеше инвитрото? ајде, знам, тешко е, ама брзо ке поминат 6 месеци...
Пак јас со статииве ама дека имаше дилема инвитро во лето да или не! На лето се поголеми шансите за ин-витро оплодувањето да биде успешно, покажало едно истражување во Женската болница о Ливерпул. Докторите откриле дека хормонот мелатонин, кој влијае на сонот, исто така има влијание на тоа плодноста кај жените да биде поголема за време на сончевите месеци. Исто така се покажало дека на жените во летните месеци им се потребни помалку лекови кои ја поттикнуваат овулацијата, отколку во зима. Шансите да забрени една жена по пат на ин-витро оплодување во лето се двапати поголеми, покажале истражувањата. - Но, тоа не значи дека двојките треба да го одложуваат почетокот на вонтелесното оплодување, чекајќи ги „соврешниот момент“, посебно таму каде што важен фактор е биолошкиот часовник – советуваат лекарите.
e да, ама оди кажи им го тоа на нашите лекари... Во Ре медика до лани не правеле воопшто инвитро во јули и август, јас лично разговарав со д-рот што ми ги правеше 4те инсеминации и инсистирав да направиме во јули, тој убаво ме искара и ми рече што сте запнале, толку сте чекале почекајте уште 2 месеци, сакате само да го направиме, или да биде успешно?Оваа година јули и август правеле само на странци, и тоа на срека пробавме во Систина, ама таму ми закажаа консултација за средина на јули, па бидејки немаме таму ништо правено, ќе следуваше преглед, оно ово, и пак ке поминеа 2 месеци, отидовме во Органџиски Штип, и таму ни „потврдија“ дека во лето шансите за успешност на инвитро биле за 5 % помали, зошто да сме ги изгубиле тие 5 %, значи и таму не сакаа да започнеме од јули... овие 2 месеци ми се хаос, наместо да уживаме во летото, јас едвај чекам да помине, ваучерот го добивме крајот на јуни, а најжално е што летото и јас и маж ми буквално го прележавме дома, а сега од септември и двајцата тргнуваме на работа, па ке имаме и проблеми со отсуство од работа, па со мирување, а не сакам сите да дознаат за што се работи... незнам, се надевам дека ќе започнеме овој месец барем со инекциите, па во септември да ми биде пункцијата, д-рот се врака на работа на 18 август, а тогаш ми е 15 ден од циклус, па ако се согласи да почнеме од 23-4 август ќе биде супер
Ве молам ми треба информација за инвитро постапка преку фондот, знач ние се одлучивме за инвитро. Сега ги подготвуваме документите за ваучер каде најпрво треба да одам дали во фондот за здраство да подигам некој формулари или прво кај матичната а потоа во фондот ако можете малку по детално како да стигнам до ваучерот
Najprvo gi sobiras site potrebni dokumenti sto gi baraat od fondot, posle se zemaat nekolku formulari od fondot,edniot formular go popolnuvate vie,a drugiot go nosis kaj maticnata go zaveruva i sve zaedno gi vrakas vo fondot,i posle cekas odgoovor koj go prakaat pismeno po posta.pozzz.
Фала а фолмуларите само се земаат од фондот и дома ги пополнуваме или таму а во фондот не бараат ништо само ти ги даваат фолмуларите ??
Мене фоρмулаρите ми ги даде матичниот, и со сите потρебни доκументи што се наведени ти пρовеρува нешто да не ти фали, се потпишува и ги носиш во фондот за здρавство, напρави си κопии, бидејκи оρигиналите ги задρжуваат и за 2-3 недели чеκаш одговоρ по пошта
Jas gi zemav formularite od fondot,mi dadoa tri lista.Edniot go popolnivme doma so soprugor,drugiot mi go popolni maTticnata i togas mi pravese 4D i mislam deka nesto se zapisuva vo vrska so toa go zaveruva so pecat,potpis i neznas sto uste trebase, i vo tretiot ti se objasneti koi lekovi ti se odobreni od fondot i kolku kolicinski ti sleduvaat, se drugo sto ke primas dopolnitelno ako ne ti stignat tie odobrenite si gi plakas sam,i toj list ostanuva za tebe.Seto toa zaedno so prethodno spremenite dokumenti i elektronskata karticka gi dostavuvas vo fondot oni gi zaveruvaat i ti davaat brojce,sto mene ne mi go pobaraa nigde.Prethodno site dukumenti ke si napravis kopija posto ne gi vrakaat, a ke ti gi baraat vo bolnicata kaj sto ke pravis ivf.I posle si cekas odobrenie od fondot.
разговарав со д-рот, ми рече дека може да започнеме овој месец со стимулации, понеделник ми е 22 ден од циклус, тогаш се почнува во Ре Медика, па здравје со господ напред планираме да започнеме, па околу 15 септември да ми биде трансферот! Едвај чекам да биде...
zdravo feminki osven na gak kade na drugo mesto se ispituva spermogram i kolku pari e na privatno i jas ispituvamn nekoi raboti za invitro ispitav papa test cekam odgovor cekam da dobijam pa hormoni da ispitam ponedelnik zdravje sakam mikrobioloski brisevi i tie da gi ispitam i krvna slika i taka vi posakuvam na site sreka
Vo.sistina 2000 den spermogram plus 600 mkd.spermokultura. ama spermokultura pravete.samo ako vi treba.
А пρавеше хсг? И инсеминации? Обавезно ги баρаат, мене ми баρаа и 3 д ехо, и сида тест од двајцата, и маж ти тρеба да има 2 спеρмогρами од ρазлични места, во ρемедиκа е оκолу 2000 ден ајде со сρеκа побρзо да го добиете ваучеρот ние сега септемвρи планиρаме да пρавиме инвитρо, неκаκо ми е стρав...
volsebna ne pravev nemam potreba jas od xcg i inseminacii jas gi nemam kanalite i zatoa vo fondot ne mi baraat inseminacii i xcg,a spermokultura zs se ispituva nas lani ne ni baraa spermokultura.nemoj da imas panika i strav ti posakuvam sreka da uspees a prvo ivf ti e?
Девојки ке може да ми појасните неколку прашања .. Која треба да биде воздраста кај мажот и жената за почнубавање на инв процедура .. може на лошо место прашувам но жал ми е .. и која треба да биде воздраста за инсиминација .. планирам , размислувам веке за овие варианти доколку и овој месец ми дојде скоро веке 1.5 година помина а уште бременос нема Ви благодарам
Не е возраста во прашање и нема никаква врска возраста со почнување на инсеминации или инвитро. Ако има проблем, треба да се дијагностицира со испитувањата и ако постои пречка за природно зачнување се започнува процесот за потпомогнато.
Fala ti mnogu jas vo remedika prasuvav i doktorot mi kaza pa mlada si iako imash edna neuspesna bremenost nemas potreba pa sakav da prasam vo plodnos vo bitola li bese dosta gi falat pa ke vidime