Можно е почекај уште некој ден.Барем до сабота за поточни резултати.Да не се мачиш психички од што е цртата.Со среќа
Cekam da dobijam na 10.11 sakam da pravam tuka stimulacija a vo bulgaria punkcija. Problem mi e sto tamu zarvarat vo 01.12 za renoviranje i ne znam dali ke stignam do 22.11 da mi bidit punkcija. Do togas mi dadoa kraen rok
Пункција се прави кога се плодни денови ако добиеш на 10.11 пункција би ти било меѓу 22.11 и 26.11, зависи како ти се плодни денови и како ќе ти растат фоликулите.
Мислам дека обете ин витро оплодувања чинат околу 9000 евра. Ова вклучува: анализа, терапија, стимулација, пункција, земање и замрзнување на јајце-клетки, прво ин витро оплодување и второ ин витро оплодување.
Пункција се прави кога ќе бидат доволно големи фоликулите, а овулацијата ти е контролирана, докторот ќе ја наштима кога да е.
Devojki jas se spremam za prvo invitro, se javiv vo new born mi rekoa prviot den koga ke dobijam da se javam odma za na vtor den da odam na pregled ... ve molam ako moze nekoja da mi objasni kako e postapkata i isto za hormonska terapija dali ima nekoi losi strani za da bidam spremna ? Od prv pregled do transver sto se treba da pominam i kolku vreme trae se ? Zdravje boze planirano mi e nareden mesec pa daj boze da e prvo i uspesno i kaj mene i kaj site vas
Зависи дали си долг протокол, вкупно околу 40 дена е или краток околу 20 дена трае, моментално сум под терапија само стомакот ми е подуен друго не сум осетила, очекувај терапија боцки, апчиња витамини.. па пункција и најубавиот дел трансфер, среќно
Најмногу зависи од состојбата ваша дали ќе одите со краток или долг протокол. Јас до сега два пати со краток протокол бев и времето од прв преглед до трансфер траеше околу две недели. Одиш на втор ден од циклусот докторот прави вагинално ехо и според тоа што ќе види одредува каква терапија и каков протокол. Од стимулациите до сега и двата пати сум немала негативни ефекти,ама секој организам различно реагира на стимулацијата. Биди само позитивна и слушај со го докторот што те советува и немаш гајле со среќа и со лесно
Па не е баш така дека ќе те наштима доктор. Овулација на 8 ден не може да ти наштима доктор за да фатиш ти некој рок. Пункција се прави меѓу 12 и 16 ден од овулација. Еве нека каже некоја дали и наштимале за порано.
Кај мене беше од 2 ден циклус апчиња 5 дена, па 6 или 7 дена боцкање не се сеќавам точно и стоп инекција. (Јас бев со краток протокол) После стоп инекција идеш во њу борн и ти прават пункција. За ова време неколку пати ќе одиш на фоликулиметрија и договарате се. Пункцијата е со целосна анестезија трае околу 20 минути. Во тој период и партнерот остава материјал. Истиот ден ти кажуваат колку јк се извадени. Наредниот ден ти се јавуваат да ти кажат колку јк се оплодиле. Најчесто ги чекаат 3 до 5 дена и после тоа ти прават трансфер. На трансферот одиш со полу полна бешика, те гледаат на ехо на стомак а со едно тенко цевче ти го вбризгуваат ембриончето во матката. Лежиш таму во салата едно 20 минути после те префрлаат во соба и таму лежиш едно 20 минути. Доаѓа сестра ти објаснува што треба да правиш во наредните 2 недели, што да јадеш, која терапија треба да ја примаш и те пуштаат да си одиш. Не боли ништо, јас ништо не осетив само пробај да си опуштена. Од инекциите само отекува стомакот. Други некои њус појави немав. Немав промена на расположението од хормоните или нешто слично. Со лесно, опуштено и да те читаме тука дека си со две линии
Не,никој не може да знае како и колку ќе растат фолекулите,секој различно реагира на терапијата и секој не добива иста терапија.Затоа се следи растот и се оди на прегледи.Кога ќе ја достигнат посакуваната големина тогаш се дава стоп инекцијата.И според резултатите од крвта.Јас сум имала 3 стимулации и последниот пат ме фати мислам 17ти ден,долг протокол.и да имало таков случај,не треба да се земе здраво за готово,секое тело е различно и нема споредба со други
Берна фарм јаја паша Мери позади Њу борн И аптеката до Рептил карши трговскиот во автокоманда не ми текнува името