И одличен спермограм може да има висока фрагментација во позадина и е една од причините за “необјаснива неплодност” од машки фактор, бидејќи ретко се испитува, а е значаен фактор. Знаци за ова ако нема поинакви - најчесто се неуспешно оплодување на јајце клетките или ембриоарест уште пред да стигнат до фаза за трансфер. Ако сте немале слични проблеми, најверојатно е во ред. Може да има исто така индикации во спермограмот што покажуваат на помали шанси за лоша ДНК фраг, ако е стварно ептен се во ред, но не е лошо да се испита, бидејќи секој ја има, прашање е колкав е проценот на оштетени сперматозоиди. Исто така, на нас жените ни прават 300 испитувања, а за машките само еден обичен спермограм, евентуално спермокултура, и не праќаат на ин витро, а една обична фрагментација што е огромен фактор, никој не ја бара.
A dali moze da se podnese 6 meseci posle odobren prv vaucer ili 6 meseci posle transfer / iskoristen vaucer ?
Направив вчера друга крвна слика на др место и сега во ред е шеќерот мислам дека вечерта пред првата крвна слика покасно јадев.
Kaj soprugot bese dobar spermogramot, uredna spermokultura ne pratija za DNA fragmentacija kako pricina za neoploduvanje. DNA fragmentacijata bese dobra pa ni predlozija MAR test. Imunolosko ispituvanje antitela koi mozat da gi imat mazite i onevozmozuvaat spermatozoidite da ja oplodat jajnata kl. Mislam deka site ovie podetalni ispituvanja se pravat kaj neobjasniva neplodnost.
Se pravi kaj parovi kaj koi ne moze da se najde pricina za sterilitet. Se ispituva pak preku sperma, imunolosko ispituvanje. Pozitiven znaci deka vo spermata ima antitela koi gi slepuvaat zaedno spermatozoidite i se nesposobni da ja oplodat jajce kletkata, a pri normalen spermogram! Nam ni rece doktorot ako Mar testot e pozitiven edinstvena opcija e samo in vitro.
Здраво, Имам гонал ф од 900iu, потрошен е само 450, доколку некој има потреба нека ми пише, отворен е треба да се искористе за 20 дена, прилично е скап, го подарувам бидејќи не ми треба.
Devojki posle neuspesno ivf dali cikusot vi bese podolg od voobicaeno ? Denes mi e 6 den i seuste krvaram, toa ne e obilno no mene vo zivot ciklusot ne mi trael podolgo od 4 dena ...
Јас сеуште немам ни добиено.Еве 3ден откако прекинав терапија.Нормално е да е подолг барем така имам читано од терапијата е тоа
Normalno e. Menw mi bese taka posle prethodniot transfer. Duri i 3 naredni ciklusi imav obilni ciklusi
Zdravo da prasam vcera imav transfer na 2 embrioncinja na tretiot den dali e normalno da imam bolki vo predelot kaj sto gi stavija embrionite ili