Вонтелесно оплодување

Дискусија во 'Бременост' започната од pozitiv, 30 ноември 2009.

?

Кој доктор е ваша препорака за ИВФ постапка?

1. д-р С. Лазаревски (Систина)

261 глас(а)
    15,2%
  2. д-р М. Ивановски (Систина)

197 глас(а)
    11,5%
  3. д-р М. Поповиќ (Систина)

58 глас(а)
    3,4%
  4. д-р С. Адамова (Систина)

35 глас(а)
    2,0%
  5. д-р К. Кузеска (Систина)

20 глас(а)
    1,2%
  6. д-р З. Петановски (Ремедика)

98 глас(а)
    5,7%
  7. д-р М. Хаџи Лега (Ремедика)

80 глас(а)
    4,7%
  8. д-р Г. Димитов (Ремедика)

111 глас(а)
    6,5%
  9. д-р Т. Гуржанова (Њу Борн)

107 глас(а)
    6,2%
  10. д-р В. Трајковски (Њу Борн)

312 глас(а)
    18,2%
  11. д-р С. Сапунов (Санте Плус)

8 глас(а)
    0,5%
  12. д-р Т. Трпчевски (Плодност)

279 глас(а)
    16,3%
  13. д-р В. Органџиски (Органџиски)

33 глас(а)
    1,9%
  14. д-р С. Органџиски (Органџиски)

56 глас(а)
    3,3%
  15. ГАК (Сите доктори)

48 глас(а)
    2,8%
  16. д-р Е. Исјанова (Ултрамедика)

10 глас(а)
    0,6%
  1. Kaja82

Kaja82 Активен член

Се зачлени на:
    9 април 2016
    Пораки:
    89
    Допаѓања:
    99
    ti posakuvam se najubavo.sakam da te prasam posle kolku dena obicno od punkcija se pravi transfer zosto mene za dva dena mi bese pa mi bese cudno

2. Twins02

Twins02 Активен член

Се зачлени на:
    18 април 2016
    Пораки:
    433
    Допаѓања:
    473
    Kaja toa se zavisi od doktorot kako ke proceni, on gleda od embrionite I se dogovara so embriologot, inaku mene dva pati mi imaat vrakano na vtor i dva pati ostanav bremena i tri pati na petti den blastocisti i niednas ne ostanav bremena, mojot doktor vika uste poubavo e koga ke se vratat na vtor zosto prodolzuvaat da se delat vo prirodna sredina i posle si vrsat implantacija, a blastocistite odma ili se fakaat ili ne, srekno dusicke

На Meckicja, gerbera.tm, деара и 2 други им се допаѓа ова.
  3. Kaja82

Kaja82 Активен член

Се зачлени на:
    9 април 2016
    Пораки:
    89
    Допаѓања:
    99
    Kaj mene pisuvase embrion-blastomeri i neznam sto znaci toa lele izvini

4. Twins02

Twins02 Активен член

Се зачлени на:
    18 април 2016
    Пораки:
    433
    Допаѓања:
    473
    Kaja toa se stadiumi t.s nazivi kako sto se oploduva embrionot neli pocnuva od dve kletocni, pa cetiri, pa osum itn se do blastocisti koi se krajni pred implantacija i obicno vo izvestajot pisuva vo koj stadium ti gi vratile mene ovoj pat mi bea vrateni osum kletocni embrioni uzivaj nema problem sto ve interesira ke vi odgovoram

На Kaja82 и Stara им се допаѓа ова.
  5. pandelka

pandelka Популарен член

Се зачлени на:
    14 мај 2010
    Пораки:
    1.562
    Допаѓања:
    7.372
    :hug::hug::*:inlove::sun:

На MADO, Momichka и Stasija им се допаѓа ова.
  6. kukla21

kukla21 Мама Член на тимот

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.740
    Јас па за систина мислам на 2 ден враќаат заради гужва. Трансфер на 2 ден низ светските клиники веќе се напушта како концепт. Се правел на зачетокот на ИВФ постапката затоа што немало култура каде да се чуваат ембрионите. Со развојот на науката, веќе и бластоцисти се развиваат.
    На крај, на 2 ден ембрионите не се во матката и тоа не им е природна средина.

Ова е мое лично мислење. Не значи дека е точно, а ете и има практично некој кој демантира :)

На Mihaela123456 и Kaja82 им се допаѓа ова.
  7. Miami1

Miami1 Истакнат член

Се зачлени на:
    27 јануари 2014
    Пораки:
    435
    Допаѓања:
    922
    lele ne mozam
    sigurno ke koristat lanski odnmor.bravo anitka me impresionira do besvest

8. kukla21

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.740
    Сигурно се лански одмори :)
    Ти до каде си?

9. Kaja82

Kaja82 Активен член

Се зачлени на:
    9 април 2016
    Пораки:
    89
    Допаѓања:
    99
    A ti kade odis

10. tance <3

tance <3 Активен член

Се зачлени на:
    23 јануари 2016
    Пораки:
    48
    Допаѓања:
    142
    Taka e :* i jas imav bolki na 10 den 11 den i 12 den pa uspeav ke uspees i ti ne panici ajde utre praj test :hug:

На Momichka и ana 2015 им се допаѓа ова.
  11. kukla21

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.740
    Систина.

12. bebaa

bebaa Популарен член

Се зачлени на:
    2 јануари 2011
    Пораки:
    2.776
    Допаѓања:
    4.605
    Ајде овој пат да си ги износиш и родиш здрави прави двете :).Ме интересира и овој пат ли кај Лазаревски?Те прати ли на некакви испитувања после неуспешните?

13. Twins02

Twins02 Активен член

Се зачлени на:
    18 април 2016
    Пораки:
    433
    Допаѓања:
    473
    Kukla 21 jas sum kaj Lazarevski do sega on tri pati mi ima vrateno blastocisti na petti den i dva pati osum kletocni embrioni na vtor den i dva pati zabremeniv so tie na vtor den, zatoa go prasuvav koja e razlikata sto niedna blastocista mi se nema fateno on vaka mi rece se zavisi od embrionot kako se razviva ako procenat deka e dobar i se razviva ubavo go vrakaat na vtor den, ako ne cekaat da stignat do blastocisti i tie sto ke se napravat blastocisti gi vrakaat. Vika kaj nas vo praksata se pokaza deka koga embrionot ke go vratat na vtor den vo matkata e veke vo prirodna sredina kaj majkata i prodolzuva so delbata vo matkata i posle zdravje si se implatira, dodeka blastocistite se razbivaat vo vestacki uslovi vo bolnica i koga ke gi vratat vo matkata odma se implatiraat, sega neznam Lazarevski mene takov odgovor mi dade

На Delfina15 и Kaja82 им се допаѓа ова.
  14. Twins02

Twins02 Активен член

Се зачлени на:
    18 април 2016
    Пораки:
    433
    Допаѓања:
    473
    Bebaa jas se imam praveno kaj nego od histeroskopija do spontan abortus niednas ne go smeniv, posle neuspesnite IVF on ne me prati na ispituvanje tuku sama otidov na transfuziologija I gi pravev I ispadna deka imam problem so trombofilija I celo vreme primam ili kleksan ili fraksiparin mi gi menuvaat zosto od kleksanot mi se kacuvaa trombocitite

15. Twins02

Twins02 Активен член

Се зачлени на:
    18 април 2016
    Пораки:
    433
    Допаѓања:
    473
    Pa od rezultatite od transfuziologija me prepratija vo Manu tamu isto pravev ispituvanja, sega me vodi Gerasimova i ona me upatuva

На bebaa му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Twins02

Twins02 Активен член

Се зачлени на:
    18 април 2016
    Пораки:
    433
    Допаѓања:
    473
    Kaj nego pravev i tri inseminacii i plus dve punkcii na priroden ciklus ama i dvata pati nemase jajce kletki i morav klasicni IVF da pravam inaku otkako pocnav so terapiite za trombofilija folna 5 mg, inekcii i aspirin slednoto odma slednoto mi bese uspesno ama nemase srceva akcija i samo togas ne upati da pravime kariotip i plodot go pratija na ispituvanje vo Manu

17. mdb

mdb Истакнат член

Се зачлени на:
    28 јуни 2010
    Пораки:
    259
    Допаѓања:
    269
    Feminki zdravo,

Dobivme vaucer posle 2 godini maka po klinikve, pregledi, inseminacii, i sto uste ne. Znaete dobro vece kako id etoj proces. Demes vec na lekar kaj sto go planirame in-vitroto vo remedika, kaj doktor Dimitrov. Mene mi e 19ti den od ciklus, i mi rekoa na 24ti den moze da pocnam so terapija ako sakame vednas. Me pogledna na eho i taka rece. A, ako sakame moze i da cekame do naredniot ciklus. E sega, me cudi... kako, ako mi e pominata ovulacijata od ovoj ciklus, nie bi mozele da go fatime i ovoj ciklus za ivf? Neli e poarno od naredniot ciklus? Otkako ke dobijam, da si pocnam so terapija, taa od 3ti den pocnuva, pa posle da ja turkame rabotata. Znae li nekoj od vas, koja e razlikata megju ovie dva vida terapija i koja e podobra mozebi?
    Imame vreme da razmislime vo do petok/ Pomos milicki :/

18. Twins02

Twins02 Активен член

Се зачлени на:
    18 април 2016
    Пораки:
    433
    Допаѓања:
    473
    MDB vajda mislis na dolg I kratok protokol, ako e dolg pocnuvas so kontracepcija pa inekcii, ako e kratok odma pocnuvas so suprefakt na 24 den gi primas do dobivanje pa odis ti merat estradiol pa prodolzuvas so niv i plus fostimon za stimulacii se do punkcija i pred punkcija primas stop inekcija, se zavisi od doktorot koi inekcii ke ti gi dade ovie gi pisav zosto jas sum gi primala

На Kaja82 и Stara им се допаѓа ова.
  19. Twins02

Twins02 Активен член

Се зачлени на:
    18 април 2016
    Пораки:
    433
    Допаѓања:
    473
    Ako primas kontracepcija treba da pocnes so apcinja od treti den i se pijat 21 den pa edna nedela pauza e sega kontracepvijata gi odmara jajnicite, jas piev po dva meseci kontracepcija taka se dogovoriv so doktorot inaku se pie eden mesec

20. kukla21

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.740
    Јас затоа реков искуствено може да е различно. Мене не ми влева надеж тоа што враќаат на 2 ден. Бар на 3ти. На 2 ден не можат да видат кои ембриони убаво се делат. Може убаво да почнат, па да се успорат или да има покасно оплодување. Затоа медицината оди напред.

На MADO и Kaja82 им се допаѓа ова.