I jas istoto si go mislev celo vreme a posto mi bese prvo invitro nemav iskustvo pa segaza vtoroto sakam da znam kako e po drugite bolnici.na primer plodnost remedika
Mislam deka sekoj doktor razlicno raboti i spored negova procenka, a toa da moze embrionot ubavo da pocne da se deli pa posle da prestane se slucuva i toa i kaj nas mislam deka se e na sreka i kakvi embrioni ni vrakaat pa ako se fati se fati ako ne toa e
Da, samo mene me zbuni toa to denes mi e 20ti den. A bi trebalo da pocneme od 24ti. Sto mislite vie, da ceakme da dobijam pa da ja pocneme taa id treti den, ili da ideme so ovaa? I uste nesto, dali ima vrska izduvuvanketo od hormoni, kako rezultat na srimulaciite? Ke se zdebelam?
Mozes da pocnes koga ti ke sakas. Ako pocnes od 24ti den e so kratok protokol, a od 3ti so dolg protokol, so kontraceptivi, pa duri po 1 mesec po kontraceptivite ke zapocnes so shema za stimulacija. Isto od 3ti den moze da bide i ultra kratok protokol (kako kaj mene) no pomali se shansite. Toa e za povozrasni zeni koi imaat mala ovarijalna rezerva i sozdavaat od 1 do max. 5 folikuli i pokraj stimulacijata, a od niv ne se znae kolku ke bidat so jajce kletki, a kolku prazni. Inaku da, hormonite vlijaat na tezinata i toa kako.
јас на пример за време на стимулациите ослабев и дури и лицето ми се исчисти ... јас тоа нормално не го приметив дека во фрка цело време ова ми го кажаа луѓе кои ме немаа видено подолго време ... единствено само стомакот ми беше подуен...
Jas pa nemav takov problem so hormonite do sega imam napraveno pet transveri mi se duese samo stomakot koga bev vo procedura i tolku, a voopsto ne mi vlijaese na kilazata se popraviv samo dve kila ama celo vreme variram pa ke gi izgubam i taka, vajda kaj poveketo vlijae neznam i sepak zavisi se od organizmot
Ремедика пред 3 ден не прави трансфер, тоа сигурна сум. Ова со 2ри ден се практикува само во Систина. Јас сум убедена дека не се работи за проценка на ембриолог и сл, туку резултат на гужва. Се е среќа. Само што тоа треба да е проценка на ембриологот, а не на гинекологот. Сепак, тоа не е негова експертиза.
Kukla vo Sistina taka ni kazuvaat deka se dogovarale zaedno koga i na koj den, obicno sugerira embriologot ama se konsultira so ginekolog e sega koj gi znae dali stvarno taka rabotat. Jas mislam deka toa sto ni vrakaat embrioni toa e se na sreka ako se fati se fati. Kukla ti kaj koj doktor si ?
Во Систина вовеле некои нови стандарди за инвитро, меѓу кои веќе нема да примаат пациентки со инвитро протокол за боцкање во ургентната амбуланта. Вчера бев да ме боцнат прогестерон, па на неколку им го кажуваа истото, дека веќе нема да боцкаат. И дека би требало сестрите да им кажат. Една девојка праша, па каде ќе се боцкаме попладне, и рекоа, секој да се снаоѓа. Хм, само комплицираат. Логично би било да имаат дежурни на одделот за асистирана репродукција.
да стварно ... пример јас цело време таму се боцкав затоа што морав навечер тоа да го правам накај 21 .... само тоа им е новитет да не боцкаат!
Ma se premestuvam,ama tamu di pravat muabet edni isti i ako postavis prasanje nikoj ne ti odgovara,tuka nekako sme si kako familija,iako nekoi sme so uspesno,nekoe ne,sepak se oodrzuvame,a tamu ne
Mene transfer mi e napraven na vtor den,pa ete so gospod napred,taka sto se e sreka i gospodova rabota
Лазаревски. Они може многу работи да кажуваат дека прават, ама конкретно ништо не прават. Никаков однос и грижа за пациенти. Јасно ми е дека е среќа, ама па и нивниот однос малку треба да си го корегираат. Од алчност за пари, земаат пациенти колку можат и не можат да поминат, па после како на производна лента. Затоа и сум убедена дека трансфер на 2 ден прават затоа што сакаат побрзо да се ослободуваат од пациенти, отколку дека е резултат на некаков научен труд или истражување кое тие го правеле интерно. А ова го кажувам затоа што еве конкретно кај мене, никој нит ми се јави, нит ме праша за исходот. Јас не им се јавив. И после ќе излезат со статистики за „успешност“.
Dali mozi nekija feminka da migi kazi broevite za ivf od fondot.celden im e nedostapna internet stranicata.fala
- Д-р Ана Митевска 02 3289-053- Д-р Сандра Пецева 02 3289-012- Д-р Жаклина Крстевска 02 3289-011- Д-р Љубомир Ѓеоргиевски 02 3289-010