Chlenki, jas pak so prashanje Dokolku ne dojde do transfer, primer samo punkcija kako se rachuna vaucherot vo smisol za koga mozhe da se podnese za nareden?
Доколку имаш ваучер,а си правела само пункција со ваучерот и поради одредени причини ти е одложен трансферот,следен пат кога ќе правиш трансфер,ќе ти биде покриен со ваучерот,ако е пред истекот на рокот. И јас правев само пункција месецов,одложивме трансфер за месец два и ќе си платам само одмрзнување. Значи ако имаш веќе одобрен ваучер и со него си искористила пункција,не треба да поднесуваш пак,со истиот ќе си искористиш и трансфер. Ако добро ти го разбрав прашањето,тоа е одговорот.
Здраво девојки, тие што сте добиле ваучер..сите испитувања ги правев на државно крвна слика, хормони, брисеви, пап.. и резултати стигат кај матична и таа ги принта и изгледаат како копии дали така ги поднесувате во фондот ? Или треба некакви оргинали?
штом ти се на државно ги имаш и на мое здравје апликацијата, можеш и сама да ги видиш и да ги печатиш, а кога ќе носиш документи во фондот, задолжително направи си иста папка копии за тебе - ќе ти требаат за кај докторот за почнување постапка да ти види историја
Даа ги гледам и јас на апликацијата можам и во боја да ги испринтам.. фала ви добро е што е така да не треба да одам по болница да ги тражам документите
Здраво Кој во Македонија прави PGT тестирање на ембрион? Без да се праќа ембрионот во странски лаборатории за да се направи тестирањето, бидејќи така е потребно најмалку два пати ембрионот да биде одмрзнат. Знам дека во Солун постои ваква можност, дали сте имале искуство во некоја во клиниките во Солун со PGt тестиран ембрион и колку ве чинело целокупно ivf со pgt? Вистинска штета е што во Македонија немаме ваков тест што е покриен од фондот. Пред некое време како да ми излезе ваква инфо, дека Ману ќе правеле Pgt тестирање, но претпоставувам грешно имам сфатено
Ние правевме во newborn ама они ги праќаат на испитување во Турција. Јас колку што сум запознаена се зема примерок за биопсија од свежиот ембрион на 5-ти ден и после оди на замрзнување, одмрзнување ќе имаш еднаш само пред трансфер, или можеби јас нешто погрешно имам сфатено во тој дел Инаку кај нив за еден ембрион беше 25.000 мкд, освен ако немаат промени во меѓувреме и да се ова оди на приватно, ништо не е покриено со ваучерот.
Jas kolku sto znam biopsija se zema od embrionot dodeka e svez inaku treba da se odmrznuva pa da se zamrznuva i toa rakuvanje moze da go osteti. Se zema primerok od toa sto treba da bide placenta i ne sekogas e 100% sigurno zosto i plodot vo matkata postoi moznost da se koregira sam sebe. E sega,da se zastitime od milion nepotrebni ispituvanja podobro e ako imate povekje embrioni da si gi ispitate. Jas bi ama nemam
Белите се само естроген, а кафеавите имаат и прогестерон во нив. И јас ги пиев само белите, белите се слични како Естеофемот.
Ако е вака, тогаш е добро, можеби јас имам грешно сфатено. Јас мислев дека не е вака, туку прво ембрионот се замрзнува па се праќа Турција, таму го одмрзнуваат и земаат примерок за биопсија, па потоа пак го замрзнуваат и го праќаат назад. Некој што е повеќе упатен ако знае да каже.
Најавија дека во Ману ќе се прават такви испитувања ама најавија и за клексаните дека ќе има едноставна процедура со рецепт па еве уште чекаме
Јас колку што знам за процедурата. Прво стигнуваат до бластоцити потоа се зема од некој слој од ембрионот 10тина клетки и се праќаат истите на испитување. Во меѓувреме дури се чекаат резултатите ембрионот се замрзнува.
Да ве прашам правела ли некоја прп на јајници во скоро време и каков е ефектот? Особено ако претходно има ендометриоза.