Вонтелесно оплодување

Дискусија во 'Бременост' започната од pozitiv, 30 ноември 2009.

?

Кој доктор е ваша препорака за ИВФ постапка?

1. д-р С. Лазаревски (Систина)

266 глас(а)
    14,6%
  2. д-р М. Ивановски (Систина)

208 глас(а)
    11,4%
  3. д-р М. Поповиќ (Систина)

62 глас(а)
    3,4%
  4. д-р С. Адамова (Систина)

37 глас(а)
    2,0%
  5. д-р К. Кузеска (Систина)

22 глас(а)
    1,2%
  6. д-р З. Петановски (Ремедика)

108 глас(а)
    5,9%
  7. д-р М. Хаџи Лега (Ремедика)

91 глас(а)
    5,0%
  8. д-р Г. Димитов (Ремедика)

116 глас(а)
    6,4%
  9. д-р Т. Гуржанова (Њу Борн)

119 глас(а)
    6,5%
  10. д-р В. Трајковски (Њу Борн)

333 глас(а)
    18,3%
  11. д-р С. Сапунов (Санте Плус)

8 глас(а)
    0,4%
  12. д-р Т. Трпчевски (Плодност)

296 глас(а)
    16,2%
  13. д-р В. Органџиски (Органџиски)

35 глас(а)
    1,9%
  14. д-р С. Органџиски (Органџиски)

61 глас(а)
    3,3%
  15. ГАК (Сите доктори)

51 глас(а)
    2,8%
  16. д-р Е. Исјанова (Ултрамедика)

10 глас(а)
    0,5%
  1. Persefora80

Persefora80 Истакнат член

Се зачлени на:
    27 септември 2021
    Пораки:
    92
    Допаѓања:
    109
    Здраво феминки, се враќам во процесов по долга пауза. Треба да направам HyCoSy (контрасна хистеросалпинго сонографија) и микробиом на ендометриум. Дали знаете каде ги прават овие испитувања и колку се цените отприлика. Вртам во Систина и Ремедика, ама не можам да ги добијам. Ако некоја ги правела, да ми препорача доктор.

2. lila20

lila20 Нов член

Се зачлени на:
    11 март 2026
    Пораки:
    2
    Допаѓања:
    1
    Здраво девојки
    Ви пишувам за совет, на 13.04 имав трансфер на свеж ембрион и беше неуспешен. Имам замрзнато ембриони на 5ти ден, кога е добро да направам следен трансфер?

3. Fluffy^-^

Fluffy^-^ Популарен член

Се зачлени на:
    9 јули 2019
    Пораки:
    1.055
    Допаѓања:
    17.089
    Ние денес требаше да почниме со стимулација, арно ама испадна дека имам циста на левиот јајник и пак ми одложи докторот за нареден месец. ХОМА индексот за инсулинска резистенција ми се намалил од 3.6 на 2.6 што е супер, баш се израдував дека ќе почниме ама ете пак ништо. Си се тешам дека ако и да почекаме, само да биди успешно. (fingers)

На Kris80 му/ѝ се допаѓа ова.
  4. aaaaa

aaaaa Популарен член

Се зачлени на:
    9 април 2010
    Пораки:
    832
    Допаѓања:
    1.323
    Треба да направам биопсија на ендометриум. Каква е процедурата ако правела некоја?

5. mom to be

mom to be Истакнат член

Се зачлени на:
    18 август 2023
    Пораки:
    1.340
    Допаѓања:
    2.338
    Кога ќе бидеш психички и физички подготвена.А најдобро да се консултираш со докторот.Јас лично би почекала малку телото да ми се одмори барем 3 месеци.

На lila20 му/ѝ се допаѓа ова.
  6. le.soleil

le.soleil Популарен член

Се зачлени на:
    18 август 2011
    Пораки:
    2.011
    Допаѓања:
    6.752
    Златен е докторот, многу пати сум пишала тука ама еве пак ќе напишам мислење. Јас не правев ин витро кај него, ама веројатно голем удел има што воошто добив деца зашто кога помлада и со ендометриоза му отидов да го молам да ме оперира ме одби со баш истото објаснување што го дава во подкастот, да не ми ја намали резервата (јас сум со намалена резерва од ендометриозата) и ми рече ако не можеш да останеш бремена тогаш ќе видиме што ќе правиме ама операција никако. Му плачев дури дека преголеми болки имам, вика ќе си пиеш апчиња и ќе со трпиш подобро него со операција да ти се уништи шансата да имаш деца.
    Настрана од оваа ситуација, после компликации на пораѓај ми го спаси животот. Прекрасен доктор, и вечно ќе сум му благодарна. Имам читано коментари секакви за него, најмногу за неговиот карактер и начинот на кој разговара со пациентите. Има така специфична смисла за хумор што може да биде погрешно протолкувана како ароганција или незаинтересираност, ама после па скоро 20 години негов пациент можам да гарантирам дека ниту е незаинтересиран, ниту арогантен. Напротив, душа човек е.

На MissSpark, Coco31, fana и 9 други им се допаѓа ова.
  7. Emina emi

Emina emi Активен член

Се зачлени на:
    8 февруари 2026
    Пораки:
    97
    Допаѓања:
    133
    Tocno i jas koga otidov prv pat kaj nego taka po razgovorot mislev deka e aroganten i nezainteresiran ama posle svativ deka e mnogu dobar doktor precizen i se bori i pravi se od sebe da uspeeme posle poveke doaganje kaj nego se naviknavme na negoviot stav toj si e takov ama mnogu dobar doktor e treto invitro mi bese kaj nego prvo i bese uspesno ama posle imav mised abortus sekako ne e negova krivica Sega daj boze da mi odobri fondot pak bi otisla kaj nego bez somnenie

На alex25 и le.soleil им се допаѓа ова.
  8. Шашава

Шашава Истакнат член

Се зачлени на:
    10 јуни 2023
    Пораки:
    116
    Допаѓања:
    47
    Пијам глукофаж 500мг, спиринолактон 50 мг, достинекс и овонурм кои ми се дадени од ендокринолог. Немам инсулинска, глукофажот го пијам поради нивото на гликоза од 5.4 (објаснување дека треба да се намали под 4.2 заради гестациски дијабет). Инсулинот ми беше 5.6.
    Вчера бев за да почнеме со инвитро(ми одложи заради циста) и ги проверивме (во 13ч.-не бев јадена) гликозата испадна 4.6, а инсулинот 10.3. Тестостеронот ми беше 1.6нмол/л од ред.вредности 0.48-1.85, а сега ми е 47.9нг/до, референтна вредност 73.
    Докторот ми кажа да не пијам ништо од тоа освен достинекс, а ендокринологот вели да продолжам со спиринолактон до позитивен тест, а за глукофажот уште не сум прашала..
    И сега кој да слушам :)
    Сигурно има некој што го поминал сето ова па да ми каже искуство.. Може и во порака.
    Благодарам

9. Bebce ❤️❤️❤️

Bebce ❤️❤️❤️ Истакнат член

Се зачлени на:
    12 ноември 2021
    Пораки:
    1.189
    Допаѓања:
    1.656
    Јас кога поднесував се исто како за прво миктобилоски, хормони, хепатит б и ц, крва слика, пап тест, 2 спермогеама еден стар од првото инв што го чував копија и еден нов, отписно писмо од првиот пораѓај плус потврда земав од клиниката каде ги имав замрзнато ембрионите и рачно напишана изјава дека сакам да ги користам тие ембриони без ова не ми одобрија првиот ваучер ми го одоврија за цела постапка но не важи тај ваучер за замрзнатите па поднесував молва да ги користам замрзнатите и ми одобрија, само не правев хсг

На Mila0000 му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Anicka_

Anicka_ Истакнат член

Се зачлени на:
    4 март 2023
    Пораки:
    28
    Допаѓања:
    7
    Здраво девојки следната недела сум на консултација/преглед за започнување на инвитро. Се одлучивме за Плодност, треба да ги носам документите од сите испитувања ваучерот дека е добиен. Дали на тој преглед ми кажуваат за терапијата што ке ја примам тогаш ги земам лековите или како оди тоа?

11. Шашава

Шашава Истакнат член

Се зачлени на:
    10 јуни 2023
    Пораки:
    116
    Допаѓања:
    47
    Ќе се договорите со докторот со каков протокол ќе одите. Ако сте со краток протокол од втор ден на циклус се почнува со стимулации. Со среќа!

12. Flower2026

Flower2026 Активен член

Се зачлени на:
    1 април 2026
    Пораки:
    28
    Допаѓања:
    17
    Јас пиев две наутро, две навечер.

13. Mandela

Mandela Истакнат член

Се зачлени на:
    27 декември 2022
    Пораки:
    1.668
    Допаѓања:
    2.588
    Ендокринологот знае дека се спремаш за ивф?
    https://www.fertstert.org/article/S0015-0282(25)01690-5/fulltext
    https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/39060814/
    Еве студии за користење на спиринолактон за време на стимулации. Вика дека нема влијание на бројот на добиени јајце клетки. Меѓутоа препораката да се прекине спиринолактонот пред трансфер си останува. Општо, генерална препорака е да се прекине пред планирање на бременост, заради тоа што може да предизвика малформации кај машки фетуси.
    Искрено, би го послушала ивф докторот.

На Шашава му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Шашава

Шашава Истакнат член

Се зачлени на:
    10 јуни 2023
    Пораки:
    116
    Допаѓања:
    47
    Да, знае. Ти благодарам :)

На Mandela му/ѝ се допаѓа ова.
  15. Emina emi

Emina emi Активен член

Се зачлени на:
    8 февруари 2026
    Пораки:
    97
    Допаѓања:
    133
    Zdravo devojki sakam da ve prasam ako znae nekoja od vas vaka spremam dokumenti za vaucer skoro gi sobrav mi treba uste eden spermogram da napravam bidejki Barat dva vo razlicni laboratorii ovde vo Strumica nema kaj da izvadam maticniot mi rece da odam vo organziski dali ke mi go priznae fondot od tamu da napravime ako znae nekoja da mi kaze sajam da go izvadime i toj i da gi pratime dokumentite vo fondot

16. Marry M

Marry M Истакнат член

Се зачлени на:
    22 јули 2020
    Пораки:
    169
    Допаѓања:
    134
    Nie pravevme vo Martini i ni go priznaa, slobodno odi tamu, a drugiot vo Eli medika vo gevgelija

На Emina emi му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Ѕвездичка ⭐️

Ѕвездичка ⭐️ Активен член

Се зачлени на:
    17 ноември 2025
    Пораки:
    83
    Допаѓања:
    64
    Да можеш од Болница Органџиски

18. Шашава

Шашава Истакнат член

Се зачлени на:
    10 јуни 2023
    Пораки:
    116
    Допаѓања:
    47
    Ние правевме во Медика, немаше проблем

19. Marry M

Marry M Истакнат член

Се зачлени на:
    22 јули 2020
    Пораки:
    169
    Допаѓања:
    134
    Nas od medika ne ni go priznaa, aj sega de :)

20. Emina emi

Emina emi Активен член

Се зачлени на:
    8 февруари 2026
    Пораки:
    97
    Допаѓања:
    133
    Edniot go napravivme vo Martini vo Eli Medika prasav ne rabotil doktorot i ne pravat tamu