Вонтелесно оплодување

Discussion in 'Бременост' started by pozitiv, Nov 30, 2009.

?

Кој доктор е ваша препорака за ИВФ постапка?

1. д-р С. Лазаревски (Систина)

266 vote(s)
    14.5%
  2. д-р М. Ивановски (Систина)

208 vote(s)
    11.3%
  3. д-р М. Поповиќ (Систина)

63 vote(s)
    3.4%
  4. д-р С. Адамова (Систина)

37 vote(s)
    2.0%
  5. д-р К. Кузеска (Систина)

22 vote(s)
    1.2%
  6. д-р З. Петановски (Ремедика)

109 vote(s)
    5.9%
  7. д-р М. Хаџи Лега (Ремедика)

91 vote(s)
    5.0%
  8. д-р Г. Димитов (Ремедика)

116 vote(s)
    6.3%
  9. д-р Т. Гуржанова (Њу Борн)

120 vote(s)
    6.5%
  10. д-р В. Трајковски (Њу Борн)

336 vote(s)
    18.3%
  11. д-р С. Сапунов (Санте Плус)

8 vote(s)
    0.4%
  12. д-р Т. Трпчевски (Плодност)

300 vote(s)
    16.3%
  13. д-р В. Органџиски (Органџиски)

36 vote(s)
    2.0%
  14. д-р С. Органџиски (Органџиски)

61 vote(s)
    3.3%
  15. ГАК (Сите доктори)

52 vote(s)
    2.8%
  16. д-р Е. Исјанова (Ултрамедика)

10 vote(s)
    0.5%
  1. Блондушка

Блондушка Активен член

Девојки, за дополнителни документи да се достават што е потребно и каде се доставуваат?

2. princess5

princess5 Форумски идол

За колку време од прилика добивате одговор од комисијата откако поднесувате , и како? На мејл или пошта?

3. Блондушка

Блондушка Активен член

За 20тина дена одприлика. На мејл.

princess5 likes this.
  4. mici-22

mici-22 Истакнат член

Јас бев/сум во иста ситуација. Ме оставија повеќе од 10 дена да прокрварам природно но не се случи и се одлучив за медикаментозен абортус. Го направив и многу лошо поминав,почнав да се чистам уште со првото апче со страшни болки и контракции,истото и третиот ден го преживеав само што немаше многу за осфрлање. Поминати се 4 недели од тогаш јас уште крварам по малку,бев на контрола има уште некој мач дел во цервиксот,но докторот ми препорача да испитам повторно бета наредна недела и дека би се исчистила природно. Лично мое искуство многу лошо,да знаев дека вака ќе поминам ќе правев киретажа, но кај секого е различно. Ти посакувам со лесно да поминеш и наредниот пат да имаме успешна бременост :hug::l:

5. MinaY

MinaY Активен член

Мене ми дадоа упат за Скопје на клиника со медикаментозен абортус да се чистам но да бидам 24 часа под нивен надзор да преспијам таму. Но јас не сум од Скопје незнам дали може да ми дадат лекарствата и да ги пијам дома, дали некој имал вакво искуство и му одобриле така

6. Mariza85

Mariza85 Истакнат член

Isto taka i mene me pratia so preoriteten upot i ne sakaa da me primat nemale sloboden krevet.A i jas ne sum od skopje,sreka sto imam bratucetka sto raboti na ginikologia i me primia i mi rekoa za vo mojot slucaj ne davaat apcinja mora kiretaza.kaj mene ne se gledase plod prazen sakus bese.i jas pravev kiretaza posle dva saata me pratia doma.

7. Bone1993

Bone1993 Истакнат член

Zenski sto mislenje imate za vo PLODNOST BITOLA , da pocnam so ivf
    Nekoe iskutstvo ?

8. TiFani87

TiFani87 Истакнат член

Јас имам искуство со таблети за абортус со упат во државна ми ги дадоа, дома ги искористив, имав како менстр болки што ги имам и секој циклус крварење онака малку пообилно од вообичаено. Утредента излезе плодот беше 5та недела. Згрешив што не го пратив на испитување ќе дознаевме од што застанало со развој. Ама се претпоставува дека се ова е од генетски неисправни ембриони.

9. Marry M

Marry M Истакнат член

Jas sum isto samo so gestaciski sakus, 13mm bese, me pratija so upat na gak, mi rece doktorot deka so lekarstva ke se iscistam. Zosto tebe kiretaza ti pravele? site li ve zadrzaa ili od sto zavisi dali ke te zadrzat? Nekako mnogu sum isplasena ve molam spodelete malce da se smiram

10. Marry M

Marry M Истакнат член

Jas vekje 6+5 otprilila, so prazen gestaciski sakus od 13mm mislis deka so terapija samo ke pominam i da si odam? .. i bez kiretaza?

11. pepelaskaq

pepelaskaq Активен член

Jas pravev prvo in vitro tamu.Momentalno sum 8mi den posle transfer cekam uste nekoj den za test.
    Inace zadovolna sum kako tecese protokolot ama MNOGU guzvii po 3-4-5 satii cekanje imat.Ama se nadevam deka sve toa kje se zaboravi samo da bide uspeshno.☺️

12. MinaY

MinaY Активен член

Кај мене има плод но нема срцева акција застанал да се развива на 6+2. Јас сум сега 9+3. Не ми препорачуваат киретажа никако, одма ми дадоа упат за гак за со терапија ама зошто да ме задржат така ми кажа докторот кој што ми го даде упатот, а не сакам да останам бидејќи сум од друг град.

13. Mariza85

Mariza85 Истакнат член

Od bilnicata mi rekoa vo slucaj kako mojot ne davale apcinja tuku direkno na kiretaza.toa bese februari 2022 god.posle toa citav tuka iskustva za so apcinja i kako ne dovolno ne se iscistile pa zavrsile na kiretaza i si rekov moze podobro e sto otidov direkno na kiretaza.

14. Mawoto-Stefi

Mawoto-Stefi Истакнат член

Што конкретно те интересира? За каква дијагноза се работи? Плодност се незаменливи во државава за машка неплодност, според моите скромни истражувања. Јас сум со низок амх+ендометриоза, но после Њуборн, решив да си ја пробам таму среќата зошто ми е многу поблиску. Моето 3то ин витро беше таму. Иако бев спремна на многу чекање, и мислев дека нема да ми пречи, стварно е претерано секое одење да чекаш од 3-6 часа, како што беше во мојот случај. Кога еднаш ќе успееш да влезеш, докторот не брза, темелно прегледува, разговара, може да му поставиш прашања, но може и да налеташ на незгодни коментари, таков е по карактер, па зависи и каква си ти и дали тоа ќе ти биде смешно, или ќе се увредиш. Имам високо мислење за ембриолозите, особено за Стефан, и неговата емпатија и посветеност. Она што беше пресудно за да не се вратам по втор пат да правам таму ин витро, е тоа што докторот не превзеде никаква одговорност за неуспехот, ниту објаснување, ниту план и предлог што понатаму. Едноставно одговорот беше, да пробуваш, лотарија е, Господ кога ќе сака и слично. Ако имаш поконкретни прашања, слободно пиши ми.

15. little.doll

little.doll Истакнат член

Девојки дали се чувствуваат тегоби, подуеност во стомакот додека се примаат тие инјекции за создавање повеќе фоликули? Дали би издржала на работа на нозе 7 часа?

16. Mariza85

Mariza85 Истакнат член

Se izdrzuva i mojata rabota e na noze i vo smeni.za bebe se se izdrzuva

little.doll likes this.
  17. little.doll

little.doll Истакнат член

Мајка ми е направена 3 пати киретажа и потоа роди уште две деца. Не знам зошто сега не препорачуваат киретажи а тоа е најсигурниот начин да се исчисти сѐ од жената… Јас имав спонтан во 10та недела и исто не ме направија киретажа као демек само по себе излезе сѐ после 2 дена и еве 2 год не можам да забременам. Дали е последица од тоа не се знае..

18. Mariza85

Mariza85 Истакнат член

Nema pravilo.jas posle kiretazata nemozam da ostanam pak bremena a pominaa 4 godini.

19. MinaY

MinaY Активен член

Незнам што да правам. Јас отидов за киретажа но докторите навалуваат за со апчиња никако ми викаат киретажа се гребел ендометриумот и никогаш нема да бил ист така ми кажаа и после 6 месеци закрепнување мора, а со апчиња по еден два циклуси ако е се во рет исчистено. Незнам што да мислам што е подобро страв ми е од се а морам да се исчистам си поминуваат денови а јас немам никакво крварење.

20. MinaY

MinaY Активен член

Јас правев инсеминација таму пред 2 години која не беше успешна. Ужас разпчарувачки во секој поглед, закажани во 8 а ми ја направија во 15 часот се изначекавме гладна никој не те погледнува, а за инсеминација ако се закасни со саати џабе е се сите знаеме, со што од кога ми ја направија ми вика доктпрот не е задоволитено семето од мажот не ги исполнува условите за инсеминација. Па нека не правеа воопшто ама само парите да ги земат. Ова е мое искуство