Mene me interesira sega pak da ne prasam ama dali voopsto nekoj navistina gi praka primerocite za ERA vo Spanija,bidejki Igenomix ja ima licencata,da ne dobivame samo vo red e zosto procitav iskustvo nasa vodena pacientka totalen promasaj spored ERA napravena tuka a vo stranstvo po ERA so uspeh,moze da e i slucajnost ne vikam ne
Toa ne e korektno pogotovo shto koga se javiv mi rekoa 950 evra so popust. Se mislam mnogu za Era i propratnite testovi. Ne ti garantiraat nishto vo sushtina i ne se da recheme za podolg period konzistentni i zatoa se predomisluvam. Mozhebi kje odam so obichen bris kade shto kje proveram taman i za Nk kletki i za vospalenie na matka.
Здраво Феминки , веќе подолг период се обидуваме да имаме дете и ги имам пробано поголем процент од природните лекови и ништо не било успешно. После 2 години сега во април правев HSG на кој се покажа дека само левиот јајцевод е запушен а со хистероскопја и лапароскопјата што ја правев пред 3 недели се покажа дека и двата јајцеводи се запушени и тоа доста ме вознеми затоа што секогаш сум имала чисти брисеви и сум немала некои инфекции . Склона сум кон создавање на миоми и 2 пати во 2 години се имам оперирано за да ги отстранам (првиот пат имав 2 со големина од 5цм и 2цм, сега 3 помали по 2цм ),и сега уште имам интрацервикално миом од 4цм, кој воопшто не сметал за бременост што е утврдено при хистоскопијата и лапароскопијата. Дали имате некој совет за отпушување или делумна проодност на јацеводи, нешто што може да ми помогне. Страв ми е да ме стимулираат со хормони при ИВФ заради можното повторно создавање на миоми и раст на тој што веќе го имам. Дали може некој што има искуство со ИВФ и имал миоми пред правење на ИВФ , кои протолоки би се користеле за стимулација и кои доктори би ги препорачале за процедурата, кои ќе посветат малку внимание и да направат протокол базиран на моменталната состојба а не само да те гледаат ко број (Лазаревски (Систина), Ивановски (Систина), Трајковски (Њу Борн) или некои други). Навистина би ви била благодарна доколку некој сподели искуство
Devojki samo sto dobiv odgovor od FZO za odobren vaucer i gledam ima lista so koi kliniki fodot sorabotuva za IVF i New Born gi nema ... nemozam da razberam kako moze, zarem ne moze tamu da pravam IVF a fondot da pokrie ?? Pred 7 meseci imam edno neuspesno kaj niv no pak bi sakala kaj niv zosto sum prezadovolna od doktorot bez razlika na ishodot ... nekoja da ne ima info okolu ova ?
Со лесно да ти е постапката и да вроди со плод. Не се водат под new born, туку под инанна систем мислам дека беа. Знам дека кога правев таму пред многу години имаа друго име кога требаше да вадам упат.
Da da, sega mi se javija od New born mi potvrdijia deka moze kaj niv, tocno pod innana se registirani ❤️
Природни лекови и витамни не помагаат доколку има медицински проблем во случајов затнати јајцеводи.Мислам не дека се штетни ама не фунционираат за жал.Дали разговарше со докторот дали е можно да се средат со лапараскопија?Ако не можат тогаш единствена опција е ИФВ.Е сега тоа со сигурност никој не може да ти каже како ќе реагираш.Јас немав никогаш ништо,па на два пати добив од стимулација полипи.Стимулацијата мислам дека е индивидуална според дијагнозата и хоромнскиот статус.Сепак за почеток можеш да си побараш поблага стимулација.Јас последното ИФВ имав најблага стимулација а имав најдобар резултат во однос на квалиетет.Секогаш имав тридневни ембриони.Сега конечно имав 3 бластоцисти.
Мене лично не.Единствено ми е чекањето две недели психички тешко.Има промени од терапија,главоболка,вртоглавица,подуеност.Ама знам зошто го правам ова,па станува лесно.Со среќа
За ивф најважно е да си психички спремна. Спремна за прегледи, испитувања, боцкања, разочарувања и најважно од се да не се откажеш. Нема ништо страшно, ништо не боли. Тешко е чекањето. Тешко е ако си се надевал а не успеало. Овој процес се почнува со мислата дека ќе биде и дека следната година ќе имаш бебе. Со лесно, без многу мисли, без грижа се што треба да биде ќе биде.
Здраво на сите! Би сакала да добијам совет. Пред 9 години имав вонматерична бременост во десен јајцевод, при што е изваден јајцеводот. Пред една година оперирана поради хидросалпингс и мал септум на матката. Изваден е левиот јајцевод. За време на инвитро стимулацијата левиот јајник не се активира, а од десниот јајник беа извадени 5 јајце клетки од кои две се оплодија. Тридневни ембриони. Едниот е вратен, а другиот замрзнат. Настана биохемиска бременост. Сега се спремам за трансфер на замрзнатиот и на левиот јајник имало како остаток од менструација. Препорачано ми е да пијам естрофем со наредна менструација, како и пункција на мојот природен водечки фоликул и да се врати назад тој и замрзнатиот. Ми рекоа дека нема потреба од дополнителни испитувања. Ме плаши тоа што левиот јајник е проблематичен а ендометриум таман. И што би ме советувале. Ви благодарам
zdravo dali na nekoj mu ima ostanato tripofen cel,cetrotide ili ganerlix itno mi e potreben ke si go platam
Voopsto nisto ne e strasno se e kako psihicki ke se postavis ti, da ne razmisluvas premnogu negativno...Jas koga pocnav ednostavno vo glavata mi bese samo deka toa e toa i deka sekako ke zavrsi so pozitiven ishod ne ni pomisluvav deka ke bide nesto sprotivno epten onaka opusteno i mozam da kazam duri se kaam sto tolku godini cekav za da go prezemam ovoj cekor.
Здраво девојки направен е трансфер пред 1 недела последните 3-4 дена имам мака со болки во желудник и стомакот почна да ми потекува и да е тврд. Кажетеми дали има нешто што можи да ми помогни за потекувањето и со болките во желудникот
Само слушај го докторот. Биди опуштена и јади протеинска храна, месо и салати. Можеш да земаш и суплементи. Како си со тироидната жлезда? Може да си провериш и д-димери. Генерално на тоа се пази. Ендометриумот ќе си се регулира, може да додадат терапија ако не е доволно задебелен. Со лесно, храбро и со успех!
Здраво женски, имавме три оплодени клетки и не успеавме да стигниме до замрзнување, престанаа да се развиваат помеѓу 3ти и 5ти ден. Пошто сме со ваучер дали знаете како е постапката? Нема време за уште една стимулација пошто ваучерот е со важност до 10ти септември.
Разговарај со докторот и сестрата и договори се. Има можност, пр. следната постапка, ако примаш терапија, да си ја платиш, а трансферот да биде покриен со ваучерот. Или, сега да ги платиш стимулациите и да го повлечеш ваучерот, односно да ти остане цел и да го користиш во август.
Девојки направив трансфер на 18 со 3 дневен ц6 г2 градација 2 се боцкам со пролутекс и клексан, примам циклогест вагиналети, после 4 ден имав страшна мигрена , па пред 2 дена осет како нозете да ми се отечени ко подуени ги осеќав, градите исто, направив тест на 7 ден негативен знам дека е рано но желба.....на 9 ден пак негативен, веќе сега 2 дена немам симптоми никкави. Да напоменам 3 ин витро ми е правев кај Трајковски овој пат, 41 год . На 2 јули закажав бета. Поради патување морав на 5 ден да летам со авион..инаќе 3 дена лежев после почнав да станувам и домашни обврски лесни правев..претходните 2 ин витра ги лежев неуспешни беа. Што мислите кои симптоми ги имавте вие...почнав да се разочарувам..затоа што се води тежок машки фактор