Вонтелесно оплодување

Дискусија во 'Бременост' започната од pozitiv, 30 ноември 2009.

?

Кој доктор е ваша препорака за ИВФ постапка?

1. д-р С. Лазаревски (Систина)

266 глас(а)
    14,5%
  2. д-р М. Ивановски (Систина)

208 глас(а)
    11,3%
  3. д-р М. Поповиќ (Систина)

63 глас(а)
    3,4%
  4. д-р С. Адамова (Систина)

37 глас(а)
    2,0%
  5. д-р К. Кузеска (Систина)

22 глас(а)
    1,2%
  6. д-р З. Петановски (Ремедика)

109 глас(а)
    5,9%
  7. д-р М. Хаџи Лега (Ремедика)

91 глас(а)
    5,0%
  8. д-р Г. Димитов (Ремедика)

116 глас(а)
    6,3%
  9. д-р Т. Гуржанова (Њу Борн)

120 глас(а)
    6,5%
  10. д-р В. Трајковски (Њу Борн)

336 глас(а)
    18,3%
  11. д-р С. Сапунов (Санте Плус)

8 глас(а)
    0,4%
  12. д-р Т. Трпчевски (Плодност)

300 глас(а)
    16,3%
  13. д-р В. Органџиски (Органџиски)

36 глас(а)
    2,0%
  14. д-р С. Органџиски (Органџиски)

61 глас(а)
    3,3%
  15. ГАК (Сите доктори)

52 глас(а)
    2,8%
  16. д-р Е. Исјанова (Ултрамедика)

10 глас(а)
    0,5%
  1. Fluffy^-^

Fluffy^-^ Популарен член

Се зачлени на:
    9 јули 2019
    Пораки:
    1.057
    Допаѓања:
    17.090
    Плодност

2. Moon5

Moon5 Активен член

Се зачлени на:
    29 август 2023
    Пораки:
    33
    Допаѓања:
    61
    :hai:
    Нешто ме мачи, па ајде да ве прашам можеби некоја ќе може да ми помогне со една дилема.
    На 25.06 правев трансфер на 3дневни ембриончиња, вчера на 28.06 се боцнав со половинка Овитреле а докторот ми рече тест преку урина на 06.07. Е не е некако рано? Сега читав дека бета хцгто од инекцијата се задржува и до 10 дена во организам што може да покаже лажно позитивен, нели?

3. Глуварче19

Глуварче19 Истакнат член

Се зачлени на:
    26 јули 2020
    Пораки:
    29
    Допаѓања:
    22
    Те прашав затоа што првиот пат правев таму извадени 4 ј.клетки 2 се оплодиле ,другата ден ми се јавиа дека се распаднале шок беше за нас а само што се израдувавме.
    Не би одела веќе таму затиа што секој ижа свој маркетинг трик..не прашуваа дали сже со ваучер или привт.на секое...прв пат коа закажав јажав сопругот го чекам од странство и кога отидовме веднаш знаеа дури си запишале дека сме од странство и секое испитување таму беше..а терапијата од нивна аптека со кои "соработувале" пералана за пари.
    По др клиники др сами ти викаат оди напрај ажх, или крв или бждр на држав.зш да даваш пари овде на приватно респект за др клиники.
    Сега правев 3 то ивф 11 ден сум и очекувам дај боже

На hannybanny, Фенерче и Fluffy^-^ им се допаѓа ова.
  4. Fokus

Fokus Активен член

Се зачлени на:
    27 јуни 2026
    Пораки:
    7
    Допаѓања:
    0
    Mene mi e stvar od vadenjeto na jajce kletki i od hormonskata terapija….

5. HelenD

HelenD Активен член

Се зачлени на:
    15 февруари 2025
    Пораки:
    21
    Допаѓања:
    8
    Пијам фолна, б12, премама и Д витамин. Вежбам и гледам да не се нервирам.
    Тироидна е во ред. А д цимери немам проверено.
    Фала ти многу

На Mimmi39 му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Hope IT

Hope IT Истакнат член

Се зачлени на:
    9 мај 2024
    Пораки:
    305
    Допаѓања:
    440
    Пред сè, дај Боже сите со позитивен исход – без разлика каде и кај кој доктор.

Барем според моето искуство со Плодност, можам да кажам дека никогаш не сум добила впечаток дека им е важно дали постапката е преку ваучер или приватно. Јас бев со ваучер, а трансферот ми важеше и за замрзнати ембриони, бидејќи поради хиперстимулација беше одложен.

Што се однесува до аптеката, мене ми оставија впечаток дека едноставно те насочуваат каде сигурно ја има потребната терапија. Не сум почувствувала дека некој ме принудува да купам токму од таа аптека. Напротив, според мене е фер што, без разлика дали е викенд, празник и неработен ден, можеа да ми кажат каде ја има терапијата. Според мене, баш убаво што ги следат потребите на Болницата, а секако дека не мора да се купи од таа аптека.

Исто така, лично никогаш не ми побараа некое испитување задолжително да биде направено кај нив.

7. hannybanny

hannybanny Популарен член

Се зачлени на:
    2 јануари 2011
    Пораки:
    1.290
    Допаѓања:
    2.276
    Вадењето јк е со мала анестезија ќе спиеш околу 20 минути, нема болка, нема ништо,после тоа пиеш терапија. А хормонската терапија колку и да е страшна, ако нема друг начин тоа е. Не размислувај многу. Почни. Има овде многу што и од прва им успеало. Не се знае.

На Hope IT му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Hope IT

Hope IT Истакнат член

Се зачлени на:
    9 мај 2024
    Пораки:
    305
    Допаѓања:
    440

Најтешкиот дел е психичкиот. Како што напиша и членката претходно, во оваа постапка едноставно треба да влезеш психички подготвен – со надеж дека ќе успее, но и со план што понатаму доколку исходот не биде посакуваниот.

Кога ќе започне постапката, многу значи да се задржи позитивен mindset. Искрено, хормонската терапија воопшто не ми претставуваше проблем .

Попредизвикувачки ми беше ослободување од работа, со честите контроли.

За мене олеснителна околност беше тоа што имав frozen трансфер поради хиперстимулација, па организмот имаше доволно време да се опорави. Инјекциите не ги чувствував, а по пункцијата за околу половина час веќе бев будна. Тој ден бев малку поспана, но веќе следниот ден се чувствував како нова.

Најтежок момент, барем за мене, беше чекањето на развојот до бластоцисти – неизвесноста... Потоа следуваше подготовката за ФЕТ трансферот.

Наше е да останеме позитивни, и да се надеваме дека дошло нашето време и да знаеме дека се работи на вистинскиот фактор. За жал, кај нас многу често се прават ИВФ постапки и без инвидуален пристап.

На Nadez_78, Skyler81, _Vera_ и 2 други им се допаѓа ова.
  9. reni"

reni" Популарен член

Се зачлени на:
    5 септември 2019
    Пораки:
    182
    Допаѓања:
    1.149
    Ovitrele inekcijata zosto se dava?Prvite dva pati koga bese neuspesno inv ne ja primav.Tretiot pat posle transver primav ovitrele po polovinka na 2 dena.

10. Moon5

Moon5 Активен член

Се зачлени на:
    29 август 2023
    Пораки:
    33
    Допаѓања:
    61
    "Примањето на Ovitrelle по ембриотрансфер се применува како хормонална поддршка за подобрување на шансите за имплантација на ембрионот. Иако примарната улога на оваа инјекција (која содржи хуман хорионски гонадотропин - hCG) е предизвикување овулација пред пункција, нејзиното користење по трансферот има специфични медицински цели."
    Џпт вака вели.
    Мене ми ставија половина инекција одма после трансфер и половинка после 3 дена од трансфер.

Кога ти беше третиот трансфер тебе?

На reni" му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Orhideja7593

Orhideja7593 Популарен член

Се зачлени на:
    16 јануари 2020
    Пораки:
    989
    Допаѓања:
    1.443
    Како правите сега за клексан на рецепт? Треба да почнам пред трансфер да примам.

12. Ѕвездичка ⭐️

Ѕвездичка ⭐️ Активен член

Се зачлени на:
    17 ноември 2025
    Пораки:
    98
    Допаѓања:
    90
    И мене ми треба искуство за Њу борн ако со ваучер не дојде до трансфер дали за следна постапка ќе ти го прифатат трасферот да биде платен со ваучер а се останато приватно ?

13. Nina09

Nina09 Активен член

Се зачлени на:
    25 ноември 2025
    Пораки:
    34
    Допаѓања:
    27
    Mene mi rekoa deka mi go pokriva transferot, bidejki bese odlozen.

На Orhideja7593 му/ѝ се допаѓа ова.
  14. bearrr

bearrr Истакнат член

Се зачлени на:
    12 јуни 2018
    Пораки:
    151
    Допаѓања:
    77
    Веќе од утре ќе почнат со рецепта и е ново и за аптеките и за матичните. Најубаво со матичен да видиш бидејки како што видов јас во известување никаде не ги пишува трудниците и тие како нас а реално највеќе ги примаат

15. Srnazvezda

Srnazvezda Активен член

Се зачлени на:
    26 јануари 2026
    Пораки:
    36
    Допаѓања:
    31
    Imam utrogestan grcki od 100mg.Pisete mi inbox

16. Carebear28

Carebear28 Истакнат член

Се зачлени на:
    6 февруари 2022
    Пораки:
    206
    Допаѓања:
    165
    Јас вчера бев кај матичната и кога ја прашав ми рече за вас ќе си продолжи со извештај од специјалист и рефундација, не спомна ништо за на рецепт.. Секако треба утре да купам нова кутија па ќе видиме како ќе биде во аптека :)

17. bearrr

bearrr Истакнат член

Се зачлени на:
    12 јуни 2018
    Пораки:
    151
    Допаѓања:
    77
    Можно е оти во соопштението од фондот ги пишува само тие со операции скршеници мозочни удари а никаде не прочитав за трудници .. е сега па ќе речам ќе почекаме ќе видиме може ќе сменат нешто во дијагнозите..

18. alex25

alex25 Истакнат член

Се зачлени на:
    3 јуни 2019
    Пораки:
    58
    Допаѓања:
    35
    Здраво,
    Дали некоја членка знае од кога до кога е на одмор др Митко Ивановски, Систина? Сестра Сашка не се јавува.

19. sinoli4kaaaaa

sinoli4kaaaaa Истакнат член

Се зачлени на:
    2 септември 2013
    Пораки:
    185
    Допаѓања:
    63
    Zdravo. Kade e podobro za IVF, vo MonBebe ili vo New Born, iskustva? Blagodaram

На Valerija Nova му/ѝ се допаѓа ова.
  20. MaGi36

MaGi36 Истакнат член

Се зачлени на:
    18 август 2022
    Пораки:
    79
    Допаѓања:
    69
    Дали некоја од вас можеби знае дали во фондот би ми го прифатиле рецептот од њу борн за поврат на клексани ?