Здрaвo нa сите! Им честитaм нa сите штo успеaле a нa другите мнoгу среќa вo бoрбaтa зa дете! Јaс пoсле две неуспешни ИВФ кoи зaвршијa сo мисед aбoртус вo 15 и 7 неделa сегa прaвaм секaкви испитувaњa кoи се вo ред сaмo нa генетските испитувaњa ми се пoјaви мутaцијa нa генoт МТХФР. Ке зaмoлaм некoјa кoјa имa бaкoв прoблем кaкo мoјoт дa ми кaже штo требa пoнaтaму дa прaвaм и штo им препoрaчaл дoктoрoт. Блaгoдaрaм oднaпред.СРЕЌНO!
Mislam deka problemot kaj mene e so kratkata lutealna faya odnosno nivoto na progesteron...taka sto pretpostavuvam deka ke mi dadat terapija so progesteron posle inseminacija, no sepak ke si prasam i za ovaa inekcija...Makar sto drugo e na privatno, ovie malce na GAK se suetni i tesko prifakaat mislenje od strana, ali jas pak ke si probam. Fala!
Treba da ispitam hemostaza i d-dimeri. daii nekoja ima iskustvo, kade se isituva osven na klinika, a da bide so upat od maticen?
Avicena 800 den se samo d.dimeri na privatno a za hemostaza najverojatno e plus po site privatni mislam deka mozes a na transfuziologija e haos drugarka trudna 7 mesec dva dena se iznaceka edvaj zavrsi rabota ali sepak provaj
Jas zavcera pravev d-dimeri i homeostaza vo gradska bolnica 8 Septemvri i brzo zavrsiv rabota. A koj doktor ti dade da ispitas i zosto?
Mene ne mi rekoa deka ne treba apcinja za bolka so estrofemot. Jas gi pijam sega kako priprema za et ama si mavma i kafetini koga me boli glava
Aaaa jas loso sum te razbrala izvini mislev deka si veke posle ET do test....pred toa jas ne piev nemav togas bolki...no nemoj posle et nisto sigurno znaes.Ajde ke izdrzime sto i da e mora da uspeeme moraaaaa
Dobro kazete mi go broite denot na transver ili ne ako se bfoi denes mi e 12 den sega vo momentot custvuvam bolki vo jajnicite i kicmata isi ko za ne mi se ni spomnuva od strav normalno li e ili ne ke pobudalam a tie denovi mi se
Kazi mi kakvi ti se mutaciite heteoszigotni ili homozigotni? Jas imam mthfr 677 i uste eden no mi se heterozigotni i tie mutacii ni se nasledni od nekoj od dvajcata roditeli sto ke si gi nosime cel zivot...site imame mutacii no koj e na nasa maka gi otkrva...Eve mene transfuziolog dr.Jani mi kaza deka ne se strasni voopsto ovie no sepak preventivno nema steta da si primam cleksan ili fraksiparin nisko molekularni inekcii za podobra cirkulacija od 5 ti den od ET. Moj sovet ti e da odi kaj Dr.Petlickovski na Imunologija bidejki si imala spontani abortusi jas pravev nekoj paket so ispituvanja zosto jas pa imav dva pati biohemiska i eden spontan vo 6 ta nedela...no site bea uredni no idev so zamrznati i site rekoa deka moze imal defekt embrionot i zatoa taka zavrsiv..Kariotipi napravite so soprugot akonemate napraveno...antispermalni isto toa se petlickovski ke ti kaze sto e potrebno za vasiot slucaj...mi kaza folna da pijan i cim doaga do bremenost da ne se sekiram
Da se broi denot na ET.Ne se plasi voopsto jas imav sega posledno menstroalni tipicni bolki kicma me bolese jajnici bolea grcevi vo matka...I ostanav bremena i imav na 13 ti den 216 beta.i za edna nedela 3618...Toa e dobro veruvam i sum ubedena deka ke casti za nekoj den so visoka beta...Ne si go stresiraj organizmot sega treba da si potpolno smirena i so pozitivna misla vikaj si ke uspeam i moram
Кaриoтип имaме прaвенo нoрмaлни се.јaс бев кaј др.трaјкoв нa имунoлoгијa и ми рече дa прoверaм уште aнти хлa aнтителa и хoмoцистеин и витaмин д пa ќе ми кaже пoсле штo пoнaтaкa.Мoјoт МТХФР е кoмбинирaн хетерoзигoт зa мутaции С677Т и А1298С
A imase zakazano ili so prioriteten upat bese? oti tamu nema slobodni termini... Inaku Dr. Vlatko od newborn mi rece da ispitam da se znae i tie vrednosti kakvi se oti ke pocnuvam treto ivf..
Може не се излзени уште термините за јули. Рано е август да е зафатено, нема ни термини пуштено. Некој имаше кажано дека правел во Њу борн. Ги пракале материјалитњ во Турција.
I jas gi ispitav ovie rab.ispitaj gi obavrzno i za spontani neka ti go pise i toj paket obavezno...i jas gi imam ovie...ne se sekiraj mene i transfuzilogi i imunolog mi kazaa deka heterozigotnite mutacii ne se strasni no sepak preventivno se pie folna ili metilfolati...eve sega jas baram care kako od bugarija ds mi ja dobesat neofilic meta toj e i za hetero i za homo mutacii...vit d3 piev na plivit po 15 kapki na den od 19 za 3 meseci mi se kaci na 33 mene tie mi pomagaat...
Eve vi edno linkce devojki, jas od tuka si gi kupiv. Za metilfolatot i i drugi proizvodi mozete i on line da si poracate, direkno doma ke vi gi donesat. Ne morate da se macite da odite vo Bugarija ili da barate luge koj da vi gi donese. http://www.lifeextension.com/Vitamins-Supplements/item01939/Optimized-Folate-L-Methylfolate
Znaci nema den da mi pomine bez stres taman ke se opustam eve ti stres povtorni znaci taman mi projde dva dena nemav nisto denes na 13 den preeska bev po g,nuzda i na brisenje od pozadi imase crticka krv a od naprex nisto koga stanav vo soljata imase kako mala liga cela krv i kafeno crna vo srexina golemina kolku grasok lele znaci se treyam veke stvarno se plasam