Вонтелесно оплодување

Дискусија во 'Бременост' започната од pozitiv, 30 ноември 2009.

?

Кој доктор е ваша препорака за ИВФ постапка?

1. д-р С. Лазаревски (Систина)

261 глас(а)
    15,2%
  2. д-р М. Ивановски (Систина)

197 глас(а)
    11,5%
  3. д-р М. Поповиќ (Систина)

58 глас(а)
    3,4%
  4. д-р С. Адамова (Систина)

35 глас(а)
    2,0%
  5. д-р К. Кузеска (Систина)

20 глас(а)
    1,2%
  6. д-р З. Петановски (Ремедика)

98 глас(а)
    5,7%
  7. д-р М. Хаџи Лега (Ремедика)

80 глас(а)
    4,7%
  8. д-р Г. Димитов (Ремедика)

111 глас(а)
    6,5%
  9. д-р Т. Гуржанова (Њу Борн)

107 глас(а)
    6,2%
  10. д-р В. Трајковски (Њу Борн)

312 глас(а)
    18,2%
  11. д-р С. Сапунов (Санте Плус)

8 глас(а)
    0,5%
  12. д-р Т. Трпчевски (Плодност)

279 глас(а)
    16,3%
  13. д-р В. Органџиски (Органџиски)

33 глас(а)
    1,9%
  14. д-р С. Органџиски (Органџиски)

56 глас(а)
    3,3%
  15. ГАК (Сите доктори)

48 глас(а)
    2,8%
  16. д-р Е. Исјанова (Ултрамедика)

10 глас(а)
    0,6%
  1. @malena@

@malena@ Истакнат член

Се зачлени на:
    18 август 2015
    Пораки:
    220
    Допаѓања:
    445
    mozebi toa poslednoto e srekata koga najmalku se nadevas.cuda se slucuvaat :) samo hrabro

На Valentina888, malecko87 и Natasa. P им се допаѓа ова.
  2. @malena@

@malena@ Истакнат член

Се зачлени на:
    18 август 2015
    Пораки:
    220
    Допаѓања:
    445
    i jas go imam istiot problem so mm :)

3. Natasa. P

Natasa. P Истакнат член

Се зачлени на:
    26 јануари 2015
    Пораки:
    1.941
    Допаѓања:
    6.630
    Nesto ocigledno ne e vo red. A i doktorot ne znae. Toj uste vtoriot obid rece deka napravil se sto znae i umee. Znaci ima nesto drugo sto e potrebno, a nie ne go pravime. Ne znam sto da mislam. Nemozam da ocekuvam nisto i poslednovo embrionce da go stavime. Prasanje e dali ke go pomine patot na odmrznuvanje. Samo ke letnat uste 600-700e naprazno.

4. Natasa. P

Natasa. P Истакнат член

Се зачлени на:
    26 јануари 2015
    Пораки:
    1.941
    Допаѓања:
    6.630
    @kukla21 , dali si zapoznata so nekoj novi metodi za ovie so nad 3-4 neuspesni obidi na ivf? Neli se zborese nesto za vo NewBorn deka se primenuvale?

5. Twins02

Twins02 Активен член

Се зачлени на:
    18 април 2016
    Пораки:
    433
    Допаѓања:
    473
    Natasa kolku neuspesni obidi imas dosega i kolku so zamrznati ? Kakvi dopolnitelni ispituvanja imas napraveno i kaj koj doktor si ?

6. kukla21

kukla21 Мама Член на тимот

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.740
    Мој совет, види се прво со трансфузиолог и некој од имунологија. Ако сакаш деталји, пиши ми приватна порака :*

7. A&Z

A&Z Истакнат член

Се зачлени на:
    16 декември 2015
    Пораки:
    464
    Допаѓања:
    1.181
    Natasa jas pravev i vo hemolab ispituvanja vitamin d i antitela vidi ako nemas napravi i toa i vidi konsultiraj se so birol vo newborn mozebi ke ti predlozi nesto novo i ne se obeshrabruvaj

На kukla21 му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Natasa. P

Natasa. P Истакнат член

Се зачлени на:
    26 јануари 2015
    Пораки:
    1.941
    Допаѓања:
    6.630
    4 neuspesni od koi 3 so zamrznati, nemam dopolnitelni ispituvanja, kaj Ivanovski, Sistina

9. Twins02

Twins02 Активен член

Се зачлени на:
    18 април 2016
    Пораки:
    433
    Допаѓања:
    473
    Znaci imas edno samo klasicno IVF napraveno, jas imam dosega tri klasicni i dve so zamrznati, posle dvete neuspesni go prasav Lazarevski dali treba nesto da ispitam mi rece ne, jas ne go poslusav tuku se sto slusnav ispitav ispadna deka sum imala problem so trombofilija, otkako pocnav da primam terapija slednoto IVF mi bese uspesno, no zavrsi so missed abortus, so zamrznatite nikogas ne zabremeniv, no so klasicnite da, ponekogas se nerviram sto doktorite ne ne upatuvaat tuku sami lutame i otkako ke im gi doneseme rezultatite eee super sto si gi napravila si imala problem, jas stvarno neznam treba 10 IVF da napravime za da ne upatat na dopolnitelni ispituvanja li

На Kaja82, Len@82, malecko87 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  10. Natasa. P

Natasa. P Истакнат член

Се зачлени на:
    26 јануари 2015
    Пораки:
    1.941
    Допаѓања:
    6.630
    Dve klasicni se kaj mene, edno vo Plodnost, edno vo Sistina, samo sto od vtorovo izvadivme poveke j.kletki i zamrznavme, pa potoa si vrakavme, pravevme samo transfer.

11. Ninichka

Ninichka Истакнат член

Се зачлени на:
    21 ноември 2014
    Пораки:
    801
    Допаѓања:
    2.134
    Libra, bebeto odlicno se razvivase, no imase voda vo plukata(hidrotorax), za koj nikoj ne otkri od sto i zosto se sluci. Nitu vo drzavna,nitu vo site mozni privatni kliniki,nitu vo Belgrad, kade sto me porodija so teski komplikacii i abrupcija na postelkata. Sega cekame rezultati od autopsijata na bebeto. Mi se tresat racete i srceto ke mi izleta, koga se javuvam da prasam dali se gotovi rezultatite.
    Mene i nesto drugo me zagrizuva...
    Se prasuvam dali nareden pat da pravime transfer so zamrznatite(imame 5embrioncinja vo Remedika)ili da odime so nov ciklus na ivf?!... Se plasam deka tie ke bidat od istata grupa na embrioni kako prvoto. Pa se prasuvav dali ako pravime transfer so niv, se zgolemuva rizikot od problem na plodot...
    Go prasuvav Petanovski za ova,mi rece ne bi trebalo, no jas se konsultirav so embriolozi i mi rekoa deka rizikot od povtoruvanje na problemot so bebeto e ist i so zamrznatite i so nov ciklus na ivf, deka site tie embrioni ke gi imaat istite geni. A nie napravivme edno cudo ispituvanja i nikade nemase problem so hromozomite. No hromozomi se edno,a genite se sosema drugo i tuka ne mozeme da znaeme dali e do genot ili ne. Mnogu se plasam,no se obiduvam da ne mislam negativno...

12. Libra88

Libra88 Популарен член

Се зачлени на:
    7 септември 2012
    Пораки:
    1.433
    Допаѓања:
    2.993
    Oh dushicke, pa ti cela golgota si pretrpela :( nemozam da pretpostavam zosto zivotot ne' doveduva do vakvi iskushenija...
    Pretpostavuvam imate praveno I genetski ispituvanja!?

13. Miami1

Miami1 Истакнат член

Се зачлени на:
    27 јануари 2014
    Пораки:
    435
    Допаѓања:
    922
    zenski jas pak so moite glupavi prasanja
    za sto se ispituvaat d-dimeri i kariotip?
    uste ova ne sum ispitala?
    i dali so uput na imunologija?
    thanks

14. Amorce2

Amorce2 Истакнат член

Се зачлени на:
    13 јануари 2014
    Пораки:
    398
    Допаѓања:
    1.622
    @Natasa. P :hug:
    Те мислев, ептен.
    Силно се надевав дека ќе не изненадиш ама живот, суров...многу пат не тера да изодиме за да го добиеме она што го сакаме :(
    Еден ден, ќе дојде денот, ќе славиме.
    Мое мислење, онака да си кажам, може не е точно...но, мислам дека успешноста со замрзнати ембриони е потешка...со мал процент на успешност.
    Има успешни не дека не, ама им дошол денот и среќата...ај да не речам дека и тоа е еден вид на бизнис...замрзнување, пари ова-она...трансфер "за џабе"....што знам може грешам.
    Ивановски знам дека ти е погоден, на своја рака дополнителни испитувања.

На kukla21 и Natasa. P им се допаѓа ова.
  15. pile30

pile30 Популарен член

Се зачлени на:
    14 септември 2014
    Пораки:
    2.013
    Допаѓања:
    9.449
    Ninicka skoro so ist broj na neuspeshni obidi imame jas imam dve ivf i dve so zamrznati so toa sto vtorotot ivf i prvoto so zamrznati zavrsiv so biohemiska bremenost i vtoriot pat so zamrznati se ok i op vo 6 ta nedela na ist den mi se konstatira bremenost i po dva casa prokrvaruvam strasno duri lokvi krv mi tecea vo ordinacija kaj Petanovski....go imase plodot duri i srcenceto mu cukase i si dojdov doma imav nagon za po golema nuzda i op mi ostana vo race...horor....tvoeto e uste po teshko veruvam boli sekako...i bas koga se razvivaat toj se otkaci.Petanovski pred et mi davase Decortin i pp ET isto i plus estrofem,prolutex inekcii,cleksan,aspirin,vit.D3,crinon gel...mnogu dobra poddrska imav i uspeav da se vgnezi vo mene no iskreno i jas ostanuvav bremena so zamrznatite no ne gi dodrzuvav i pokraj dobar endometrium i cervik i se....i toa kariotip na dvajcata e ok,imunoloski imam se ispitano i duri za spontani abortusi i toa vo red,genetski samo imam mutacija heterozigot mthfr 677 sto trojca dr.rekoa ne e voopsto strasna i stetna i da e precka...i veke pamet nemam...i uste nesto za zamrznatite bidejki gi odmrzni / zamrzni na dva pati se pravese togas se ima nekoj defekt napraveno a imav 7 od koj sto 4 mi vrakjaa a 3 izumrea na poslednotot et :'( iskreno sega so slednotot ivf tret vaucer ke si teram so svezi i ne zamrznuvam..toa e mac so dve ostruci moe mislenje...Izvinete na dolgiov post :( dusava mi se paraaaa

На papillon red, malecko87, Ninichka и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  16. pile30

pile30 Популарен член

Се зачлени на:
    14 септември 2014
    Пораки:
    2.013
    Допаѓања:
    9.449
    Ah...bre srcka bre...te veruvam kako ti e...jas na dva pati pravev so zamrznati ednas so biohemiska drug pat se vo red beta 216 po 5 dena 3618 i na denot za konstatiranje bremenost se ok duri i srceto mu cukase i po 2 h zavrsiv so spontan abortus...jas nemav uspeh so zamrznatitve site dr.rekoa defekt imal embrionot zosto kaj dvajcata site ispituvanja se ok i bev so mn soodvetna terapija i poddrska no bas koga pocna razvojot togas se ispodesi se i najlosoto od se na posledniot ET 5 imav zamrznati i 3 umrea a 2 mi vratija i edno mi se fati...i embriolozite rekoa moze da imaat defekt napraveno od dva pati odmrzni zamrzni a tie site embrioni gi odmrznuvaat a togas mi kazaa deka se vo par da prifatam ah....i sto zamisli sega se me spremase petanovski endometrium mi dade decortin i se ostanato i op site da izumrele sto ke mi vratea? Mac so dve ostrici :'( mi se place ako me veruvas .... 1000€ imam dadeno za 3 meseci za tie transferi so zamrznati terapija i histeroskopija i skreching pravev radi pogolem uspeh a nemav predispozicii za histero no aj si vikas no toa e...mora da odime ponatamu da se borime ovoj nas pat e tezok no na MAKATA SE POZNAVAAT JUNACITE ke uspeeme eden den..Te gushkaaam

На malecko87, Kaja82 и Natasa. P им се допаѓа ова.
  17. Ana196

Ana196 Истакнат член

Се зачлени на:
    1 март 2016
    Пораки:
    176
    Допаѓања:
    220
    Nemoj dase obeshrabruvas Nate mora da bidi nareden pat ,mozi toj junak ke bidi posledniot embrion.Neznam dali imas otideno kaj doktor Koco hemolab.Odi posovetuvajse mozi keti reci da odis do Bugarija da ispitas NK klatki(Natural killers) mozi tie se problem za neprifakanjeto na embrionite.Te guskam i bidi silna mora da uspeeme

На Natasa. P му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Natasa. P

Natasa. P Истакнат член

Се зачлени на:
    26 јануари 2015
    Пораки:
    1.941
    Допаѓања:
    6.630
    Of bre,. i skrecing pravev na zivo bez anestezija, me derea kako zivotno i pak nisto. A za pari...kakvi 1000evra? Pa za 3-4 meseci imav cetiri podgotovki za transfer od koj sto edniot go otkazav na sam den za transfer bidejki zavrsiv vo bolnica so 40 temperatura i padnat imunitet. Pa samo obid za transfer me kosta 1000 evra so terapijata, pregledite a za pat da ne zboruvam. Znaci fiksno 3000 evra za tri meseci otidoa. Ako mi veruvas, do gola koza se istrosivme. Na drvo da rastea ke snemase. Koskite mi se tresat kako ke prodolzime ponatamu. Na site strani sme zadolzeni veke, A doprva treba da se vozam za Skopje i da pravam trista ispituvanja, koi pojma nemam kolku kostaat. A kolku i da kostaat, koga nemas nisto... isto e. E sega, bidi junak so prazen stomak i prazen dzeb. Ti nemas leb da kupis, toj ti veli avokado i indijski orevi jadi.

На ocicka2014, Lavica26, izmislena и 3 други им се допаѓа ова.
  19. @nn@

@nn@ Истакнат член

Се зачлени на:
    27 октомври 2015
    Пораки:
    484
    Допаѓања:
    1.108
    Наташа мила одмори се сега малку од се, од физичка, психичка и секаква малтретажа. Јунак си и ќе успееш!
    Мој совет - со сите резултати, процедури и се што правеше и ќе правиш испитувања, да се консултираш со неколку доктори (ембриолози и сл), оди пак и кај Бирол види што ќе ти каже, па рестартирана и одморена да продолжиш до целта :hug:

На Lavica26, malecko87, Kaja82 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  20. Ana196

Ana196 Истакнат член

Се зачлени на:
    1 март 2016
    Пораки:
    176
    Допаѓања:
    220
    Eh tie pari najgolem problem se.Pa i kolku se nerviram koga ke mi recat oti neodis Grcija Slovenija tamu da napravis in vitro.Nie odvaj preku fondot mozime invitro da napravime tie na privatno.Ama toa e toj sto nema vrveno neznae.Nemoj dase nerviras ke gi vratime i parite i ke uspeeme pa posle kese smeeme na se.

На malecko87, tanji4ka..., Valentina888 и 3 други им се допаѓа ова.