Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Вонтелесно оплодување

Дискусија во 'Бременост' започната од pozitiv, 30 ноември 2009.

?

Кој доктор е ваша препорака за ИВФ постапка?

1. д-р С. Лазаревски (Систина)

248 глас(а)
    15,1%
  2. д-р М. Ивановски (Систина)

189 глас(а)
    11,5%
  3. д-р М. Поповиќ (Систина)

57 глас(а)
    3,5%
  4. д-р С. Адамова (Систина)

34 глас(а)
    2,1%
  5. д-р К. Кузеска (Систина)

19 глас(а)
    1,2%
  6. д-р З. Петановски (Ремедика)

97 глас(а)
    5,9%
  7. д-р М. Хаџи Лега (Ремедика)

77 глас(а)
    4,7%
  8. д-р Г. Димитов (Ремедика)

109 глас(а)
    6,6%
  9. д-р Т. Гуржанова (Њу Борн)

104 глас(а)
    6,3%
  10. д-р В. Трајковски (Њу Борн)

300 глас(а)
    18,2%
  11. д-р С. Сапунов (Санте Плус)

8 глас(а)
    0,5%
  12. д-р Т. Трпчевски (Плодност)

264 глас(а)
    16,0%
  13. д-р В. Органџиски (Органџиски)

31 глас(а)
    1,9%
  14. д-р С. Органџиски (Органџиски)

56 глас(а)
    3,4%
  15. ГАК (Сите доктори)

45 глас(а)
    2,7%
  16. д-р Е. Исјанова (Ултрамедика)

9 глас(а)
    0,5%
  1. pile30

pile30 Популарен член

Се зачлени на:
    14 септември 2014
    Пораки:
    2.013
    Допаѓања:
    9.448
    Devojki bi sakala da ve zamolam za kratok opis i pomosh....otkako ke se dobie vaucerot za invitro posle postapkata da da dogovoram termin so doktorot koj ke mi go pravi i ke me vodi i koja e ponatamu postapkata? Pravi exo,pregled....? Vi blagodaram odnapred...sobiram dokumenti za prvo invitro i prvo bebe i se nadevam za dve nedeli ke ni go odobrat vaucerot so Gospod napred :)

2. volsebna

volsebna Популарен член

Се зачлени на:
    11 јануари 2012
    Пораки:
    1.162
    Допаѓања:
    806
    откога ке ти го одобрат ваучетот ќе размислиш каде сакаш да го направиш инвитрото и кај кој доктор, најдобро кај некој то ја знае твојата состојба, кај некој што си правела инсеминации, х с г, хистероакопија или незнам, некое испитување, затоа што тој веке те има прегледано и нема потреба повторно тоа да го прави. Можеш и кај друг, со тоа што тој обавезно пред инвитрото освен што ќе ти ги разгледа документите ќе сака да те прегледа на ехо, може со камера, незнам секој си има свои методи, важно ниту еден доктор нема да ти даде терапија за инвитро пред добро да те проучи, а тоа се дополнителни време и пари, затоа подобро оди кај некој как кој си била. Ке разговарате, и ке утврдите со каква постапка ке се оди, дали со кратка или долга стимулација, дали со контрацептивни таблети од 3 ден или без нив. Тоа зависи од докторот, како тој преферира, од тебе, како сакаш и од твоето тело, колку години си и состојбата што тој ке ти јаутврди. Во секој случај одбери си клиника и доктор и оди на разговор и сеуште да не ти е одобрен ваучерот, ќе заштедиш време :) со среќа, каде и да се одлучиш

3. pile30

pile30 Популарен член

Се зачлени на:
    14 септември 2014
    Пораки:
    2.013
    Допаѓања:
    9.448

Se vidov vcera so doktor tofoski vo GAK oslobodeni sme od inseminacii poradi dijagnozata na maz mi...i rece koga ke go dobieme vaucerot da go barame odma deka preku vrski odam kaj nego i bas vcera exo mi pravese so morfologija prasavme vo fond deka 3d exo se baralo samo vo slucaj da nema HSG napraveno...ili ako imalo operativen zafat vo sprotivno go prifakjaat obicnoto exo so morfologija na jajnici,matka...i baska izbestaj ni dade deka ne osloboduva od inseminacii i sega da dobijam pa tret den hormoni,hepatit i siga ispituvanje i da pustime dokumentacija...za dve nedeli odobruvale...so gospod napred ...

4. volsebna

volsebna Популарен член

Се зачлени на:
    11 јануари 2012
    Пораки:
    1.162
    Допаѓања:
    806
    ајде, се надевам дека ке ти ги одобрат документите најбрзо што може, мене ми ги вратија баш за 3 д ехо, а убаво си пишува дека не мора ако имаш правено ХСГ, ама така требало да биде, да го испуштиме летото, тој период сите ги вракале за нешто, се надевам дека тебе брзо ке ти одобрат, и пап тест треба, не постар од 1 година

5. pile30

pile30 Популарен член

Се зачлени на:
    14 септември 2014
    Пораки:
    2.013
    Допаѓања:
    9.448

6. mdb

mdb Истакнат член

Се зачлени на:
    28 јуни 2010
    Пораки:
    259
    Допаѓања:
    269
    ПОТРЕБНИ ДОКУМЕНТИ ЗА ПРОГРАМОТ НА АСИСТИРАНА РЕПРОДУКЦИЈА ЗА ПОСТАПКИТЕ IVF, ICSI, TESЕ

ЖЕНСКИ ФАКТОР:
    1. Генералии, времетраење на стерилитетот, менструален циклус
    2. Базичен Color Dopler на uterus и UZ проценка на јајници
    3. Морфолошка проценка на матка: HSG, HSS, HSC, 4-D VUZ во секреторна фаза
    4.Одредување на хормонскиот статус на третиот ден од циклусот за следниве хормони: FSH, LH, E2 и Prolactin, како и во лутеалната фаза нивото на Progesterоn. Резултатите да не бидат постари од 6 месеци.
    5. Крвна група (копија)
    6.Тест за хепатитис ”B“ и ”C“ и ХИВ тест. Тестовите можат да се направат во биохемиската лабораторијата во РеМедика или друга овластена лабораторија. Истите да не се постари од 6 месеци.
    7. Резултати од брисеви од vagina, cervix, Chlamidia, Mycoplasma и Ureoplasma и Папаниколау тест. Истите да не се постари од 6 месеци.
    8. Лабораториски резултати: седиментација, шеќер во крв, крвна слика (не постари од 6-месеци)

МАШКИ ФАКТОР
    1. Спермограм (направен исклучиво во Ре-Медика)
    - Пред анализата потребни се 2 до 5 дена апстиненција. Спермограмот не се работи без инфективен скрининг за ХИВ, хепатитис ”B“ и ”C“. Доколку се прави инфективниот скрининг во РеМедика времето за чекање за спермограмот е до 2 часа.
    2. Спермокултура
    3. Крвна група (копија)

Почитувани феминки, во фаза сме на собирање на документи за ин витро. Прв пат ни е, и ме интересира, оние кои веќе поминале и земале ваучер од фондот, дали е ова тоа што е потребно да се поднесе во фондот или има уште нешто? Благодарам однапред :*

На pile30 му/ѝ се допаѓа ова.
  7. volsebna

volsebna Популарен член

Се зачлени на:
    11 јануари 2012
    Пораки:
    1.162
    Допаѓања:
    806
    леле ми здосади, едвај чекам да поминат овие неколку дена за да направам тест... и почнав нормално да си се однесувам, што биде нека биде, овие неколку дена се најкритични за мене :P

8. afrodita26

afrodita26 Популарен член

Се зачлени на:
    17 август 2012
    Пораки:
    285
    Допаѓања:
    1.565
    срцка и јас сум иста...... :@ деновите во години ми се претварат..... :hug: и ти пустам срека за двете цртки

9. volsebna

volsebna Популарен член

Се зачлени на:
    11 јануари 2012
    Пораки:
    1.162
    Допаѓања:
    806
    Κога ќе пρавиш тест? Јас се мислам во понеделниκ, аκо дотогаш се е во ρед... на 11 ден од Е Т би тρебало да поκаже, пρво κе напρавам домашен тест, па пρеκу κρв... само овие 2 дена да не добијам... се извинувам малκу сум досадна со постовите, ама ќе видите κаκо е κога ќе чеκате ρезултат... само за аρно да е, и сите да видиме по 2 цρти, го заслужуваме тоа

10. Bufi

Bufi Истакнат член

Се зачлени на:
    14 септември 2014
    Пораки:
    367
    Допаѓања:
    648
    Јас претчувствувам дека за некој ден ќе биде славење тука на темава :rofl: Ви посакувам на сите до една да успеете, од срце :inlove:

11. lilika9

lilika9 Активен член

Се зачлени на:
    25 септември 2014
    Пораки:
    26
    Допаѓања:
    8
    Здраво женски и јас да би се придружам на темата. Ние двата дијагноза немаме, нетипична неплодност. Се е во ред кај двата, единствено немаме направено тест колку сме двата компактибилни, ама гиникологот рече нема потреба тоа штом се оди на вештачко. Па овој месец е се супер со мене и се оди на прва инсеминација за прво дете. Некој совети од искуство ќе ве молам, бидејќи докторите не се баш зборлести, нив им е тоа секојдневие а мене голема надеж. Само ми рече докторката алкохол да не пијам 24 часа пред инсеминацијата.
    Супер вака што постои форумот, подршка едни на други, бидејќи јас на никој скоро не сум кажала дека ќе одиме на инсеминација, ми се смачи од прашување кога треба да ти дојди, а ти дојде...и притисоци од сите страни. Инаку веќе 3 години пробувавме...

12. afrodita26

Се зачлени на:
    17 август 2012
    Пораки:
    285
    Допаѓања:
    1.565
    утре не треба да ми дојде,ама утрово кога се избрисав имасе кафено :sweat: оваа ми е прва инсеминација,а чекаме бебе 5 год.ако не ми дојде денес утре правам тест позз :*

13. afrodita26

Се зачлени на:
    17 август 2012
    Пораки:
    285
    Допаѓања:
    1.565
    и кај нас е се во ред со двајцата чекаме бебе 5 год,претходно имав висок пролактин ама се се нормализира правев инсеминација на 12сеп и утре ке правам тест со господ напред

14. lilika9

lilika9 Активен член

Се зачлени на:
    25 септември 2014
    Пораки:
    26
    Допаѓања:
    8
    и кај нас е се во ред со двајцата чекаме бебе 5 год,претходно имав висок пролактин ама се се нормализира правев инсеминација на 12сеп и утре ке правам тест со господ напред[/

Афродита26 ајде со господ напред да се израдвате. Еден ден мора да биде, па нека биде утре ;)
    Кажи ми некој посебни подкотовки нда не треба... Во смисла јадење, пиење, седење, лежење.....нешто што би ги зголемило шансите....

15. MADO

MADO Популарен член

Се зачлени на:
    24 јануари 2012
    Пораки:
    1.247
    Допаѓања:
    3.234
    Pile30 ako ne ti e tesko da mi kazes sto dijagnoza ima tvojot soprug,bidejki nie imame problem so podviznosta na spermatozoidite,a drugite vrednosti se vo red.Nie so mm resivme veke poleka da pocneme so sobiranje na dokumenti za in vitro...toa e,vremeto si leta,ne ne ceka...ako izleze i sega spermogramot los,ni rekoa deka nema da moze so inseminacija,direktno na in vitro.pozdrav feminki,zaedno sme posilni od se :*

16. volsebna

volsebna Популарен член

Се зачлени на:
    11 јануари 2012
    Пораки:
    1.162
    Допаѓања:
    806
    Илиκа 9, за инсеминација нема подготовκи, незнам дали си тρетиρана со κломифен, се оди оκолу 10 ден на фолиκулометρија, на 12 ден вечеρта се боцκаш со пρолаκтин, и на 14 ден е инсеминацијата, после тоа лежиш 10 мин и пρодолжуваш со ноρмален живот :) незнам κаде и κој κе ти ја пρави инсеминацијата, и исκρено , за жал, многу мал пρоцент успеваат, само 10 %, ама во доκументите за инвитρо баρаат 4 неуспешни, тоае, моρа да се пρоба, мој совет ти е да баρаш од доκтоρот инсеминацијата да ти биде со κатетаρ диρеκтно во матκата,затоа што обично спеρмата пρочистена ја ставаат со шпρиц во κаналите, во мојот случај испадна деκа влезот κај матκата бил пρоблем, таκа да џабе се пρавени... ајде со сρеќа

17. lilika9

lilika9 Активен член

Се зачлени на:
    25 септември 2014
    Пораки:
    26
    Допаѓања:
    8
    Фала Волшебна. гиникологот рече дека нема потреба од кломифен бидејќи фоликулите добро се развиваја, примив прегнил инекција па сега со господ напред утре на инсеминација во плодност во битола. Фала за информацијата со катетарот. гиникологот рече дека дирекно во матката ќе се вбризга, ама јас пак ќе си прашам. Ајде па можи и мене еднаш ќе ме фати среќа да сум во тие 10% :)

18. pile30

pile30 Популарен член

Се зачлени на:
    14 септември 2014
    Пораки:
    2.013
    Допаѓања:
    9.448

Mado zdravo.Znaci mm ima dijadnoza oligospermija slaba podviznost i nekoj procent na nedovolno oformeni spermatozuidi kako glava,opaska...i toj vekje edna god,nema rezultat ista dijagnoxa na sekoj tri meseci i pokraj sto pises pet meseci spimen'selen,cink,largenin,jatkasti plodovi...ne pusi,ne pie alkohol i pak nema podobruvanje i tofoski rece odma in vitro inseminacii nema da ima rezultat i ne oslobodi.....pa cekam da dobijam da se bocnam za hormini,hepatit b,c i siga i da gi podnesime dokumentit...mm gi zema formularite da gi popolnime,maticniot treba eden da popolni i da gi pustime i za dve nedeli go odobruvale vaucerot....ti kaj ke pravis in vitro???

19. ENNA2

ENNA2 Активен член

Се зачлени на:
    15 септември 2014
    Пораки:
    14
    Допаѓања:
    6
    devojki sakam da ja spodelam mojata najradosna vest,denes mi 11 den od et i napraviv test i pokaza pozativen .mnogu sum srekna po 7 godini izmacuvanje go docekav i ovoj den.vi posakuvam na site sto se vo iscekuvanje da si se izdraduvate :*

На veli4ekate, mdb, nana2112 и 2 други им се допаѓа ова.
  20. afrodita26

Се зачлени на:
    17 август 2012
    Пораки:
    285
    Допаѓања:
    1.565
    :inlove: честитки мила ми го разубави денот,имај убава бременост....ајде волшебна и од тебе да слушниме ваква вест стискам палци за тебе а јас како и повеке без успех првата инсеминација.

На veli4ekate и mdb им се допаѓа ова.