А зошто да не пишувате тука?! Секоја инфорамција е плус за секого и може секогаш да се наврати на неа.
Zasto vo poraka pisuvajte tuka moze na nekoj ke mu pomognete ako treba da e na istiot nacin na ishrana( a veruvam mnogu od nas sakaat da slusnat sto i kako )
Vo pravo ste devojki,..ne bi sakala da dosaduvam so mnogu detali inaku jasno e deka na site moze da ni se najdat informaciite..Imeno dijagnozata mi e policisticni jajnici, na konsultacijata Birol mi rece deka treba da rabotime na toa da se postigne podobar kvalitet na jajce kletkite...I zatoa mi prepisa vitaminska terapija (femibion, betaimune, omegazon i Q10) i rezim na ishrana . Rezimot se sostoi od: 2 belki sekoe utro, meso i riba dva pati nedelno, ovosje mnogu malku , zelencuk kolku sakam i mozam i mlecni proizvodi od koza, namesto leb tonus ili integralen leb.
Девојки јас немам сличен проблем, меѓутоа сакав да се надоврзам на муабетот за исхраната. Ваквиот начин на исхрана се нарекува палео исхрана или LCHF (low carbs high fat) и зема се поголем замав во светот, а е започнат да се практикува во нордиските земји. Не беше одамна кога прочитав една книга Вистини и лаги за храната од Анита Шупе и сфатив всушност во каква заблуда сме живееле цело време за она што претставува здрава храна. Суштината на диетата е да се исфрлат сите јаглехидрати од исхраната, бидејќи тие се причинител на речиси сите заболувања. Гледам сега и вашите доктори исто препорачуваат. Јас лично не сум ги исфрлила начисто јх, меѓутоа се трудам да ги сведам на минимум (сепак нашата исхрана е и те како богата со јх и тешко оди начинот на одвикување). Еве ви и линк од страната на писателката може ќе најдете нешто корисно во врска со ваквиот начин на исхрана. http://anitasupe.com/shop/
моја пријателка имаше.таа и ми препорача после моето неуспешно ифв ама јас фатив нова година и стерилизација нели односно ме откачија.многу ми беше тешко и во тој момент не се решив за друга клиника што можеби е грешка до сега можда ќе бев трудна.прашај само тоа се плаќа приватно.среќно
Епа и кај нас имаше во ејакулат наводно доволно па 3 пати не успеаа ништо да оплодат и сега размислувам на други опции
Zemi si upat od kaj maticen za imunologija na klinika, ke go baras Dejan, ponatamu toj ke ti kaze se sto treba. Covekot e dar od boga za vakvi slucai kako nas. Strpliv, objasnuva, upatuva i odgovara na site tvoi prasanja i dilemi. Toplo ti go preporacuvam.
Jas sum 90kg,i koga otidov prv pat dr ne kaza za nikakov rezim na ishrana,duri sama si prasav,rece deka nema potreba,toa ne vlijae na nisto.I ete,uspesno ivf.Nitu hranata,nitu odnesuvanjeto,ama bas nisto ne e reper za uspesno ivf
Najverojatno imame razlicni dijagnozi, kako sto spomnav vo nekoj prethoden post imam policisticni jajnici i rezimot e prepisan za da se podobri kvalitetot na jajce kletkite, no tocno e , nisto od ova ne garantira uspesno ivf , da se nadevam deka ke imam sreka ovoj pat
Na mene veruvajte veke mi skisna od zdrava hrana i od se si mislam na psiha mi ode poveke ne oti ne pomaga no me udara na psiha sestra mi pusi cigari ima neredovni ciklusi pa rodi dve deca bez problem edno po drugo ednas i na mm mu skisna pa vika sto vika tie sto nemat problem so zabremenuvanje da ne se hranat zdravo inaku jas cigari nemozam da podnesam ne da pusam
Мислам дека бев погрешно сфатена со исхраната. Ни еден доктор не ми ја препиша. Мотивирана од видеата од Ивановски и Таше по youtube(веке 10 пати ги имам постирано, нема смисла пак да ги закачувам), прво велат парот да проба со поздрав начин на исхрана и малку повеке физичка активност. Второ е медицинска помош. Јас сум личност која оди во крајности. И решив додека да одам на ивф да направам се што можам за мојот организам да биде со подобра здравствена состојба. Целиот тој кломифен да си отиде од мојот организам со брзината на светлината, и да ми ги врати хормоните во малку понормална вредност. и си јадам повеке моркови, лека, булгур, киноа, просо, грашок, избегнувам (*избегнувам значи јадам ама поконтолирано) ориз, компир... Јадам секојдневно овошје, ленено масло, гумбир... Не очекувам ова да ми даде 100% успешност. Ама доста добро ми го одвлечува вниманието и најголемиот проблем после работа ми е како да направам овој глупиот булгур да ми биде вкусен без да користам масло жалам не пишувам редовно, ама малко сум изморена и имам поклоп на нервни жички. мислам дека лесно би се запалила на лесни коментари, и би можела да направам неубави ситуации, затоа си се стегам Се надевам да читам позитивни резултати во блиска иднина
Ah...nema uteha znam sto i da kazam ednostavno mora da prodolzime ponatamu,dadi si vreme za taga i solzi no na kratko i posle glavata gore i mora da uspeeme eden den...i mene mi se smaci veke po lekari bockanja ispituvanja a za pariiii auuu strasno...eve sega gi gledam site si teraat odmori a jas vo Skopje ke skisnam od toa sto si vrakjame krediti,rati...no mora da sobereme sili ne smeeme da se otkazeme...toj sto se otkazal ne stasal do celta taka? Te gushkam
Se nadevam i jas,potrebna e samo ogrooooomna verba,i te molam ne razmisluvaj mnogu na toa,opusti se,nekade procitav deka i pri ivf treba da si smiren i da nE razmisluvas,vika,razmisluvaj kako da si na tvoeto omileno mesto
Мислам дека Ремедика и Систина имаат склучено договор со банки за сперма- скандинавски се мислам. Околу 30-40000 ден е( колку што ми имат останато во памтење од женчето ко праев јас трансфер). Имате испитувано нешто?
Ista pesna i nie peeme,dve godini po red site na odmor jas na operacii,sega treto leto jas in vitro,neuspesno.Parite i nervite otidoa,ostana samo najgolemata zelba za bebce
Sega najgolema misla e kako ke soberime pari za privatno invitro.Imame mali primanja duri i tolkava suma pari neznam dali i kredit ke ni dadat vo banka.Ama toe e toa.Mozi Gospod prirodno ke ni dade nema otkazuvanje.
Наместо да дадат од државава повеќе инвитра за прво дете како во некои држави, даваат за трето и за четврто, идиотс. Баш ме интересира колку искористиле за четврто Нема откажување мила, се ќе си се нареди како што треба, само нервите да ги сочуваме