Треба 4Д. Може не пишува, ама бараат. Нели мене ме вратија првиот пат да чекам 6 месеци, па кога се јавив дали ми треба 4Д бидејќи едно имаат веќе, ми рекоа да, бараат не постаро од 6 месеци. Мислам да. Мене ми одобрија. И тоа немав пауза од еден месец меѓу иуи. @Miami1 тироидна ја пишувало од секогаш. Во хормоните. ТСХ е задолжителен хормон за проверка.
Метилирана фолна од 1000 почнав да пијам одприлика три недели пред ивф. Тогаш ја добив, ја нарачав од lifeextentioneurope. Трансфузиологот ми рече да пијам фемибион до тогаш бидејки има мала доза метилирана фолна. И трансфузиологот и генетичарот ми река дека е добро да се пие што подолго пред постапката а најмалку месец дена за да има резултат. Аспирин пијам исто од тогаш, го прекинав пред пункција два дена и пак продолжив. Сеуште ги пијам и фолната и аспирин. Исто така трансфузиологот ми препиша клексан 15 дена пред пункција. Ама јас ги земав седум дена претходно и ги прекинав на ден пред пункција. Уште ги боцкам а сум седма недела. Планирам да одам на трансфузиолог иако ми кажа дека веројатно до крај ке ги примам. Мислам тоа е се.
Blagodaram, mene pred nekolku dena transfuziologot mi rece metilirana folna od 400, no bidejki ja nema tuka da zemam po 2 Femibion i aspirin 100. Prirodno zabremenuvav dva pati ama ne bese dobar plodot i sega spored nego ako jas pocnam da pijam otkako ke zabremenam znaci povtorno postoi moznost da se povtori senetska mutacija na plodot zatoa prasuvam dali mozam da pocnam da si pijam odnapred.
Тоа е активна форма на фолна киселина. Нашиот организам, на оние со хомозиготна мутација не ја обработува обичната.
Значи колку што знам со оваа мутација не е проблем да забремениш туку има зголемен ризик за спонтан. Во некој амерички студии повеќе се поврзува со предиспозиција за кардиоваскуларни болести и инфаркт. Мислам дека е подобро од претходно да почнеш така барем на мене ми кажаа. Нема да ти штети во никој случај. Испитавте ли која е причината за плодот?
Vo prviot slucaj bese hromozomski, Tarner XO i vo vtoriot isto bese so genetski malformacii i tie spored doktorite nastanuvaat pri spojuvanje na jk i spermatozoidot zatoa i sakam da pocnam prethodno so terapija
Види разговарај со генетичари, на Институтот за генетика го имаш, Дејан Трајков, може да ти закаже матичната тој фигурира.Таму е и Петличковски не се појавува во систем ама може да го најдеш таму. Исто и на Ману, ако веке не си била. А сега претпоставувам природно пак или планирате ивф?
Jas imam heterozigotna mutacija na mthfr c677t i pijam neofolik meta po dve dnevno i b kompleks na dr wolzz zaedno treba da se pie i vit b 12no ne cijanokobalomin tuku metilkobalomin i kardiopirin tri pati vo nedelata oti imav hiperkoagubilnost na krvta od aspirinot i dobiv vnatresno krvarenje prvo dobiv modrinki po teloto i otidov na transfuziolog i mi ja namali dozata na aspirin na tri apcinja nedelno zaedno so aspirinot mi dade i vit c od 1000mg oti aspirinot znae da stvore nedostatok na vit c no posle 4meseci dobiv vnatresno krvarenjeod zeludnikot i mi go zamenija so kardiopirin i sega zasega nemam nikakov problem od nego i si pijam i vit c nasabajle na gladno pijam vit c
Imav upat za Institut za genetika, ama Trajkov bese na boleduvanje i nemase nitu eden doktor, Zdravje od septemvri ke baram pak da otidam. Za zabremenuvanje sakavme invitro so PGD metoda, ama doktori me predomislija zaradi terapijata i hormonite da pocekame da se obideme uste ednas prirodno. Zasega ke pocekame nekolku meseci, pa ako ne zabremenam prirodno definitivno odime na ivf
inaku so geneticar razgovaravme so Birol od New Born i toj ni rece za ivf so PGD, edinstveno kaj niv se pravi materijal od embrionite prakaat vo Turcija na ispituvanje i samo genetski zdravi embrioni vrakaat.
а какво испитување е кариотип?уште тоа немам направено? за што е? пошто кроссмеч на гени и мутации направивме на трансфузиологија?
Ne toa se pravi vo genetskata labarotorija na klinikata za ginekologija caci 002ima geneticari i na gak ako sakas jas ke ti go dadam brojot na geneticarkata maja jas se sovetuvav so nea za edna genetska bolest na ocite sto ja imam megutoa stom e kariotipot vo red neznam zasto pgd da pravete pgd se prave obicno koga kariotipot ne e vo red no ajde doktorite si znaat sto e najdobro vo vasiot slucaj ete kaj mene naglasija oti septumot bil pricina za ranite spontani abortusi jas se napraviv gore dole od ispituvanja mi ostanuvaat uste 16 genetski mutacii na trombofilija i mr na hipofizata zaradi prolaktinot sto bese duplo pokacen od normalnoto jas i prethodno pravev mr i hipofizata se sirese
Може некоја да ми пушти линкче со термини за закажување на трансфузиологија? Морам еден месец однапред да се организирам заради работава. @kukla21