кој ден од добивање ти е?најчесто се боцкаш до 13 ти, па вечерта стоп инекција и на 15 пункција. естрадиолот ти е низок моментално ама до крај треба околу 2000 да ти го кренат. мене на првото ифв пред пункција ми беше 1980 а пред второво 2300 ист број убави јајце клетки излегоа
На мене на второто ивф естрадиолот на последното мерење ми беше 2186 и имав 10 јк на ехо ми кажаа оти имам12јк а ми извадија 10 јк
летово од топлово малку е потешко пратењето фолекули побрзо растат освен ако не се капиш во ладна вода.кај мене имаше 13 ама не растеа сите со исто темпо па на крај останаа 8.исто така гледав на јутјуб дека ако не се боцкаш секој ден од различна страна, повеќе фолекули се развиваат на страната кај што се боцкаш.јас и мм откривме едно место на стомаков кај што воопшто не ме болеше ама мораше да боцкаме паралелно токму заради овој факт.сега таму се боцкам клексан и немам модрици.не се секирај верувај му на докторот.стискаме палци и се молиме
Ne bidi srekna od besplatnata konsultacija vo newborn, oti do prva ti sleduvaat smetkite...da ne pisuvam deka stedat na spricevi (za bockanje so suprefact ti davaat samo eden spric koj treba da go koristis nekolku dena...) koi sto se samo denar...
Јас со 7 дена х2 фостимона имав 2000+ естрадиол. Толку ми траеше стимулацијата. Не се грижи, статитички тие што побавно реагираат на терапија имаат подобар успех. Ни во систина не даваат шприцови. Јас сама си ги купував. Ептен цепидлачите некогаш.
како се боцкаш со еден шприц неколку дена?нешто си грешка. иначе ако си со ваучер секаде доплаќаш само ако не ти стигне терапијата што те следува. јас имам правено ифв и во систина и во њуборн никаде ништо не доплатив.
I jas vo sistina ne doplativ nisto a vo plodnost doplativme 3000den za superfakt iako me sleduvale od fondot togas neznaevme so mm i plus 3600den nekakvi dopolnitelni troskovi koj neznam zasto bea
Девојки се почнува со боцкање од 21 ден од последна менструација? А во мегу време иде само циклопрогинова ? Некако многу долго е ова , јас мислев побрзо се почнува со боцкање.
Ne, ne ne sum greska, i ne ni pomisliv da se bockam so ist spric i pokraj ubeduvanjata od sestrite. I sekoe odenje im ostavav gratis po uste eden spric. I ne e cepidlacenje od moja strana tuku od nivna, osobeno poradi obrazlozenieto deka spricevite im bile ograniceni?!?... Mozebi nekoj ne obrnuva vnimanie na tie raboti, no ete koga tolku se macam sekoj moment mi e biten. Za sisitina ne znam kako e, no vo remedika znam deka so dvete ifv, duri i eho pregledite koi sto ne se vkluceni vo procedurata (na pr. kontrolata posle ifv) ne mi gi naplakaa, dodeka vo new born sekoj eho pregled, folikulometrija (osven trite od fondot) gi naplakaat po 1.500 den. Toa e moeto iskustvo, sakam samo da spodelam najdobronamerno...na kraj sekoj sudi i ocenuva spored iskustvoto i sfakanjata...
Јaс сaмa си купувaв шприцеви и игли oсвен кo ке требaше тaму дa ме бoцкaaт вo Плoднoст тoгaш кoристеa нивни шo е и нoрмaлнo.
Јaс кoлку штo знaм се штo не те следувa oд фoнд се дoплaќa,јaс вo Плoднoст дoплaтив 13 000ден.зa 6 хoрмoни и 3 инекции штo не ме следувaле oд фoнд.
И мене во њуборн ми дадоа еден шприц за суперфактот, ми рекоа секој ден со него само иглата да ја менувам. Откако ми се избришаа бројките, нели пошто се туфкав дури да се боцнам сама, отидов да купам и неможев да најдам. Кога почнав со стимулациите им реков дека нема никаде и ми дадоа уште еден со кој се боцкав до крај. За стимулациите беше обичен шприц, го имаше во било која аптека и си ги купував, некошта ништо. За стимулациите ми напоменаа секој ден нов. На крај веќе дознав дека во аптеката во Систина имало и од тие за суперфакт, со мали вредности. Шприцот е најмал проблем
Да така е, а откако ке добиеш на втор ден со стимулации почнуваш. А со суперфактот си тераш. И мене ми се виде долго
E pa na toa i ukazuvam, za mene e neprifatlivo klinika so najsovremena aparatura i metodi da ti pobara koga ides tamu da se bockas da si go nosis spricot za suprefact!